Når salutten fyres av tidlig morgen på 17. mai er det mange som våkner med sommerfugler i magen. Enten man skal på oppstilling i skolegården med nypusset instrument, stryke bunadskjorter til hele familien eller dekke festbord til 17. mai-frokosten.
Og snart står vi der, i vår beste stas, og hører korpset spille og tenker på hvor heldige vi er som bor i et land hvor barnetog trumfer militærparade, og hvor den norske flagget vaier fritt.
Men 17. mai er også dagen hvor det faktisk er mulig å trå feil. Ja, du hørte riktig. For den som er opptatt av skikk og bruk er det faktisk noen nasjonaldagsfeller du kan gå i. Vi tok et sveip blant tips og råd, og har samlet de beste, for at 17. mai-feiringen skal bli så fin som mulig.

8 ting du ikke bør gjøre i en konfirmasjon
1. Bunadskritikk
La oss ta det mest betente først: bunad. Her er det opptil flere feller å gå i. Da undertegnede var på 17. mai-fest ikledd Tromsø-bunad, kom en av gjestene bort og spurte hvor festdrakten min var fra. Ingenting ondt om festdrakt, men rett skal være rett. Jeg svarte at det var en bunad, og at den kom fra Tromsø. Da klukklo hun så søljene raslet over beltestakken, og sa at det var så «gøy å se at bunadspolitiet var blitt så rause med hva som fikk lov til å kalles bunad».
Dette leder oss til første 17. mai-felle: Ikke kritiser andres bunad. Ikke engang fordekt som passiv aggressiv omsorg. Vær du trygg, man glemmer det aldri!
Og siden vi nå vet at oppmerksomhet rundt egen bunad kan være skjellsettende, er et godt råd å istedenfor koste på seg å være raus med skrytet. Til og med for dem som velger å gå med farget bunadskjorte! Selv var jeg nylig på Nasjonalgalleriet og så et maleri fra 1800-tallet, med motiv fra Telemark, der kona satt i beltestakk og – hör och häpna – RØD skjorte. Så her skulle det ikke være noen grunn til å sette seg på sin middels høye fjording.

2. Flagg-tabben
Vaiende norske flagg er et vakkert skue – spesielt i barnehender – og alle husker vi nok barnelærdommen om at det ikke er lov å sveipe flagget i bakken. Men det er enda flere feller å gå i når det kommer flagget.
Grunnlovsdagen er en offisiell flaggdag, og hovedregelen er at flagget skal heises ved soloppgang, og fires ved solnedgang. Håndflagg skal behandles med respekt og du kan gjerne stryke flagget i forveien. Det er god skikk at håndflagget skal være rent, ikke synlig slitt og i riktige farger og proporsjoner. Et falmet flagg bør byttes ut.
Men dersom du har et flagg som ikke holder mål, kan du faktisk ikke bare kaste det i søpla. Det regnes ikke som god skikk, og et utdatert flagg bør brennes på en respektfull måte eller klippes i biter, skriver NRK, som har intervjuet Førsteamanuensis og flaggekspert Jan Oskar Engene ved Universitetet i Bergen.
Han utdyper:
– Norge har ingen flagglov som sier noe om hvordan kasting av flagg skal foregå, så juridisk sett risikerer man ikke noe om man som privatperson kvitter seg med et flagg på denne måten.

3. Bilpynt
De siste årene har det blitt stadig vanligere å se bilpynt på 17. mai, med både flagg, bjørkeris i grillen og andre oppfinnsomme stilgrep. Men det er ikke alle som er like glade for trenden. Norges Automobil-Forbund (NAF) gikk i 2020 ut og advarte mot farene ved å feste pynt på bilen.
– Flagg som kommer fykende på motorveien eller landeveien er absolutt ikke noe ålreit å få i frontruta, advarte Nils Sødal i NAF, sitert videre av Dagbladet, og fortsatte:
– Selv om du har gjort deg flid med å feste flaggene eller har et produkt med solide fester til vinduene eller lignende, så er det en fare for at det løsner om hastigheten blir for høy,
Festfylla
17. mai er barnas dag, og selv om ikke alle liker å høre det, er det ikke særlig all right med fulle foreldre. Ingen barn like det. De siste femten-tjue årene har champagnefrokoster blitt omtalt som om det er noe alle driver med. Men alle som vokste opp på 80-tallet vet at alkohol til frokost var et ukjent fenomen. Faktisk har 17. mai-feiringen inntil ganske nylig hatt ganske lite med alkohol å gjøre.
Søker man på diskusjonsforum på nettet, ser man at mange er oppgitt over at 17. mai har blitt en slags unnskyldning for å drikke seg full, og foran nasjonaldagen 2023 har flere byer, deriblant Trondheim og Tromsø, gått ut og sagt at de har sett seg lei av dagfylla. Adressa har til og med et oppslag om at Trondheim ikke ønsker «Oslo-tendenser» på nasjonaldagen.
Vi lar det stå for deres regning.

Med fare for å bli festbrems er det fint å huske på at 17. mai fortsatt regnes som barnas dag. Det er ingen grunn til å drikke fra frokost, og fortsette utover dagen, til man ender opp sjanglende i kveldinga.
4. Sløyfe
En nystrøket 17. maisløyfe setter prikken over I-en for festfølelsen og kan gi klump i halsen allerede før «Ja vi elsker». Men hvor skal sløyfa egentlig sitte?
I følgje skikk og bruk skal sløyfa festes over hjertet, altså på venstre side. Dersom du har på deg dress, skal den festes høyt oppe på venstre jakkeslag, over brystlomma. Her er det viktig å merke seg at sløyfe ikke skal brukes på bunad, ifølge ekspertene, men vi dømmer ingen!

5. Trynefaktor
Været på 17. mai er kanskje noe av det som opptar oss mest i løpet av et år. Tidligere humret man gjerne sørpå over snøen som falt i de nordlige fylkene på Nasjonaldagen, men de siste årene har mange måttet spise sine egne ord. For ikke å si sin egen snø.
Men for den som skulle bli velsignet med sol på 17. mai er det én ting du ikke må glemme. Dagen blir nemlig ofte lang utendørs, med både frokost, barnetog, lunsj, ettermiddagsaktiviteter i skolegården og kanskje en tur med båt, for den som er så heldig å ha tilgang til det.
Da er det viktig å huske solfaktor. For det er kjipt å stå og se på toget med brennende sol i ansiktet, og enda kjipere å marsjere i toget, med refleksjonen av en raus tuba, uten å ha smurt seg.

Valgte festdrakt fremfor bunad - sparte 65.000 kroner
6. Sultfella
Barn som har fullført barnetoget har ofte gledet seg lenge, og holdt seg oppe bare av adrenalin. Når foreldrene kommer for å henter sine små på avtalt sted, er det mange som gemmer å ha med mat og drikke! Dette er en felle du for enhver pris bør unngå.
Humøret etter endt barnetog, med slitne føtter og lavt blodsukker, er noe man gjerne tar med seg helt inn i første utslagsrunde i sekkeløpet på skolen, så her gjelder det å stille forberedt, med vannflaske og mat klar.
7. Nye sko
Fristelsen er stor til å kle seg opp, gjerne fra topp til tå, på Nasjonaldagen. Mange har gått i fella og investert i nye sko, i den tro at det vil forgylle kjolen eller bunaden. Men forgyllingen får gjerne en brå slutt når gnagsårene begynner å melde seg 300 meter inn i toget, eller hælene setter seg fast mellom brosteinene utenfor slottet.
Spesielt for de små kan nye pensko bli et mareritt, og gjøre at lysten til å gå i barnetog blir sterkt svekket i kommende år. Derfor, la barna ha på gode sko, som joggesko eller tursko. Det er ingen skam – selv til bunad – de små gjør tross alt en stor jobb for stemningen på 17. mai, så det skulle bare mangle at de fikk slippe gnagsår.
Men for voksne er det faktisk ikke innafor med joggesko til bunad, og heller ikke pumps. Her er det dessverre kun bunadssko som gjelder. Også for herrer er det begrensninger, og dressko er ikke lov til bunad.

Eksperten avslører: Denne pavlova-tabben gjør mange
8. Konkurransefella
Den som har stått på dugnad i skolegården på 17. mai og hatt ansvar for ringspill og sekkeløp, vet at 17. mai fort kan utarte til en idrettslig arena, der foreldre setter sin ære i å gruse barna i de forskjellige grenene. Jo da, visst er det moro å gjenopplive barndommens 17. mai, med følelsen av en balanserende potet på skjeen, men husk, 17. mai er fortsatt barnas dag, og de voksne kan godt dempe konkurranseinstinktet sitt en smule denne dagen.
Da gjenstår det bare å ønske en god 17. mai – og gratulerer med dagen!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no
