Forlatt Av Mamma

- Å bli forlatt som barn kan gjøre relasjoner vanskelige senere i livet

Og psykologen tror spesielt kjærlighetsforhold kan være kompliserte.

BLI FORLATT SOM BARN: Å føle seg forlatt som barn kan gjøre at relasjoner blir vanskelige i voksen alder.  Foto: evgenyatamanenko - Fotolia
BLI FORLATT SOM BARN: Å føle seg forlatt som barn kan gjøre at relasjoner blir vanskelige i voksen alder. Foto: evgenyatamanenko - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er alltid en vond følelse å bli forlatt. Og noen opplever det som kanskje er det verste: å bli forlatt av én (eller begge) forelder. Det kan føre til usikkerhet og problemer senere i livet, mener Atle Dyregrov, som er psykologspesialist og har arbeidet med barn og voksne som har opplevd å bli forlatt. Han mener mange vil stille spørsmål ved deres egen verdi

- Når disse personene kommer i tenårene og blir unge voksne kan dette bli veldig sårt for dem. Det handler om identitet og følelsen av å være elsket. Mange sliter med dette og lurer på om de ikke var verdifulle nok, forteller han til KK.no. 

Følelsen av å kjenne seg sveket gir mye grubling rundt egenverdi, mener han. 

- Men andre ganger kan denne følelsen komme opp i forbindelse med andre tap. Kanskje de ikke har slitt noe særlig med dette før de opplever noe traumatisk, men så kommer følelsene opp igjen, forklarer Dyregrov. 

LES OGSÅ: Følte du deg ikke elsket som barn?

Kan ha vanskelige forhold senere i livet 

Dyregrov understreker viktigheten av å føle seg knyttet til noen. Han sammenligner det med adopterte personer som bruker masse tid på å finne sine biologiske foreldre. Vi ønsker å bety noe for andre og vil kjenne vår historie. 

- Foreldre er en stor del av identiteten vår. 

For de som har blitt forlatt som barn av mor eller far, kan relasjoner være problematiske senere i livet. Dyregrov tror spesielt kjærlighetsforhold kan være vanskelige. 

- Man kan bli mer sårbar i personlige forhold. Dersom man opplever et brudd for eksempel, eller føler at man ikke får nok oppmerksomhet i et forhold, kan følelsene bli vekket til live igjen, forklarer psykologen. 

Noen kan også bli ekstremt opptatt av å sikre at de ikke blir forlatt. Det kan føre til en engstelig tilknytning til en vi har kjær. 

- Har du hatt voksne rundt deg som gir deg kjærlighet og er der for deg, minsker sjansen for at du utvikler former for tilknytning som er negative. Er du blitt sviktet kan det føre til engstelig tilknytning.

Han tror mennesker som har opplevd å bli forlatt som barn kan være mye mer redd for at kjæresten vil bli borte. De kan leve med en redsel for å bli forlatt og å ikke være god nok. 

- Man føler man må prestere hele tiden. Det kan bli krevende i et kjæresteforhold, og kan jo i verste fall føre til at man mister personen på grunn av det. 

LES OGSÅ: - Når kommer pappa hjem igjen til oss? 

- Trenger ikke nødvendigvis bli fysisk forlatt

Å bli forlatt trenger ikke være at en forelder forlater familien. Det mener Øivind Aschjem, som er psykiatrisk sykepleier og familieterapeut. Han har jobbet med barn og foresatte om denne problemstillingen i nesten 40 år.

- En av de største skadene du kan påføre et barn er å snu ryggen til dem. Mange barn er forlatt selv om de bor sammen med sine foresatte, sier han til KK.no. 

Å ikke kjenne seg ivaretatt og beskyttet de første leveårene kan påvirke personen i voksen alder. Det blir en sorg når et barn opplever at det ikke er bra nok for foreldrene, mener familieterapeuten. 

- Det kan føre til at man bærer på mange spørsmål i ensomhet. Man mister troen på at noen er til å stole på. Samtidig bærer barn på et kronisk håp og slutter aldri å håpe på at noen der ute kan bekrefte seg som verdifull og god nok, forklarer han. 

Selv om et barn ikke er forlatt, mener han at vi må huske på at de likevel kan leve med denne følelsen. Om en annen forelder, lærer, helsesøster, fotballtrener eller nabo ser dette og viser omsorg, kan det være med på å gi disse barna bekreftelsen de trenger. 

LES OGSÅ: Derfor får kvinner sterkere kjærlighetssorg enn menn 

Blir forsiktige som voksne

Han tror disse barna også vil kunne slite med relasjoner som voksne. 

- De blir mer forsiktige som voksne. De kan synes at det er vanskelig å knytte seg, men håpet om å knytte seg er veldig sterkt. Mange av de vil bruke lang tid på å kjenne seg så trygge at de tør å åpne seg for et annet menneske med sikkerhet om at det vil vare. 

Han tror de også trenger tid til å finne en god grunn for seg selv for at de blir elsket og er trygge. 

- Mange jeg har møtt har greid å skape trygge forhold fordi de endelig møter noen de føler seg helt trygge hos. Kjærligheten et barn har inne i seg blir ikke borte, den blir bare lagret, sier han. 

LES OGSÅ: Er du avhengig av kjæresten?  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer