Andrea Hegna (25) har alltid vært glad i alt som har med trening og aktivitet å gjøre. Da hun var barn spilte hun fotball aktivt i mange år, samtidig som hun gikk på dans, før hun i 16-årsalderen meldte seg inn på treningssenter og begynte å delta på gruppetimer. Som 18-åring fant hun gleden i styrketrening, og ble nærmest avhengig av det overskuddet og den rusen treningen ga henne.
Treningsprogrammene ble med tiden mer og mer avanserte. Hun ble strengere og resultatene fulgte etter. Andrea syntes hun ble en bedre versjon av seg selv i de periodene hun trente mye. Etter hvert kom også interessen for sunn mat - dette var hun jo helt rå på. Stå på-iveren gikk på speed og mestringsfølelsen økte i takt med antall økter i uka. Hun hadde full kontroll. På treningssenteret var hun virkelig på hjemmebane.
- På et tidspunkt ble det for mye av det gode. Eller.... «gode», sier hun og lager hermetegn med fingrene.
- Parallelt med en vanskelig tid privat, forvandlet treningsgleden seg til noe som kun kan beskrives som ekstremt og usunt. Jeg fikk påvist diagnosen anoreksi blandet med ortoreksi etter seks måneder, sier hun åpenhjertig.
Ortoreksi betyr ifølge Norsk Helseinformatikk å være ekstremt opptatt av å spise sunn og riktig mat. For mange betyr dette kloke valg, men for noen blir det så alvorlig at det går over i en forstyrrelse.
LES OGSÅ: - Passe mye trening er best!

Likte å se syk ut
Jeg møter Andrea i Frognerparken i Oslo. Praten flyter lett fra første stund. Hun smiler mye og virker bestemt på at dette er en historie hun virkelig har et ønske om å fortelle. Det er nemlig ikke lenge siden hun delte en video på Instagram om sin sykdomshistorie - overfor hennes drøye 80 000 følgere. Hun er helt åpenbart et forbilde for mange, men mer om det senere. Nå skal vi tilbake til den tiden hvor hodet til enhver tid kranglet med kroppen.
- I starten likte jeg at kroppen forandret seg. Jeg likte å se syk ut, men for meg handlet denne spiseforstyrrelsen mest om kontroll. Jeg følte jeg kunne styre alt i livet mitt med mat og trening, og levde gjennom følelsen av å være flink. Det flyttet fokuset bort fra det som egentlig var veldig vondt.
Hun sikter til en brå og overraskende separasjon mellom foreldrene. Bruddet kom som et sjokk for Andrea - de hadde alltid vært en ordentlig «familiefamilie» - mamma, pappa og tre søsken. De var mange, og spiste middag hver dag som en stor sammenkomst. Dette samholdet betydde alt for henne.
- Å stå i hele den situasjonen var helt surrealistisk. Jeg endte opp med full virkelighetsflukt.
En falsk rus
Hun begynte å våkne opp stressa hver eneste dag. Alt som sto foran henne måtte planlegges og koordineres. Hun presset seg selv til det ytterste og klarte ikke å finne roen i seg selv. Var det én ting som skjedde utenfor det hun hadde planlagt, ble det brått veldig dramatisk, og kunne plage henne i en uke etterpå.
- Det gjaldt ikke bare mat og trening, det handlet for eksempel om penger også. «Klarer jeg bare å spare så mye ekstra....». Av mat kjøpte jeg alltid det billigste og det med minst kalorier.
Skulle hun på møte med jobben og det ble bestilt pizza, fikk hun mild panikk. Hjernen jobbet på spreng stort sett hele dagen, men til tross for at helsa til Andrea ikke var bra, følte hun lenge at hun hadde uvanlig mye energi. Hun ble «høy» av å mestre livet etter egne rammer og regler.
- Å naile den rigide livsstilen gjorde at jeg følte meg som en uovervinnelig superwoman. Kontrollen ga meg en falsk rus. Det er rart å tenke på, fordi det koseligste jeg vet nå, var det skumleste jeg visste for noen år siden. Tacokvelder med venninner, romantiske restaurantbesøk med kjæresten og kake hos farmor.
- Hva var det som fikk deg ut av dette?
Andrea blir stille et øyeblikk - river gress opp fra bakken og strør rundt seg mens hun tenker.
- Det som fikk meg over på tanken om at jeg burde begynne å ta grep, var da jeg ble sykemeldt fra jobb og ikke lenger kunne gjøre det som fikk meg til å føle meg bra. Jeg jobbet som gruppeinstruktør på Sats, men hadde ikke sjanse til å komme meg avgårde fordi jeg var så sliten. Hele «opplegget» mitt gikk i vasken.
Hun fortsetter:
- I tillegg fikk jeg flere andre kroppslige plager - jeg fikk pels og urinen min luktet rart. Jeg skjønte jo at det var noe alvorlig galt.
Måtte slippe kontrollen
Andrea fikk en oppvekker på flere områder. Plutselig var det ikke så mye glede igjen rundt trening og sunn kost, så hun bestemte seg for å starte i behandling. Hun gikk jevnlig til psykolog, og i takt med at psyken ble bedre, fant plutselig moren og faren tilbake til hverandre igjen.
- Alt som plaget meg falt litt på plass. Dette er sånn sett en kjip, men samtidig fin historie. Og forresten: Mamma og pappa hadde selvsagt funnet tilbake til hverandre igjen uavhengig om jeg var syk eller ikke.
Hun ler.
I dag jobber hun som markedsfører for merket Barebells, trener crossfit og bruker mye tid på familie, venner og kjæreste. Hun trener fortsatt mye og er opptatt av å spise fornuftig, men har i dag et helt annet syn på livsstil. Nå går ikke verden under om hun ikke får trent den ene dagen.
- I dag tror jeg ikke forholdet mitt til mat og trening kunne vært bedre. Nå vet jeg hva som er bra for meg, og jeg har en balanse i alt jeg gjør. Jeg trener mye fordi jeg virkelig elsker det, men jeg kan også nyte en middag hos farmor og en sjokoladeplate fra Freia.
- Hva er det som gir deg den kontrollen i dag - som du var avhengig av før?
- Jeg har sluppet den. Jeg måtte erfare at ting er ikke farlig selv om det er utenfor min kontroll. Dette skjedde ikke over natta - jeg måtte prøve og feile en lang stund etter at jeg hadde vært på mitt sykeste, men jeg beveget meg hele tiden i riktig retning. I dag er det viktigste for meg å være sosial og leve i hverdagen med folk jeg er glad i.
LES OGSÅ: Derfor bør du trene med kjæresten!
Sports-bh, svette og store muskler
25-åringen har som nevnt en Instagramprofil, hvor hun deler alt fra mat- og treningstips, til alt mulig fra livet hennes. Bildene bærer preg av mye trening og en sporty livsstil.
- Har du reflektert noe over om du kan være med på å skape kroppspress i dine sosiale medier?
- Ja, det har jeg egentlig. Jeg trener jo crossfit, som er en idrett hvor det utvilsomt er mye hardcore trening, sports-bh, svette og store muskler, så det er klart at det er litt av det på min profil også. Samtidig føler jeg ikke at jeg er med på å spre et usunt budskap. Jeg vil spre treningsglede, noe jeg har i bakhodet når jeg formidler.
Andrea er opptatt av at det som blir publisert på hennes profil, gjenspeiler henne.
- I dag føler jeg meg trygg på at jeg er et sunt forbilde. Det er litt derfor jeg deler denne historien også, for å være ærlig med følgerne mine og vise forskjellen på hva som er sunt og hva som ikke er det. Jeg tar jo en risk med å dele noe så personlig, men dette er min historie og jeg er stolt av at jeg har kommet meg ut av det. Det føles veldig godt å snakke om det, sier hun bestemt.

- Hva er det viktigste du har lært?
-Det må være hvor viktig folk rundt meg er, viktigheten av å holde seg sunn og frisk, og å ta helsa mi på alvor. Hele mitt forhold til livet og folk generelt har endret seg veldig.
LES OGSÅ: Finn Skårderud: - Stopp krigen hvis barnet ditt ikke vil spise