Selvutvikling

Å by på seg selv kan gi bedre selvfølelse

Holder du deg stort sett taus i sosiale sammenhenger eller på jobbmøter? Ved å ta ordet og bli mer synlig, utvikler du både forholdet til deg selv og til dem rundt deg.

Å by på seg selv kan gi bedre selvfølelse
Publisert
Sist oppdatert

Mange kvinner er veldig tause, selv i samvær med venninner og familie. De bidrar lite sosialt – og verken roser andre eller engasjerer seg i diskusjoner om alminnelige tema.

– Ofte handler det om manglende selvfølelse og trygghet. Dette går det an å gjøre noe med, sier den kjente svenske foredragsholderen, forfatteren og coachen i selvutvikling, Mia Törnblom.

Forestill deg et møte på jobben. Sjefen spør etter de ansattes mening i en viktig beslutning. Ingen svarer. Det samme skjer i vennegjengen. Noen stiller et ømtålig spørsmål og det blir helt stille. Til slutt svarer samme person som alltid svarer. Scenarioet er ikke uvanlig.

– Mange er redde for å svare feil og kjenne seg dumme, og holder derfor kjeft, sier Törnblom. 

By på deg selv!
Uttrykket «å ta plass» kan klinge litt negativt. Mange ser for seg et menneske som bare kjører over andre og som bare framhever seg selv. Men dette trenger ikke å være negativt i det hele tatt – tvert imot. Det er nødvendig for å finne seg selv, utvikles og bygge relasjoner, mener Törnblom, som nettopp ga ut boken: «Du selger! Personlig markedsføring».

– Man kan ta plass på feil eller riktig måte. Et eksempel på hvordan man tar plass på feil måte er hvis man alltid blander seg inn og sier sin mening, når ingen har bedt om den. En positiv måte å ta plass er å stille spørsmål, et annet er å tørre å si hva man syns når noen spør, sier hun.

Å ta plass betyr ikke at man alltid er den som synes og høres mest, men mer at man deler på kunnskap og erfaringer.

– Det er en styrke å by på seg selv og det man kan. Det handler ikke om å vise at man er verdensmester, men kanskje å bli kjent på jobben som «hun som er språkkyndig» eller «hun som er teknisk dyktig».

Indre trygghet
Å våge å ta mer plass, handler om en indre trygghet. Hvis man er trygg i seg selv og kjenner sine grunnverdier, er det lettere å kommunisere og skape relasjoner med andre.

– Hvis man tør å vise hvem man er og si hva man mener, er det lettere å unngå misforståelser. Og selv om man ikke er enig med alle andre, er det bedre å være ærlig enn å vende kappen etter vinden, sier Törnblom.

Hun mener at indre trygghet handler om å finne en balanse mellom selvtillit og selvfølelse.

– Selvtillit er koblet til prestasjon, og selvfølelsen til vår egenverdi. For å kunne nå målene våre trenger vi sterk selvtillit, og for å ha det bra på veien trengs en veltrent selvfølelse. Liker man seg selv er det lettere å bli likt av andre.

Føler man seg trygg på seg selv, tar man plass på en naturlig måte.

– Tryggheten merkes i alt vi gjør, fra stemme og ansiktsuttrykk til gester og blikk.

Selvfølelse
Det finnes mange måter å trene opp selvfølelsen på.

– Å bekrefte fungerer bra for mange, mener Törnblom. – Tenk på noe du er god til og minn deg selv på det daglig. Det kan være noe så enkelt som «jeg duger» og «jeg kan». La det bli mantraet ditt! Et annet tips er å slutte å sammenligne deg med andre. Gå alltid ut fra deg selv og dine forutsetninger. Alt starter med deg selv.

Vil man ta mer plass, bør man tenke gjennom hensikten.

– Er det noe du vil forandre. Hvor vil du i privatlivet eller i arbeidslivet? Vil du bli tydeligere i måten du kommuniserer eller ta et steg opp på karrierestigen? Da kan du oppmuntre deg selv til å tørre å forandre arbeidssituasjonen eller din privat situasjon, sier Törnblom.

Vis mer

Lag deg en målplan 
Skriv ned styrkene og målene dine! For å nå visse mål trenger du kanskje å ta litt mer plass. Fyll inn, klipp ut og ta fram lappen nå og da for å minne deg selv på hva du har skrevet: Jeg er god på: Jeg er stolt over at jeg: Slik ønsker jeg at omgivelsene oppfatter meg: Tre ting jeg vil gjøre innen ett år: Tre egenskaper jeg vil utvikle innen ett år: Dette vil jeg bruke mer tid på: Dette vil jeg lære meg mer om: Usikker på hvordan du skal gå videre? Skriv ned hva du kan gjennomføre, f.eks. hva du kan gjøre i dag, i morgen, neste uke etc.


Ut av skyggen
Når du har blitt tryggere på deg selv, er det lettere å ta litt mer plass. Her er noen måter å begynne: Tør å prøve. Takk ja til utfordringer som ligger utenfor trygghetssonen din. Still spørsmål. Da blir en naturlig følge at du forteller noe om deg selv. Spre kunnskapen din. Del med andre hva du kan, selv om du ikke føler deg proff. Du kan mer enn du tror! Ros andre. Alle har godt av å få en kompliment! Fatt beslutninger. Ikke legg bånd på deg selv fordi du er usikker. Alle andre er sannsynligvis like usikre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer