Ny studie

Å dra på jentetur er det beste du kan gjøre for helsen din

Da er det bare å pakke kofferten med det samme!

DRA PÅ JENTETUR: En ny, gledelig studie gir oss lyst til å bestille en ferietur sammen med venninnegjengen med det samme! FOTO: NTB Scanpix
DRA PÅ JENTETUR: En ny, gledelig studie gir oss lyst til å bestille en ferietur sammen med venninnegjengen med det samme! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvem, med jevne mellomrom, drømmer vel ikke om en ukes ferietur fylt til randen av fargerike drinker, hvite strender og lange, flagrende sommerkjoler med venninnegjengen? Det kan i alle fall vi i KK-redaksjonen bekrefte at vi til tider gjør.

Og selv om alle disse tingene høres fristende ut i seg selv, kan en ny studie utført av universitetet Harvard bekrefte at en jentetur faktisk er det beste man kan gjøre for egen helse (HURRA!). Det skriver Womens Health.

Grunnen til det er enkelt og greit at vennskap visst nok forlenger levetiden vår, det reduserer risikoen for hjertesykdom og til og med hjelper oss med å tolerere både fysisk og psykisk smerte bedre.

- Sosiale forbindelser er like viktig for kroppen vår som å avstå røyking og som å få tilstrekkelig med søvn, sier Harvard-forskerne.

BRA FOR HELSA: Vennskap kan visst nok forlenger levetiden vår, redusere risikoen for hjertesykdom og hjelper oss med å tolerere både fysisk og psykisk smerte bedre. FOTO: NTB Scanpix
BRA FOR HELSA: Vennskap kan visst nok forlenger levetiden vår, redusere risikoen for hjertesykdom og hjelper oss med å tolerere både fysisk og psykisk smerte bedre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kjærlighetshormon

Vennskap øker også mengden med hormonet oksytocin i kroppene våre - det såkalte kjærlighetshormonet, som også handler om tilknytning.

En av de viktige tingene oxytocin gjør i kvinnekroppen er å regulere stresshormonet kortisol, og regelmessig nærkontakt vil kunne senke verdiene i lengden. Det har Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog tidligere sagt til KK.

VENNSKAP: Vennskap forlenger levetiden vår, det reduserer risikoen for hjertesykdom og til og med hjelper oss med å tolerere både fysisk og psykisk smerte bedre. FOTO: NTB Scanpix
VENNSKAP: Vennskap forlenger levetiden vår, det reduserer risikoen for hjertesykdom og til og med hjelper oss med å tolerere både fysisk og psykisk smerte bedre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mennesker er flokkdyr

For vi mennesker er jo uten tvil flokkdyr. Uten andre mennesker rundt oss til enhver tid får mange av oss ganske raskt en følelse av ensomhet og et behov for å omgås andre. Vi trenger noen til å anerkjenne og bekrefte oss, og vi trenger å engasjere oss i andre mennesker.

- Det ligger i vår natur. Venner gir en følelse av å bety noe for noen, og at noen betyr noe for oss. Og så har vi noen å gjøre ting sammen med, så klart. Vi trøster hverandre, oppmuntrer hverandre, lufter tanker og følelser for hverandre, sier psykolog Peder Kjøs til KK.

Ikke vær redd for deg selv

Men selv om det åpenbart er bra å sosialisere seg, må vi ikke glemme at det også er bra å trives i eget selskap.

Psst! Har du alltid avtaler og slår på tv-en så fort du kommer hjem? Da har du kanskje vanskelig for å være alene.

Vi har typisk nok vanskelig for å være alene når vi er i en krise – når vi for eksempel nettopp er blitt skilt, fyller rundt år, har mistet jobben eller har mistet noen som sto oss nær. Redselen for ensomhet er nemlig en annen forklaring på at vi unngår å være for oss selv.

Det kan også være at du vokste opp i en familie der du verken ble sett eller hørt og der man ikke anstrengte seg for å se dine behov. Det kan bidra til at man tror man er alene om sine følelser og bidrar til en allmenn ensomhetsfølelse.

– For å kunne være alene, må du også like deg selv. Først når du setter pris på deg selv, blir det lett å være alene. Det er også viktig å forstå at livet både rommer gode og vanskelige følelser, og først når vi gjør plass for alle våre følelser, blir vi hele og autentiske mennesker. Det har psykoterapeut Christina Copty tidligere uttalt til KK.

Slik blir du sterk alene

  • Vær bevisst på at du må ut av komfortsonen, altså slutte å stenge av følelsene dine ved hjelp av bakgrunnslyd og aktiviteter.
  • Gjør noe som krever konsentrasjon og stillhet. I dag bruker mange av oss masse tid på sosiale medier, og vi mister mer og mer evnen til å fordype oss, og dermed forsvinner vår evne til konsentrasjon. Sett deg ned for å gjøre noe som krever din fulle oppmerksomhet - det kan være å jobbe, strikke, lese bøker, lage en scarp-book eller skrive om livet ditt. Det eneste kravet er at det ikke har noe med internett å gjøre og at du gjør det helt i ensomhet.
  • Sett av tid hver dag til å gå på oppdagelsesferd i følelsene dine. Hva innebærer ensomhet? Se det som et detektivoppdrag å finne ut hva det er for deg.

    Kilde: Christina Copty, psykoterapeut.

LES OGSÅ: «Social Snacking» kan være negativt for den psykiske helsen din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer