Bent Høie og Dag Terje Solvang

- Å få egne barn har ikke vært et behov

Hvordan fant to unge menn, godt gjemt inne i hvert sitt skap, hverandre for 25 år siden?

20 ÅRS BRYLLUPSDAG: Midt i prideuka i år feirer helse- og omsorgsminister Bent Høie og mannen Dag Terje Solvang hele 20 års bryllupsdag! FOTO: Astrid Waller
20 ÅRS BRYLLUPSDAG: Midt i prideuka i år feirer helse- og omsorgsminister Bent Høie og mannen Dag Terje Solvang hele 20 års bryllupsdag! FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har lange og travle dager på jobb, med mange valg og store avgjørelser som må tas. Fredagskveldene er derfor hellige: Hjemmelaget spaghetti bolognese, beina høyt og «Norge Rundt» med Dag Terje er det som gjelder.

- Spaghetti bolognese er vår taco, sier de tidlig i intervjuet, før de oppdaterer hverandre på hvordan dagen har vært og hva jobbplanene er i morgen. Vi møter paret på en restaurant i Oslo. Bent ankommer i en taxi rett fra Stortinget, pent antrukket med én dress på seg og en annen innpakket i en dresspose som han går og bærer på.

- Kjøpt deg ny dress?, spør Dag Terje idet han omsider blir ferdig med alle telefonsamtalene han må ta før vi setter i gang.

- Det er bare en jeg hadde hengende på kontoret, svarer han.

Det er ingen tvil om at disse to har en hektisk hverdag på hver sin kant, med mye jobb og ansvar. Skrubbsultne etter en lang dag bestiller de seg hver sin pizza.

- Ja, vi har begge hatt spennende jobber opp gjennom årene, men de mest krevende er det vel Bent som har fått. Den rolige, dyktige, planleggeren av oss, smiler Dag Terje.

Han har tidligere vært aktiv i politikken selv og jobbet som kampanjesjef i Høyre og tidligere medlem av Stavanger bystyre. Nå er han generalsekretær i Den Norske Turistforening.

- Snakker dere mye om jobb på hjemmebane?

- Vi er hverandres største støttespillere. Den jeg rådfører meg mest med er Bent, men vi er også vant til å jobbe med ting hvor det hadde vært uryddig å snakke sammen om problemstillinger, sier Dag Terje.

Samtalene om jobb går mest på utfordringer ved å være leder, forhold til andre mennesker og hvordan man løser problemer.

- Jeg spør ikke om råd om hvordan skatteopplegget i statsbudsjettet skal se ut over en klesvask, nei, sier Bent.

- Det hadde jeg jo elsket! Jeg har mange gode ideer der, ler Dag Terje.

Møttes i Forsvaret

Nå har de vært gift i 20 år. Kjærester i 24. Madlaleiren høsten 1993 var stedet de møtte hverandre for aller første gang. De var i førstegangstjeneste begge to, hvor Bent var fast mannskap og jobbet på kontor, mens Dag Terje hadde steget i gradene på kort tid og blitt befal.

- Tenk det, du har jo en uniformfetisj, fleiper Dag Terje.

Historien mellom Dag Terje fra Stavanger og Bent fra Randaberg starter med en situasjon hvor førstnevnte var en noe distré troppsbefal som skulle ha rekruttene sine på undervisning, men hadde glemt å bestille klasserom. Da måtte han ringe ned til kontoret hvor Bent satt for å spørre om han hadde noe ledig.

«Kom til meg, eg fikse», hadde Bent svart i enden av telefonrøret.

- Han var en veldig hyggelig mann, men jeg skjønte ikke at han var homofil. Jeg var forresten ikke åpen om det selv på det tidspunktet heller.

Han ser bort på Bent og legger til:

- Men han hadde vel sikkert skjønt at det var noe her da, han som er langt mer intelligent enn meg.

LES OGSÅ: Historien bak «regnbue»-flagget

EN STYRKE: Den største styrken disse to har i forholdet sitt er å la hverandre være den de er, selv om de er gift. FOTO: Astrid Waller
EN STYRKE: Den største styrken disse to har i forholdet sitt er å la hverandre være den de er, selv om de er gift. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Skrev brev til foreldrene

Bent kom først ut av skapet da han var i midten av 20-årene, og Dag Terje var den første personen han fortalte det til. Da de ble kjærester flyttet Dag Terje inn nærmest på dagen - det var derfor på tide å fortelle det til familie og venner.

Den beskjeden formidlet Bent i et håndskrevet brev til foreldrene sine rett før de dro på ferie til Amsterdam. Han ville at de først skulle få tid til å tenke og prosessere det før de snakket sammen, for de ordene som ville bli utvekslet neste gang de møtte hverandre var ganske viktige for han.

- Det eneste jeg brydde meg om var å være sammen med Dag Terje. Det å være forelska er jo utelukkende en fin ting, så jeg ville ikke forholde meg til merkelige reaksjoner. Selv om jeg regnet med at det skulle gå bra, var jeg litt nervøs for å sette en merkelapp på meg selv. Heldigvis gikk det over all forventning. Det var liksom ikke noe big deal, verken fra familie eller venner, sier Bent.

Han hadde trodd lenge at han var homofil, men man er aldri helt sikker. Det ble han ikke før han møtte mannen i sitt liv.

- Mine foreldre trodde jo at jeg skulle få HIV i det øyeblikket jeg sa det. Sånn var det på 80-tallet. Nå er det heldigvis mye bedre enn som så. «Alt blir bra», som vi sier i koronatiden. Barrierene ligger som regel heldigvis mest i eget hode, legger Dag Terje til.

En sen kveld på Sting

- Hvordan ble dere kjærester, da?

- Det var en sen kveld på Sting hvor jeg sa til Bent at jeg var homo. «Men det e jo eg og», husker jeg han svarte da. Noen uker senere kom jeg på middag, da hadde jeg med meg tannbørsten på innerlomma.

Siden har det vært de to. Dette var i april 1996, drøyt tre år etter at de møttes for første gang. Det var ikke gitt at de to skulle bli kjærester. I mellomtiden hadde de tross alt flyttet til to ulike byer etter forsvaret. Bent hadde bestemt seg for å hoppe av politikken og studere på heltid, og Dag Terje var i full gang med hotellhøyskolen i Stavanger - som det forøvrig var Bent som anbefalte han i første omgang. Da Bent plutselig fikk politikerjobbtilbud i samme by, kunne han ikke takke nei.

- Var det da fordi du visste at Dag Terje bodde der?

- Jeg hadde ikke glemt han, nei, og jeg visste at vi kom til å møtes om jeg flyttet dit. Det stemte, for plutselig var vi begge invitert på en tilstelning til en venninne vi begge kjente.

Det var begynnelsen på det Bent trodde var å date, men som Dag Terje trodde var kompiser som var ute og drakk øl.

Dag Terje flirer.

- Jeg begynte jo å lure litt etterhvert da. Det ble sykt mye kino, øl og kaker en periode. Jeg hadde jo andre venner å være med også.

Viktigheten av pride

I år har de 20 års bryllupsdag midt i pride-uka, et arrangement som betyr mye for dem begge og som de alltid pleier å feire med brask og bram. De trekker frem mangfoldet og aksepten det fører med seg som det viktigste.

- Uansett hvem du er, så bør du kunne kjenne deg igjen i et mangfold. Det er en bredde av oss og pride er essensen av det. Homokampen er ikke over selv om vi to sitter her som to halvfeite 50-åringer og føler oss bekvemme med å være homofile. Vi er ikke ferdig før alle føler det på samme måte, og det er fortsatt mange som sliter. Men jeg har veldig stor tro på ungdommen, sier Dag Terje.

- Du er slank du, altså, Bent.

Helseministeren synes det er flott at Pride er blitt en folkefest. I mange år var det et arrangement kun for «den harde kjerne», nå er det alt fra små barn til «stolt mamma» og «stolt pappa». I år blir denne festen likevel litt annerledes på grunn av koronakrisen.

- Vi skulle jo egentlig ha en stor bryllupsfest midt i pride-uka, men Bent ødela det med å lage sånne koronaregler.

Det er tydelig at de ler mye når de er sammen.

LES OGSÅ: Gro og Anja: - Vi tror kjærlighet er sterkere enn hat og fordommer

Bryllupsdag og pride-feiring

I stedet for parade, flagg og tusenvis av mennesker skal Bent og Dag Terje i år feire pride og bryllupsdag sammen i fjellveggen på Sota Sætra.

- For oss er det en viktig oppgave å vise at vi er laidback med å være den vi er, for akkurat det er et stykke arbeid som betyr mye for noen, kanskje for foreldre og besteforeldre der ute også.

Om de ser Dag Terje og Bent som er homofile men likevel ganske ålreite, er det ikke sikkert det føles like ille om Anton på 14 også er det.

AKSEPT: Bent og Dag Terje ønsker å vise andre homofile som synes det er vanskelig å komme ut at det å være forelsket kun er en fin ting - uavhengig av kjønn. FOTO: Astrid Waller
AKSEPT: Bent og Dag Terje ønsker å vise andre homofile som synes det er vanskelig å komme ut at det å være forelsket kun er en fin ting - uavhengig av kjønn. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Homofilt bryllup for 20 år siden

- Hvordan var det egentlig å gifte seg som homofilt par for 20 år siden?

- I våre øyne var det helt naturlig. Det var ikke ekteskap den gangen, det var partnerskap. Vi var tidlig ute med dette, og siden jeg var på stortinget da, fikk det en del oppmerksomhet, sier Bent.

Paret minnes avisstreik på den tiden hvor bryllupet ble holdt. Rogalands avis var angivelig den eneste avisen som kom ut i hele Norge på dette tidspunktet, likevel hadde de på forsiden bortprioritert alt annet og ryddet plass til «Bent får sin Dag Terje». Inni avisen var det side på side med bilder fra dette uvanlige «homobryllupet».

- Ett av spørsmålene journalisten klarte å stille gjestene var «gir man gaver i et homobryllup?». «Håper da det», svarte gjesten - hun hadde allerede kjøpt gaver.

De ler av situasjonen og mimrer tilbake til en storslått dag med masse familie og venner. En dag de naturligvis aldri glemmer.

Dag Terje snurrer rundt på gifteringen sin og forteller om at de har oppgradert ringene siden den gang. Nå er ringene laget av sølv - som tåler mye mer enn hva de gjorde i utgangspunktet.

Frieri

Selve frieriet var det Bent som tok seg av. Nok en gang: Planleggeren. Det første frieriet skjedde etter at de hadde vært hjemme hos foreldrene til Dag Terje før jul i '98. Da hadde de akkurat kjøpt hus, stiftet gjeld og Dag Terje hadde fått sin første jobb hvor han fikk noenlunde godt betalt.

På kjøkkenbordet hjemme lå det en katalog fra Bjørklund de hadde fått i posten. De setter seg ned og blar i den, før Bent bryter ut «Skal vi kjøpe disse ringene?». Det ble aldri sagt noe om de skulle gifte seg direkte.

Dag Terje ser bort på fingeren til Bent - der er det ingen ring.

- Du bruker jo ikke din, Bent, du er altfor opptatt av å være fleksibel.

- Neida, det er på grunn av korona, han får ikke lov til å bruke ringer, ler han.

Bent fortsetter å fortelle om det «skikkelige» frieriet, som skjedde på hytta rett utenfor Stavanger. Han hadde pakket ned pledd, vin og glass i båten og lurte på om Dag Terje ville bli med ut på en tur til en holme. Som alltid hadde de masse besøk på hytta, og Dag Terje syntes det var rart å skulle dra fra dem, men litt motvillig ble han omsider med.

- Så åpnet jeg flasken og spurte om han ville gifte seg med meg, sier Bent.

Styrken i forholdet

Etter 20 år som ektefeller kjenner man hverandre på godt og vondt. Man går gjennom oppturer, nedturer og gjerne store livsendringer sammen.

Hva har dere lært etter alle disse årene?

- Vi har latt hverandre være den vi er - og det tror jeg er gevinsten i forholdet vårt også. Jeg verdsetter det veldig, sier Bent.

Dag Terje poengterer at det i et parforhold er viktig at man ikke blir én grøt.

- Selv om man er gift, må man fortsette å være den vi er og den vi alltid har vært. Jeg vil at Bent skal være klar på hvilke ting han liker minst med meg og holde fast på det.

Bent nikker seg enig:

- Jeg tror mange gifter seg og prøver å bruke resten av tiden til å forandre på det mennesket man ble forelsket i. Det fungerer som regel ganske dårlig. Dag Terje og jeg er jo ganske forskjellige, men det er så bra for oss. Det hadde nok vært kjedelig om det var to av meg.

- Ja, da hadde det ikke skjedd stort, skyter Dag Terje inn.

Den største ulikheten

Der hvor Bent aller helst vil trekke seg tilbake i det stille med en god bok, sørger Dag Terje for at det alltid er liv og masse mennesker rundt dem. Energi og humor er stikkordene for hans tilværelse - ting skal skje og helst i går.

Det han beundrer mest med Bent er hans evne til refleksjon og måten han tenker lange og dype tanker på.

- Selv er jeg jo veldig rask i vendingen og trenger på ingen måte lang tid før jeg tar en beslutning. Jeg orker ikke å bruke lang tid - blir gal av lange prosesser.

Han trekker frem et eksempel. «Kan vi ikke bare kjøpe det j**** bordet da? 40 000 er ikke så farlig, vi har det jo for resten av livet».

De ler begge to.

- Sånn sett utfyller vi hverandre godt. Jeg trenger den utålmodigheten. Men det er nok på grunn av tempoet vårt at det kan bli litt høylytt noen ganger også. Det er den største ulikheten og samtidig det jeg verdsetter aller høyest.

- Selv om jeg er litt misunnelig på at han er så god på å lese bøker.

- Hva gjør du mens han leser bøker, da?

- Nei, det er jo Facebook, Instagram og Snapchat det da. Og alt annet overfladisk.

Tanker om barn

Nå kan de ikke se for seg et liv uten hverandre. De er som familie og støtter hverandre alltid der det trengs, både på jobb og privat. Etter 14 år med avstandsforhold føles det også godt å bo i samme by og ha muligheten til å finne på ting sammen litt mer spontant.

- Det å ha levd langt unna hverandre i så mange år er nok litt av fundamentet i vårt forhold, selv om vi selvfølgelig anbefaler å bo sammen, sier Bent.

- Apropos familie. Har dere noen gang snakket om å få barn?

- Absolutt, vi har diskutert det ganske nøye også faktisk. Jeg tror vi tok den praten allerede etter noen få måneder, og selv om vi elsker barn begge to - ble vi fort enige om at det ikke var et behov som vi hadde, sier Dag Terje.

De har til sammen åtte onkelunger, noe de beskriver som verdifullt.

- Vi har dessuten mange venner som har fått barn, noe som er utrolig fint å se - regnbuefamiliene.

LES OGSÅ: Tonje og Lene: - Det første kysset vårt var på en festivaldo under pride 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer