SJOKKBESKJED: Flere titalls tusen nordmenn rammes av kreft hvert år, og alle må de gjennom den tsunamien av følelser som strømmer inn sammen med kreftdiagnosen. Journalisten Thea Steen er en av dem. Foto: Privat
SJOKKBESKJED: Flere titalls tusen nordmenn rammes av kreft hvert år, og alle må de gjennom den tsunamien av følelser som strømmer inn sammen med kreftdiagnosen. Journalisten Thea Steen er en av dem. Foto: Privat Vis mer

Thea Steen

- Å få servert «du har kreft», er noe av det mest spesielle, grusomme og merkelige jeg har erfart

Thea Steen og Erlend Elias Bragstad om tiden rett etter kreftdiagnosen.

Publisert

Å være frisk er ikke noe vi vanligvis tenker så mye på, det er noe vi bare er – som regel. Kanskje kan vi få en forkjølelse eller en influensa, men alvorlige sykdommer rammer bare andre mennesker. Det gjelder liksom ikke meg.

Slik er det ikke uvanlig å tenke, og for mange er det nok ubevisst. Derfor kan det være svært vanskelig å se for seg hvordan man ville taklet å få sjokkbeskjeden om at nettopp du, du som alltid har vært frisk, har fått kreft.

Dessverre er det slik at flere titalls tusen nordmenn rammes av kreft hvert år, og alle må de gjennom den tsunamien av følelser som strømmer inn sammen med kreftdiagnosen. 

Kjendisstylisten Erlend Elias Bragstad og journalisten Thea Steen er to av de mange menneskene som har vært nødt til å møte en slik beskjed. 

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Vandret hvileløst og apatisk i New Yorks gater

Det var årets første vårdag i New York, byen som hadde vært hjemmet til Thea Steen i bare seks måneder, og hun satt på et legekontor på Manhattan og forventet fred og ingen fare. Hun var der kun fordi hun ventet på prøvesvarene på «den godartede og helt ufarlige svulsten» hun hadde operert ut en uke tidligere, og lite visste hun at livet brått skulle snu. 

Å få servert «du har kreft», er noe av det mest spesielle, grusomme og merkelige jeg har erfart. Ord som «absurd», «sjokkerende» og «urealistisk» har aldri før blitt brukt mer korrekt for å beskrive egne opplevelser, sier Thea Steen til KK.no.

– Og så husker jeg alt! Alle detaljer fra det øyeblikket; vær, vind, ord, farger, sinnsstemning. Jeg tror de aller fleste som opplever å få en sånn beskjed, husker det øyeblikket og rammene rundt det klokkeklart, legger hun til.

MYE Å TA INN: I den første tiden etter kreftdiagnosen skjedde alt så fort, og bare to dager senere satt Steen på et direktefly til Oslo og dro rett til Haukeland Sykehus for ulike prøver. Foto: Privat
MYE Å TA INN: I den første tiden etter kreftdiagnosen skjedde alt så fort, og bare to dager senere satt Steen på et direktefly til Oslo og dro rett til Haukeland Sykehus for ulike prøver. Foto: Privat Vis mer

Verden blir uforståelig. Beskjeden må synke inn – hun hadde livmorhalskreft. Hvordan du takler det vet du ikke før du står midt oppe i det, og for Steen gikk det i flere faser. 

– De første timene etter at jeg fikk diagnosen, brukte jeg på å gå frem og tilbake mellom Upper East Side og Upper West Side, omtåket og apatisk, mens jeg hadde mor på telefonen. Hun dirigerte meg ned til noen av mine norske venninner i New York, der jeg fikk avlastet og summet meg litt. Det hjalp meg med å dempe støyet inni meg, å få litt orden i dette kaoset, forteller hun. 

Knappe to dager senere satt hun på et direktefly til Oslo. Hun måtte hjem til familien i Stavanger, hjem til de kjente, norske rammene rundt alt dette ukjente, for i det hele tatt å ha en sjanse til å forstå hva som faktisk foregikk. 

– Jeg fortsatte å forsøke å håndtere alt dette i løpet av dagene, og etterhvert ukene, som gikk, etter beste evne. Men alt skjedde så himla fort! New York-flyet rakk jo nesten ikke lande, før jeg var på vei til Haukeland for utredning, MR, Pet-scan og alle disse andre begrepene jeg knapt kjente til, forklarer Steen. 

LES OGSÅ: Slik sjekker du om du er disponert for kreft

Slet med angst for å dø

Det er ikke mer enn ett år siden Erlend Elias Bragstad fikk diagnosen testikkelkreft, etter å ha sjekket en kul som han hadde oversett over en lengre periode. Og selv om han tok imot beskjeden med stoisk ro, gikk det ikke lang tid før alvoret sank inn.

– Det var først da jeg satte meg i bilen etterpå at hele kroppen ble som gelé, og jeg klarte ikke å kjøre. Jeg hadde lukeparkert og klarte ikke komme meg ut derifra uten å kjøre inn i bilene foran og bak meg, forteller han til KK.no.

ÅPENHET: Erlend Elias Bragstad valgte å være åpen og ærlig om kreften og angsten, og dette gjorde det langt lettere å takle den tunge tiden. Foto: Privat, erlendelias.no
ÅPENHET: Erlend Elias Bragstad valgte å være åpen og ærlig om kreften og angsten, og dette gjorde det langt lettere å takle den tunge tiden. Foto: Privat, erlendelias.no Vis mer

– Likevel trodde jeg liksom ikke på det, og det gikk nok ikke ordentlig opp for meg før jeg ringte mamma. Da brast jeg ut i gråt, legger han til.

Han visste lite om prognosene sine og hvordan fremtiden så ut, og fryktet det verste. I et forsøk på å holde fast ved det «normale» ventet han en stund med å fortelle om kreften til sin samboer, og det var først helgen før operasjonen han fortalte sannheten.

– Jeg var veldig redd og begynte å sette spørsmålstegn ved livet generelt. Jeg begynte å slite med ting jeg aldri har slitt med før, som depresjon og angst for at jeg skulle dø, eller at noen av mine nærmeste skulle dø, forteller han.

LES OGSÅ: 4 typer kreft nesten ingen har hørt om

Familie og venner ble svært viktige

Bragstad forteller at angsten også forsterket følelsen av ensomhet, derfor ble gode venner og nær familie viktige støttespillere.

– Jeg hadde aldri klart meg gjennom dette uten mamma, men det har jo slitt på henne også. Hun er jo også redd. Jeg er ikke så glad i å få sympati og trøst, men det har vært godt å ha noen å støtte seg på, og å snakke med, sier han.

Det er ikke tvil om at de nærmeste ble ekstra viktige også for Steen i denne tiden. Der hun selv hadde blitt frarøvet nesten all oversikt, var familie og venner (tilsynelatende) rolige og samlede. 

– Mor og søster var med meg på alt av medisinske avtaler, og hjalp til med å sortere og huske all denne nye informasjonen. Det er i slike tilfeller uttrykket «jeg hadde ikke klart meg uten» faktisk stemmer, forteller hun.

SØK STØTTE: I vanskelige tider blir de nærmeste ekstra viktig, og det viktigste rådet fra Steen er å stole på, og ta i bruk, de gode støttespillerne du har rundt deg. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
SØK STØTTE: I vanskelige tider blir de nærmeste ekstra viktig, og det viktigste rådet fra Steen er å stole på, og ta i bruk, de gode støttespillerne du har rundt deg. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

Ikke vær redd for å lene deg på andre

Bragstad ble operert og friskmeldt, men han må fortsatt gå til kontroll en gang i halvåret – og hver gang kommer redselen tilbake. Først etter fem år kan han slå seg til ro med at han er helt frisk.

Steen kjemper fortsatt mot kreften, og hun føler at det er enormt mye hun kan tipse andre om, nå som hun står på den andre siden som erfaren kreftpasient. 

– Noe forsøker jeg å formidle gjennom bloggen min – jeg håper iallfall at det jeg skriver der kan ha en nyttig funksjon for de som brått plasseres i kreftjungelen, sier hun og legger til: 

– Ellers tror jeg det viktigste rådet jeg kan gi, er å stole på, og ta i bruk, de gode støttespillerne du (forhåpentligvis) har rundt deg. Du kommer til å miste kontroll, du kommer til å være sliten, du kommer til å trenge hjelp. Så ikke vær redd for å lene deg litt på andre.

Bragstad er helt enig, og anbefaler at man deler tankene sine med familie og venner.

– Å være åpen om kreften og angsten har hjulpet meg masse, det har liksom ufarliggjort det litt. Ting blir mye lettere med en gang man kan snakke om det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer