å Gjøre Feil

– Å feile er det mest naturlige i hele verden

Likevel er det mange av oss som er livredd for å ikke være bra nok.

REDD FOR Å FEILE: Frykten for å gjøre feil noe som holder mange av oss tilbake.  Foto: Shutterstock / Golubovy
REDD FOR Å FEILE: Frykten for å gjøre feil noe som holder mange av oss tilbake. Foto: Shutterstock / Golubovy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å feile er det mest naturlige i hele verden, alle gjør det, sier KK-coach og mentaltrener Christine Otterstad til KK.no.

Likevel er frykten for å gjøre feil noe som holder mange av oss tilbake. 

Kanskje tør du ikke fremme dine forslag på jobben, eller kanskje tør du ikke be han kjekke karen i baren med på en date. Eller kanskje unngår du å søke på drømmejobben av frykt for at du ikke er flink nok til å klare arbeidsoppgavene.

LES OGSÅ: - Helt innerst inne liker jeg ikke forandring, jeg er redd for å gjøre noe feil

- Men er det en typisk «jenteting» å være redd for å feile?

– Nå skal man ikke generalisere, men det kan nok være noe i det. Det er ofte slik at kvinner i større grad er redde for å feile, i hvert fall når vi snakker om voksne mennesker, sier hun og legger til at det finnes ingen regel uten unntak. 

– I hvert fall er det noe som jeg oftere hører fra kvinner, så det kan jo også være at kvinner bare er mer åpen og ærlig om det. 

LES OGSÅ: Redd for at du er dårlig i senga?

FOR HØYE KRAV: Setter du alt for høye krav til deg selv er det fort gjort å føle at du ikke strekker til, og det er ingen god følelse. Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic
FOR HØYE KRAV: Setter du alt for høye krav til deg selv er det fort gjort å føle at du ikke strekker til, og det er ingen god følelse. Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic Vis mer

Den beste måten å lære på

Det å stille strenge krav til oss selv kan i noen sammenhenger være bra, men ifølge Aksel Inge Sinding, som er klinisk psykolog med privatpraksis i Oslo, kan det også være veldig slitsomt. 

– På den ene siden er det fint å ha ambisjoner og ville prestere, men når levereglene og kravene blir urealistiske eller umulige å leve opp til, kan vi fort komme til kort. Denne opplevelsen av å ikke strekke til, eller i verste fall føle seg ubrukelig, skaper følelser som skam og dårlig samvittighet som kan være lammende og lite motiverende, sier han til KK.no. 

Dermed kan vi igjen bli sittende fast og få «bekreftet» at vi ikke er bra nok – i en slags ond sirkel. 

Han mener at vi i dagens samfunn kanskje er litt for opptatt av å gjøre alt riktig, og at mange ser på det å gjøre feil som et tegn på svakhet. 

– Det er imidlertid også slik at det å gjøre feil stort sett er ypperlige muligheter til å lære noe. Spør hvem som helst om de gangene i livet de virkelig har lært noe viktig om seg selv og hvem de er, og det vil ofte være når de har gått på en smell, forteller Sinding og påpeker at i lærende organisasjoner blir feil sett på som en uvurderlig informasjonskilde. 

– Det er en mulighet til å forbedre seg eller rette opp i ting, i stedet for å kjefte på den som gjorde feilen. Mange av oss kan ha godt av å ta med dette perspektivet inn i eget liv.

LES OGSÅ: Tipset som hjelper deg ut av negativ tankegang

COACH: Ifølge KK-coach og mentaltrener, Christine Otterstad, er det å feile verdens mest naturlige ting. Foto: All Over Press Norway
COACH: Ifølge KK-coach og mentaltrener, Christine Otterstad, er det å feile verdens mest naturlige ting. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Å gjøre feil betyr ikke at vi ER feil

Å aldri skulle gjøre feil er et umulig ideal, ifølge Sinding, derfor må vi huske på at det å gjøre feil ikke nødvendigvis sier noe om deg og din verdi. 

– Hvis du likevel har gjort en feil kan du bruke anledningen til å lære noe av det. Hvis du er redd for at andre skal dømme din person elle hvis du gjør feil, så tenk litt etter hvordan du ville tenkt på dette hos noen du bryr deg om. Ofte stiller vi strengere krav til oss selv enn andre, forklarer han.

Også Otterstad understreker at selv om vi gjør feil, betyr det ikke at vi er feil. 

– Er man veldig opptatt av å gjøre alt riktig så tror man ofte at alle andre legger merke til alt du gjør. Dette selvfokuset gjør at ethvert feilsteg blir en definisjon av dem, men det er fortsatt bare en handling og ikke et personlighetstrekk, forklarer hun.

Ofte bunner det i en frykt for hva andre skal synes, for ikke å bli tatt alvorlig, eller for å føle skam – derfor er det viktig å huske at det er ingen som gjør alt riktig. 

– Jeg tror det er høyst nødvendig å tillate seg selv å gjøre feil i blant. Det går ikke an å gå gjennom livet uten å gjøre feil, det er en del av vår personlige utvikling og den viktigste måten vi lærer på, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer