Ellen Arnstad:

- Å la Joachim beholde gleden ble vårt livsoppdrag

Ellen Arnstad var forlagsredaktøren på høye hæler, med fart i steget og det varme smilet. Men hele tiden bar hun på en umenneskelig bør: Sønnen Joachims alvorlige sykdom.

ELLEN ARNSTAD: Sønnen Joachim har en svært sjelden genetisk sykdom som gradvis har gjort ham multifunksjonshemmet. Det som de trodde var svaksynthet, var så mye, mye mer. (Sminke og hår: Sissel Fylling) FOTO: Geir Dokken
ELLEN ARNSTAD: Sønnen Joachim har en svært sjelden genetisk sykdom som gradvis har gjort ham multifunksjonshemmet. Det som de trodde var svaksynthet, var så mye, mye mer. (Sminke og hår: Sissel Fylling) FOTO: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Huseby kompetansesenter september 2001: Tørre kjeks og pulverkaffe på bordet. En overlege og et lammende alvor i rommet. Ute står bilen klar, pakket for høstferien på familiehytta i Espedalen. Førsteklassingen Joachim skal løpe på kjente stier og nyte naturen slik bare barn kan. Den lille kjernefamilien på tre, Ellen, Stein og Joachim, elsker dagene på hytta når lufta er klar og frisk.

Men nå kommer setningene fra legen mot dem. Joachim har en svært sjelden genetisk sykdom som gradvis vil gjøre ham multifunksjonshemmet, sier legen. Sentralnervesystemet vil gradvis settes ut av spill. Det som de trodde var svaksynthet, er så mye, mye mer.

Det finnes ingen kur. Sykdommen er dødelig. Ingen vet hvor fort det vil gå.

Skjer dette? Skal friske og glade Joachim, gutten med det strålende smilet og den sterke fantasien gradvis visne? Deres Joachim. Han som alltid slår opp øynene om morgenen og spør: Hva skal vi ha til middag i dag? Han som legger seg, lukker øynene og sover harmonisk gjennom natta. Skjer dette?

Dette kan de ikke bære.

Legen gir dem et klart råd: Barnet må skjermes. Joachim skal ikke få vite hva som venter ham. Ellen kjenner instinktivt at ja, slik må det bli. Joachim skal få leve her og nå. For sånn er barndommens magi, at det er dagen i dag som teller. Men hva med dem? Hvor går man når krisen er større enn fantasien kan romme? Når barnet ditt rammes?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer