«Helene sjekker inn»:

- Å overlate barnet ditt til andre er ikke enkelt. Men mange av foreldrene og familiene bærer store omsorgsbyrder

Helene sjekker inn på Villa Habibi barne- og avlastningsbolig.

GOD KONTAKT MED BARNA: Etter hvert som programleder Helene Sandvig ble kjent med barna på Villa Habibi, og lærte tips og triks av de ansatte med tanke på å kommunisere, fikk hun god kontakt med beboerne. Her med Mattias. FOTO: Anders Leines / NRK
GOD KONTAKT MED BARNA: Etter hvert som programleder Helene Sandvig ble kjent med barna på Villa Habibi, og lærte tips og triks av de ansatte med tanke på å kommunisere, fikk hun god kontakt med beboerne. Her med Mattias. FOTO: Anders Leines / NRK Vis mer
Publisert

I tredje episode av denne sesongens «Helene sjekker inn», blir vi med programleder Helene Sandvig (50) til Villa Habibi barne- og avlastningsbolig på Tøyen i Oslo. Her bor barn med nedsatt funksjonsevne. Barna har ulike diagnoser, men felles for alle er at hjelpebehovet er stort og familiene trenger avlastning.

I starten syntes Helene det var vanskelig å få kontakt med barna. Flere av dem manglet språk.

- Jeg var fortvila og tenkte mye på hvordan vi skulle klare å bli kjent når vi ikke kunne snakke sammen. Etter hvert lærte de ansatte meg noen triks og da begynte det å skje noe. Jeg fikk kontakt og da oppdaget jeg også hvor forskjellige barna var. Språk er så mye mer enn ord. Det er blikk, stemme og lyder, sier Helene til KK.

Helene kommer også i snakk med et foreldrepar som har en sønn som bor deler av ukedagene på Villa Habibi. I episoden dveler hun mye ved det å være foreldre og å sende barna sine bort til andre.

- Hvordan tror du det må være som forelder å sende barnet sitt på en avlastningsinstitusjon?

- Terskelen er høy for mange i starten. Det er lett å forstå. Å overlate barnet ditt til andre er ikke enkelt. Men mange av foreldrene og familiene bærer store omsorgsbyrder. Det tærer på kreftene. Når du først tar steget og ber om hjelp, handler alt om å føle seg trygg på at barnet har det godt, at det får gode opplevelser, pleie og omsorg. At «Helene sjekker inn» kan fortelle at det finnes steder som Villa Habibi er viktig. Kanskje det kan få foreldre som trenger det til å søke hjelp og avlastning, sier hun videre.

LES OGSÅ: Josefine (21) sitter i rullestol på grunn av en sjelden sykdom: - Det verste jeg vet er når folk synes synd på meg

- Jeg ble imponert og rørt over de ansatte

Denne høsten har abort-debatten gått for fullt over hele landet (les mer om hva debatten går ut på hos Dagbladet), og betegnelser som «ikke levedyktig», «alvorlige funksjonsnedsettelser» og «downs-paragrafen» er blitt sagt høyt av både politikere og lekmenn.

- Har du gjort deg noen tanker om den siste tidens abort-debatt i etterkant av besøket?

- Det er bra med debatt og refleksjon rundt etisk vanskelige valg, men det er den enkelte kvinne og familien som må få ta valget om hva de makter.

Helene sier videre til KK at hun både ble imponert og rørt over de ansatte ved Villa Habibi.

- Den innlevelsen de viste, omsorgen de ga barna. De var så til stede. De ga av seg selv av hele sitt hjerte. Det var godt å se hvor trygge de var i jobben sin. De hadde fått god opplæring og visste hva de skulle gjøre hvis noen av barna ble kritisk syke.

PÅ INNSIDEN: Denne vinteren er Helene Sandvig klar med runde tre av programmet «Helene sjekker inn». FOTO: NRK
PÅ INNSIDEN: Denne vinteren er Helene Sandvig klar med runde tre av programmet «Helene sjekker inn». FOTO: NRK Vis mer

Etter hvert som Helene oppnådde kontakt med barna og så hvordan de og personalet kommuniserte, og ikke minst hvor trygge også foreldrene var på personalet og omgivelsene barna er en del av på avlastningsinstitusjonen, kjente hun glede over å ha vært flue på veggen hos Villa Habibi.

- Jeg kjente glede over at jeg er så heldig at jeg får fortelle at det finnes steder som dette, konkluderer Helene.

I tidligere episoder denne vinteren har vi sett at Helene har sjekket inn på nyfødt intensivavdelingen på St. Olavs hospital i Trondheim og Ravneberget kvinnefengsel i Sarpsborg.

LES OGSÅ: Helene Sandvig mistet moren i kreft som 24-åring: - Da mamma døde gråt jeg ikke så mye. Jeg grep tak i det praktiske, sier hun til KK

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer