Tidsvitne

- Å tenke på damer var umulig, når du holdt på å sulte i hjel

Som tenåring ble han hentet ut fra skoletimen av Gestapo, og sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland. Her forteller Torstein Axelsen (97) om kampen for å overleve.

TIDSVITNE: Vi møtte den tidligere Sachsenhausen-fangen Torstein Axelsen hjemme i Kragerø. Savnet etter kona Randi, som ble hans klippe i livet, er enormt. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
TIDSVITNE: Vi møtte den tidligere Sachsenhausen-fangen Torstein Axelsen hjemme i Kragerø. Savnet etter kona Randi, som ble hans klippe i livet, er enormt. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 19 år gamle, veltrente og sporty gutten, med den lyse luggen, tar et raskt overblikk over de nye omgivelsene han er blitt tvunget til å bli en del av.

Et steinkast unna ham står det parkert en gammel trekjerre på grusen. To radmagre menn i blå- og hvitstripet drakt samarbeider om å slenge opp noe på kjerra som, ved første øyekast, kan se ut som potetsekker.

Med tiden skal han lære at de radmagre mennene har et eget leirnavn; muselmenn.

Det tar ikke lang tid før den unge nordmannen Torstein Axelsen innser at potetsekkene faktisk er mennesker. Eller rettere sagt; menneskelik.

Etter at kjerra er lastet til det maksimale, bruker muselmennene sine siste krefter på å dra haugen med lik bortover grusen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer