Bartender

- Å være bartender er et livsstilsvalg

Anne Maurseth har servert cocktailer i mer enn ti år og elsker yrket sitt, selv om hun må takle både fulle menn, lange skift og tunge løft.

BARTENDERYRKET: Anne Maurseth vokste opp i en mat- og smaksglad ­familie. Derfra var ikke ­veien så lang til å lage gode drinker. Foto: Astrid Waller
BARTENDERYRKET: Anne Maurseth vokste opp i en mat- og smaksglad ­familie. Derfra var ikke ­veien så lang til å lage gode drinker. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg liker at hver drink jeg lager, skal være en smaksbombe, og gjerne i et format man ikke har fått servert før. Som et spennende kapittel i en bok, eller et avantgardekostyme i en kleskolleksjon. Jeg henter inspirasjon fra hele verden, sier Anne Maurseth.  

Bare 29 år gammel har hun oppnådd å bli en av Norges mest respekterte bartendere og leverandører av cocktailer som går langt utenpå den jevne gin tonic. Med reduksjoner og infusjoner, siruper, toasting og andre teknikker vi kjenner fra matverdenen, tilhører hun den nye generasjonen av bartendere som utvikler og fornyer klassikerne, og få oss til å tenke nytt rundt drinker.

– I mitt virke som bartender har den viktigste erfaringen alltid vært å jobbe med folk som er dyktigere enn meg selv, sier hun og nevner kjente navn fra Oslos barjungel. Norges fremste bartendere har gitt henne det hun kaller «god opplæring». 

– Det er ikke et alternativ å gå på kurs når du kan bli ledet av så innovative og sterke personligheter. Jeg vil påstå at ingen skoler i Norge kunne gitt meg bedre erfaring eller skolering, forteller hun.

LES OGSÅ: Cocktails: - Ja, du kan faktisk lage en nydelig drink med gulrot som hovedingrediens

- Det er et livsstilsvalg. Det er jo ikke akkurat et barnevennlig yrke

En karriere i alkoholens tjeneste er ikke nødvendigvis billig. Anne har brukt mye penger på å opprettholde kunnskapsnivå og interesse, og reist mye til storbyer som ligger foran Oslo og Norge.

– Det er blitt mange sene netter, mange gode – og noen dårlige – drinker på min vei. Jeg har investert tid i å dra på seminarer rundt i verden for å lære mest mulig. Det å være proaktiv i media og vise bredde har også gitt meg mulighet til å gjøre gjesteskift, både i New York City, Nicosia og her hjemme. Det er veldig lærerikt! 

– Når det kommer til gjennomføring av ideer og «kokkelering» til menyer, har jeg alltid holdt en knapp på hjemmelaget, fortsetter hun. 

– Alt av infusjoner, siruper og lignende lager jeg fra scratch. Jeg har ikke fokusert mye på nordiske ingredienser, så derfor har jeg heller ikke hentet nok fra skog og mark. Men det er noe vi ser mer og mer av, og jeg tar gjerne en søndagstur i Marka for å finne det som er i sesong. 

Det begynte ute på byen. Anne skulle møte en venninne som aldri kom, men fikk heller bli med tre hyggelige karer på byen i Oslo. Det viste seg at de jobbet på baren Fisk & Vilt i Oslo sentrum, der hun fikk jobb som ryddehjelp, og tre måneder senere plutselig var blitt assisterende barsjef. 

– Det var tilfeldig at jeg begynte å jobbe i bar, men at jeg ble værende i bar, hadde med kjærligheten å gjøre. Jeg begynte av alle ting å date eieren av stedet, og vi var kjærester i fire år. Da var det veldig naturlig for meg å ha samme jobb og vanke i samme miljø, og ikke minst ha samme døgnrytme. 

Karriereveien gikk videre til Bar Boca på Grünerløkka.

– Det var der jeg lærte det jeg trengte å vite om cocktailer. 

Selv om tiden her var viktig for Anne som bartender, hadde smaksløkene hennes fått utmerket trening lenge før den tid.

– Jeg er vokst opp i en familie med en bestemor som er veldig flink og en far som er veldig glad i å lage mat. Smak er noe som alltid har vært i livet mitt. Jeg har spist «voksenmat» siden jeg var bitte liten. Pappa tilsatte lammelåret ekstra rosmarin og hvitløk, som var barnematen min. Jeg spiste akkurat det samme som mamma og pappa, bare i «mush»-variant. Jeg har hatt veldig flaks der og har opplevd veldig mye formidlingsglede når det gjelder mat og smak. 

– Hvordan er det å være kvinne i denne bransjen?

– Det finnes mange kvinnelige bartendere, men min erfaring er at når man kommer opp på et visst nivå, så ser man at kvinner faller ut, forteller Anne.

– Hva tror du er forklaringen? 

– Det er en veldig enkel forklaring på det. Det er et livsstilsvalg. Det er ikke akkurat et barne- og familievennlig yrke. Jeg har ikke mann eller barn, og det kan jeg ikke ha når jeg jobber sene kvelder og netter. Jeg er feminist til beinet, men snart må jeg ta valget om jeg vil ha barn eller ikke, og det tror jeg absolutt at jeg vil. Jeg ser at det å stå i bar, gravid i sjuende eller åttende måned, er nesten umulig. Og det å ha et lite barn og komme tilbake etter mammaperm og så jobbe til tre–fire om natta, det er også en umulighet. Et spedbarn trenger sin mor og sin morsmelk. Så, nei, det er ikke et familievennlig yrke.

NYE INGREDIENSER: – Jeg tar gjerne en søndagstur i marka for å finne ingredienser som er i sesong. Foto: Astrid Waller
NYE INGREDIENSER: – Jeg tar gjerne en søndagstur i marka for å finne ingredienser som er i sesong. Foto: Astrid Waller Vis mer

LES OGSÅ: Trenger du inspirasjon til en forfriskende drink? Prøv Fjellbekk! 

Skuffende lite sjekking

Anne var inntil nylig barsjef på legendariske Pigalle i Oslo, som etter at hun og to kolleger totalrenoverte for et par år siden, i dag framstår som en art deco-perle, en overraskelse for alle som kommer inn for første gang i baren som ligger i småslitne Grønlandsleiret. Nå har hun slått seg sammen med galleristvenner og åpnet bar i noe som heter Khartoum Contemporary Art Center. Det er i all hovedsak en bar og kafé, men med galleriplass som skal fokusere på kunst fra Midtøsten og Afrika.

– Det er mye politisk aktivitet rundt utstillingene, med mye feminisme. Det er spennende å se feminisme fra disse landene, sier hun og forteller videre at hun til baren har komponert en liten meny med de i denne sammenhengen helt rette ingrediensene. 

– Det er kun longdrinks, ingen shaking, men med fokus på Afrika. Det er hibiskus og vanilje fra Madagaskar, safran, rooibos og gurkemeie som står i fokus. Det er blitt ganske kule drinker. Tanken er at stedet skal være kafé på dagtid, en såkalt «art hub», der det skal være mulig, særlig for kunstnere, å sitte med bra internett, muligheten til å kjøpe seg en lunsj og god kaffe, og bar om kvelden.

Det har tatt tid for Anne å oppnå den posisjonen hun har i Oslos barmiljø i dag, lenger enn om hun hadde vært mann, tror hun.

– Jeg føler at jeg har en posisjon der folk lytter, at jeg har et navn som folk henvender seg til på mange forskjellige arenaer, men det har tatt meg mye lenger tid enn for mange av de gutta jeg kjenner. Mange av dem som hoppet inn fem–seks år senere enn meg, er kommet dit jeg er nå, og det tror jeg er den litt klassiske dame i mannsdominert yrke-situasjonen. 

– Opplever du som kvinne at du ikke blir tatt seriøst som bartender?

– Nei, egentlig ikke. Jeg ser store fordeler med å ha kvinner i bar. Mange får en litt annen holdning til en kvinne bak baren, det roer gemyttene litt og kan dempe en ellers amper situasjon. På Pigalle har jeg prøvd å ha en kvinnesterk bar, og på et tidspunkt var det bare damer som jobbet i bartenderrollen, med noen gutter eller menn på «rydd». Det gir et veldig sterkt uttrykk, en identitet med bein i nesa. Men det å være barsjef, å jobbe i høyere stillinger og sno sin vei gjennom byråkratiet og politikken, der har jeg opplevd å måtte jobbe litt ekstra.

Bartenderen fortsetter:

Jeg hater å måtte si det, men rent fysisk er ikke det å være kvinne alltid et pluss

Jeg lar ikke jentene mine jobbe her alene, jeg vil at de skal være to sammen. Det er jo alkohol vi håndterer, og folk endrer atferd, sånn er det bare. En av de aller verste opplevelsene jeg har hatt, var faktisk med en politibetjent. Off duty, men like fullt, og han ble fysisk. Du må altså ikke være klin gæren eller nettopp ha sluppet ut fra fengsel for å være kjip i bar. 

Anne har til gode å anmelde noen, men har ringt politiet og fått assistanse ved flere anledninger. Det er også nok av tullinger som går på bar, men de er hun ikke redd for. 

– Er det mange som prøver å sjekke deg opp, da?

–  Skuffende få, sier hun og ler.

– Vet du, den tror jeg nesten er lagt litt død. Det virker som folk har skjønt at det å legge an på bartenderen, ikke er det smarteste, man kommer stort sett ikke så langt. Jeg er jo edru, og det er ikke de. Det er et dårlig utgangspunkt!
redaksjonen@kk.no

Annes sommerdrinker

Her er tre lette cocktailer med hetvin, lavalkohol og fokus på alkoholfrie drinker, som er en stor trend i bransjen. Sunnere ingredienser blir stadig viktigere. 

PS! For en alkoholfri pina colada kan du bruke kokoskrem/melk i stedet for kokoslikør, og ellers lage den med sukker, lime og ananasjuice. For et lekkert alternativ til champagnecocktailer, bruk en god eplejuice med eller uten bobler – en enkel limonade toppet med sprudlende eplemost er også et fint alternativ.

Strawberry Fields Foto: Astrid Waller
Strawberry Fields Foto: Astrid Waller Vis mer

LES OGSÅ: Syv perfekte velkomstdrinker

«Strawberry Fields»

6 cl tørr sherry
3 cl sitronsaft
2 cl sukkerlake
4 store jordbær

Arnaud’s French 75 Foto: Astrid Waller
Arnaud’s French 75 Foto: Astrid Waller Vis mer

Mos jordbær i en shaker, tilsett ingrediensene, og shake hardt. Bruk en sil, og hell over i et vinglass. Fyll opp med knust is, og pynt med friske jordbær. 

«Arnaud’s French 75»

3 cl konjakk
2 cl sitronsaft
2 cl sukkerlake
1 dash Angostura bitter

Pina Colada Foto: Astrid Waller
Pina Colada Foto: Astrid Waller Vis mer

Shakes godt, og siles to ganger over i champagneglass. Topp med Veuve Clicquot champagne, og pynt med en stripe sitronskall. OBS! Det er lov å bruke annen champagne. LES OGSÅ: Her er sommerens "snille" drinker

«Pina Colada»

4 cl Bacardi Carta Blanca rom
2 cl Kalani Coconut liqour
3 cl limejuice
1.5 sukkerlake
1 dash chocolate bitter

Shakes godt sammen, hell over i ønsket «guilty»-glass, fyll opp med knust is. Pynt med parasoller. OBS! Du kan også bruke annen hvit rom og kokoslikør.

LES OGSÅ: 4 ting du bør vite om energidrikker. (Bør faktisk ikke blandes med alko!)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer