Agneta Fältskog

ABBA-Agnetha ble kjæreste med sin egen stalker

Det hun senere fikk vite om eksen skulle endre livet hennes for alltid.

AGNETA FÄLTSKOG: Da ABBA innledet verdensturneen i Ekeberghallen i 1977, visste ikke Agnetha Fältskog at det var en spesiell fan som fulgte henne med argusøyne, og som siden skulle gå svært langt for å komme nær henne. FOTO: Oddvar Walle Jensen/NTB
AGNETA FÄLTSKOG: Da ABBA innledet verdensturneen i Ekeberghallen i 1977, visste ikke Agnetha Fältskog at det var en spesiell fan som fulgte henne med argusøyne, og som siden skulle gå svært langt for å komme nær henne. FOTO: Oddvar Walle Jensen/NTB Vis mer
Publisert

Da ABBA kom med nye låter i 2021, var det som en sensasjon å regne. Siden bandet la opp i 1983, har Björn og Benny jobbet med store musikalen som Chess og Kristina från Duvamåla, samt med Mamma-Mia-musikalen, og senere filmene. Agnetha Fältskog og Annifrid Lyngstad har verden hørt og sett mindre til, selv om begge har fortsatt å jobbe med musikk, og har kommet med utgivelser siden ABBA-tiden.

Men i 2021 gjenoppsto imidlertid bandet med platen Voyage, og med det kritikerroste hologramshowet «ABBA Voyage» i London.

Men der imellom har det vært en humpete vei for flere av medlemmene.

Tyskerbarn

Anni-Frid Synni Lyngstad ble født i Ballangen sør for Narvik i 1945, med norsk mor og tysk far, og for å slippe unna stigmaet for tyskerbarn i Norge etter krigen, tok bestemoren med seg to år gamle Anni-Frid til Sverige, der hun vokste opp med bestemoren. Lille Anni-Frid viste seg som et musikalsk talent, og valgte å satse, og etter en solokarriere i unge år, ble hun siden med i Abba. Hun var på denne tiden gift, og hadde fått datteren Ann Lise-Lotte.

TYSKERBARN: Anni-Frid Lyngstads far var tysk soldat, og moren norsk. Anni-Frid vokste opp sammen med mormor i Sverige, og ble siden verdensstjerne. FOTO: Andre Csillag/REX/NTB
TYSKERBARN: Anni-Frid Lyngstads far var tysk soldat, og moren norsk. Anni-Frid vokste opp sammen med mormor i Sverige, og ble siden verdensstjerne. FOTO: Andre Csillag/REX/NTB Vis mer

I 1978 giftet Anni-Frid seg med ABBA-medlemmet Benny Andersson. Lykken skulle imidlertid ta slutt. I 1981, etter tre års ekteskap, gikk paret hver til sitt.

Elleve år senere, i 1992, giftet Anni-Frid giftet seg med en prins av fyrstehuset Reuss, og fikk tittelen prinsesse Anni-Frid Reuss von Plauen, med tiltaleformen Hennes Høyvelbårenhet.

STORHETSTID: De fire Abba-ene Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog og Benny Andersson under programmet «Rock on with 45» i 1974. FOTO: ITV/REX/NTB
STORHETSTID: De fire Abba-ene Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog og Benny Andersson under programmet «Rock on with 45» i 1974. FOTO: ITV/REX/NTB Vis mer

Datteren døde

Men tro ikke at livet som prinsesse har vært problemfritt. I tillegg til den vonde starten, som «tyskerbarn», skulle Anni-Frid få oppleve voldsomme sorger. Hun har skilt seg tre ganger, og i 1998 omkom datteren Ann Lise-Lotte i en trafikkulykke. Året etter døde ektemannen av kreft.

I et intervju på Skavlan i 2014 sa Anni-Frid om sitt omflakkende nomadeliv og det å stadig måtte begynne på nytt:

– Det føder en slags ensomhet. Ensomheten er blitt en følgesvenn for meg.

STJERNE: Anni-Frid Lyngstad i Earls Court i London i 2010. FOTO: James Curley/REX/NTB
STJERNE: Anni-Frid Lyngstad i Earls Court i London i 2010. FOTO: James Curley/REX/NTB Vis mer

Anni-Frid Lyngstad bor i dag i alpene og regnes som milliardær, på listen over de 300 rikeste i sitt nye hjemland, ifølge Expressen, og hun bruker tid, penger og krefter på veldedighet. Hun har også gitt ut en skiklærkolleksjon, i samarbeid med svenske designere. I 2008 ble hun sammen med den britiske adelsmannen Henry Smith, arving av varehuskjeden WH Smith.

Ble sammen med stalkeren sin

Men også hennes bandkollega Agnetha Fältskog har opplevd sin skjerv av sorger. Lyshårede Agnetha var tidlig et stort musikalsk talent og sang i band. På 60-tallet møtte hun Björn Ulvaeus, da de skulle synge duett sammen på TV. Björn sa senere i et intervju med Dagens Nyheter at det var kjærlighet ved første blikk fra hans side.

PÅ NORGESBESØK: Agnetha Fältskog på scenen da ABBA innledet sin verdensturne i 1977 i Ekeberghallen i Oslo. FOTO: Oddvar Walle Jensen/NTB
PÅ NORGESBESØK: Agnetha Fältskog på scenen da ABBA innledet sin verdensturne i 1977 i Ekeberghallen i Oslo. FOTO: Oddvar Walle Jensen/NTB Vis mer

Agnetha hadde frem til hun møtte Björn vært forlovet med en annen. Men snart giftet hun og Björn seg, og de fikk barna Linda og Peter Christian. I 1979 gikk paret imidlertid hver til sitt. Flere år senere, i 1990, giftet Agnetha seg med den svenske kirurgen Tomas Sonnenfeldt, men paret skilte seg tre år senere.

Så, i 1997, da Agnetha var ute og gikk tur i nærheten av sitt hjem, møtte hun tilfeldigvis en nederlandsk mann ved navn Gert van de Graaf. De to kom i snakk, og møtet var så hyggelig at de senere ble et par. Etter et av og på-forhold som varte i 2,5 år, gjorde Agnetha det imidlertid slutt. Og bruddet skulle bli starten på et mareritt for ABBA-stjernen.

Snart begynte van de Graaf å ringe henne flere ganger om dagen, han rotet i postkassen hennes og sendte henne over 300 brev. Plutselig kunne han stå i oppkjørselen hennes, og han fulgte etter henne når hun skulle i butikken, skriver allas.se.

Agnetha prøvde med alle midler å avslutte kontakten, og skrev blant annet brev til ham for å be ham la henne være i fred. I brevet understreket hun at det ikke «er noe håp for oss sammen»:

BREV TIL STALKEREN: I dette brevet fra år 2000 ber Agnetha Fältskog stalkeren Gert van der Graaf om å la henne være i fred. FOTO: SCANPIX SWEDEN/Expressen/NTB
BREV TIL STALKEREN: I dette brevet fra år 2000 ber Agnetha Fältskog stalkeren Gert van der Graaf om å la henne være i fred. FOTO: SCANPIX SWEDEN/Expressen/NTB Vis mer

Grusom sannhet

Agnetha Fältskog anmeldte sin tidligere kjæreste, og i politiavhør skal hun ifølge Svensk dam ha sagt:

– Livet mitt har blitt svært innskrenket, jeg våger ikke gå ut, jeg er redd for å treffe mannen når jeg er alene og har fryktet for mitt eget og mine barns liv.

Og snart skulle flere rystende detaljer komme for en dag:

Gert van der Graaf hadde vært stor fan, på grensen til besatt av Agneta Fältskog helt siden ABBA deltok i Grand Prix over 20 år tidligere, skriver Extrabladet. Allerede da han var åtte år gammel, skal han ha bestemt seg for at Agneta var kvinnen i hans liv. De neste årene samlet han på alt han kunne finne om Agnetha Fältskog, og som voksen begynte han å reise til Sverige.

Så, på midten av 90-tallet, kjøpte han et sommerhus bare noen hundre meter fra Agnethas på Ekerö utenfor Stockholm.

Og det var altså her, i 1997, under en av verdensstjernens spaserturer, at hun møtte nederlenderen, og senere ble sammen med ham.

Gert van der Graaf fortalte senere i avhør og intervjuer om denne tiden, og beskrev den som den lykkeligste tiden i sitt liv .

STALKER: Nederlenderen Gert van der Graaf var sykelig opptatt av Agnetha Fältskog, og kjøpte seg hus ved siden av henne. Så ble de kjærester. FOTO: Suvad Mrkonjic, Expressen / SCANPIX SWEDEN/NTB
STALKER: Nederlenderen Gert van der Graaf var sykelig opptatt av Agnetha Fältskog, og kjøpte seg hus ved siden av henne. Så ble de kjærester. FOTO: Suvad Mrkonjic, Expressen / SCANPIX SWEDEN/NTB Vis mer

Dømt

I 2000 ble Gert van der Graaf dømt til å holde seg på avstand fra ABBA-sangeren, og utvist fra Sverige i to år. I mars 2003 ble dommen forlenget. Men rundene i rettssystemet skal ikke ha fått nederlenderens følelser til å avta. I et intervju med svenske Expressen i 2003, sa han:

– Hun er en vidunderlig kvinne. Jeg elsker henne fortsatt med hele min kropp og sjel. Det er ingen andre.

I 2006, da Agnetha fylte 56 år, ble Gert van der Graaf igjen arrestert, for å ha brutt vilkårene, etter han ble oppdaget utenfor eiendommen hennes. Van der Graafs forklarte at han kun ønsket å gratulere henne med fødselsdagen, og ble løslatt.

Ifølge Svensk Dam sa van der Graff i sitt siste intervju i Sverige:

– Jeg vil ha kontakt med henne og vite hvordan hun har det. Hun er en helt spesiell person, og jeg er en spesiell person. Vi hører sammen. Jeg er ingen terrorist som hun trenger å være redd for.

GA SEG IKKE: Selv om nederlenderen Gert van der Graaf ble dømt til å holde seg på avstand av tidligere ABBA-sangeren Agnetha Fältskog, ble han noen år senere arrestert for å ha brutt vilkårene. Her er han fotografert utenfor rettslokalet i Solna i 2006. FOTO: Suvad Mrkonjic, Expressen/SCANPIX SWEDEN/NTB
GA SEG IKKE: Selv om nederlenderen Gert van der Graaf ble dømt til å holde seg på avstand av tidligere ABBA-sangeren Agnetha Fältskog, ble han noen år senere arrestert for å ha brutt vilkårene. Her er han fotografert utenfor rettslokalet i Solna i 2006. FOTO: Suvad Mrkonjic, Expressen/SCANPIX SWEDEN/NTB Vis mer

Lykken smiler

Agnetha Fältskog har ikke vært å se med noen ny mann, men har like fullt mye å være glad for. I 2022 kunne Abba nemlig skilte med 2,5 millioner solgte eksemplarer av den nye platen sin, og albumet har vært på topplistene verden over. Agnetha selv har opp gjennom årene gitt ut fem album på engelsk, blant annet «A» som kom 2013.

De siste årene har ABBA-stjernen levd mer tilbaketrukket, før altså bandet gjorde comeback med platen «Voyage», og for første gang på mange år sto foran kamera, alle fire.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer