– Se for deg at du sitter på en kafé med en venninne. Du er med i samtalen, men hører også på kaffemaskinen som lager mocca, damen som bestiller croissant, mannen på sidebordet som snakker forretninger i telefonen, og bilene som kjører forbi. Det er slik det er å leve med ADHD. Jeg hører ikke på alt det fordi jeg har interesse av det, men fordi filteret mitt ikke funker som hos alle andre, forteller Tina.
Trebarnsmoren var 28 år da hun fikk ADHD-diagnosen. Det er nå tre år siden.
– Innerst inne har jeg nok i mange år visst at jeg har ADHD, men jeg ble først utredet da jeg gjenopplevde de utfordringene jeg selv har hatt gjennom mitt eget barn med ADHD, sier Tina.

Ingrid om ADHD-diagnosen: - Under genseren i klasserommet knyttet jeg nevene så hardt at det gjorde vondt
Var ikke den stille typen
Nina Holmen, fagsjef i ADHD Norge bekrefter at Tina er langt ifra alene i å ikke få ADHD-diagnosen før i voksen alder. Tina syntes det er synd at så mange kvinner får diagnosen sent.
– Det er fryktelig synd på alle oss voksne som har hatt det vanskelig og utfordringer i oppveksten. Det er mange ressurser vi hadde hatt krav på om noen bare så oss. Jeg tror at mye av grunnen til at mange jenter med ADHD blir oversett er at før i tiden hørte man mest om gutter med ADHD. Jeg tror ikke jeg noen gang hørte om en jente med ADHD da jeg gikk på skolen, sier hun.
Holmen forteller at mange jenter med ADHD har den uoppmerksomme typen, som er vanskelig å oppdage for lærere og utenforstående. Dette fordi disse jentene ikke er impulsive eller hyperaktive. De sitter stille ved pulten sin, nikker til læreren selv om de har vanskeligheter med å få med seg det som blir sagt, og er ofte skoleflinke. Men dette var ikke tilfelle for Tina.
– Mange tenker kanskje at alle jenter med ADHD har den stille varianten, men det stemmer ikke. Jeg var ikke den stille som skjulte meg i mengden. Jeg var godt synlig på både godt og vondt, men fremdeles ble jeg bare sett på som en jente med konsentrasjonsvansker. Nå som voksen syns jeg det er kjipt å tenke på. Å bli satt i en bås uten å få den rette hjelpen eller svar på hva som var galt med meg opplevde jeg som tøft, forteller Tina.
Holmen legger til at mange kvinner får ADHD-diagnosen når de blir henvist til spesialisthelsetjenesten for angst eller depresjon.
– Gutter får oftere ADHD-diagnosen enn jenter. Men i voksen alder er det cirka like mange kvinner som får diagnosen som menn. Når voksne kvinner får ADHD-diagnosen blir de gjerne henvist til spesialisthelsetjenesten for angst eller depresjon, og da finner man en underliggende diagnose. Dette er kvinner som ofte har jobb, hus og barn, og opplever det som overveldende, blir utbrent eller får en depresjon, sier Holmen.
Tina forteller at hun selv møtte veggen før hun fikk diagnosen, og at hun blir fort utladet.
– Når det er tomt, så er det helt tomt. Det er vanskelig å fullføre prosjekter over tid. Jeg jobber best under press, men stress er ikke min bestevenn, sier hun.

- Det tok 30 år før diagnosene mine ble oppdaget

Legger ut videoer om ADHD på TikTok
Den siste tiden har Tina lagt ut humoristiske videoer om hvordan det er å leve med ADHD på TikTok. På den populære appen går hun under navnet Tuttamama3 og har over 26.700 følgere. Den mest sette videoene hun har laget om temaet er sett over 49.000 ganger.
– Tanken min har hele tiden vært å kunne formidle noe om det å ha ADHD på kontoen min. Jeg har ventet på det rette øyeblikket, forteller Tina.
Det rette øyeblikket kom imidlertid da hun nylig ble fast medlem av ADHDjentene, en organisasjon som igjennom ulike sosiale medier plattformer setter søkelys på det å være jente med ADHD. Tina jobber nå frivillig med å blant annet lage videoer til TikTok-kontoen deres.
– Vi opplever at samfunnet har misoppfattet hva ADHD er og vi ønsker å gjøre noe med det, forteller Tina og legger til at hun hadde et ønske å være en av ADHDjentene i et års tid, før muligheten endelig bød seg nylig, da hun fikk være en av tolv kvinner med ADHD-diagnose som deler av sine erfaringer.
– Det er spennende å se hvor forskjellig, men samtidig likt det er å ha ADHD, sier Tina.

Silje fikk vite at hun hadde hatt Tourettes syndrom hele livet - uten at noen hadde oppdaget det
Mange tilbakemeldinger
Tina har blitt kontaktet av flere som har ADHD eller er bekymret over at de har det, etter at hun startet å legge ut videoene.
– Det er endel barn som har uttalt seg om hvor kjipt det er å ha ADHD, hvor vanskelig det er å bli forstått og at de setter pris på at jeg uttaler meg om det. Det har også vært mange som skriver at de kan relatere, og ler med. Så er det noen som skriver at ADHD er bare en tullediagnose for at staten skal tjene penger, og at det er lov til å bruke huet. Noen lurer også på om de bør utredes.
Tina oppfordrer dem som har symptomer og føler de burde utredes, om å gjøre det.
– Du har ingenting å tape på å få svar.
Også Holmen mener det er viktig å få en diagnose.
– Mange sier de har følt seg annerledes hele livet. Å få en diagnose oppleves både som en lettelse og sorg. Det er en lettelse fordi man vet hva det er. Men også en sorg når man tenker tilbake på hvordan livet kunne ha vært om man hadde fått hjelp, sier Holmen.

Oppdaget at hun hadde ADHD på TikTok
Tidligere denne måneden skrev den australske reporteren Matilda Boseley et innlegg i The Guardian om at TikTok med en tilfeldighet oppdaget at hun hadde ADHD.
– Det er litt flaut å si det, men appen TikTok fant ut at jeg hadde ADHD før jeg gjorde det. I 23 år overså foreldrene mine, lærerne mine, legen min, psykologen og min egen hjerne alle advarslene, men på en eller annen måte tok det bare appens algoritme noen få dager å diagnostisere meg ved en tilfeldighet, skriver Matilda.
Reporteren skriver videre at hun hun følte seg annerledes som barn, men at det ikke var før hun fikk opp flere videoer om ADHD på TikTok at hun virkelig tenkte at det var dette hun led av.
– Jeg så plutselig ADHD-innhold laget av kvinner for kvinner, for aller første gang. Det var som om noen satt ord på alt som alltid har føltes rart i hjernen min, skriver hun.
Dette fikk henne til å oppsøke en lege som utredet henne, og mente det ikke var tvil om at hun hadde ADHD.
Tina synes det er synd at Matilda, som så mange andre jenter ikke har blitt fanget opp tidligere. Likevel syntes hun det er flott at TikTok kan være en plattform der man kan spre kunnskap om diagnosen.
– Hvis TikTok kan være en plattform hvor vi kan gjøre en forskjell i andres liv ved å spre kunnskap om ADHD, så tenker jeg at vi gjør det absolutt riktige ved å legge ut slike videoer, sier hun.
ADHD Norge synes også det er bra at kvinner med diagnosen, slik som Tina sprer kunnskap om ADHD igjennom sosiale medier.
– Det er viktig å få frem erfaringer fra de som lever med det i hverdagen. ADHD syns jo ikke på utsiden, og at dette blir beskrevet i sosiale medier er veldig bra, sier Holmen.

Hæ? Har du ADHD?
Tina forteller at hun har opplevd fordommer etter at hun fikk diagnosen.
– Fordommer jeg har opplevd er at folk sier: Hæ? Har du ADHD? Det hadde jeg aldri trodd, sier Tina og tror at flere reagerer på at det plutselig er så mange jenter som har fått diagnosen.
Hun forteller at hun i dag klarer å regulere seg på en helt annen måte enn når hun var ung.
– Jeg visste jo ikke at jeg hadde ADHD da jeg var barn. Som barn lever man jo i nuet og mestringsstrategier er ikke akkurat det man fokuserer på. Nå har jeg lært at det er lurt å tenke før man snakker, og impulsiviteten har jeg strategier for å håndtere. Jeg tenker over ting et par ganger før jeg gjør det. Men likevel er utfordringene der, de er bare godt regulert inni hodet.
Også Holmen påpeker at det er viktig å lære og leve med det etter at man har fått diagnosen.
– Medisiner løser ikke alt. Man må lære seg strategier i tillegg til å ta medisiner. Spesialist helsetjenesten skal for eksempel tilby psykoedukativt kurs.
Men selv om Tina har lært seg strategier for å håndtere utfordringene med ADHD, så forteller hun at det fortsatt påvirker hverdagen i det meste hun gjør.
– Et eksempel kan være at ting ikke blir som jeg har tenkt. Jeg kan ha tenkt i mitt hode at vi skal på tur med et vennepar i skogen. Vi kommer til skogen og dette venneparet har invitert med et til par som jeg ikke kjenner. Da er min dag ødelagt. Ikke fordi det ikke er hyggelig, men fordi jeg hadde ikke tenkt det i dag, forteller Tina.

Positive sider med ADHD
Til tross for at det er utfordringer med å ha diagnosen, mener Tina at den har minst like mange positive sider.
– Jeg er personlig stolt av å ha ADHD. Jeg hadde ikke vært den jeg er om jeg ikke hadde hatt det, sier hun og ramser opp det hun syns er bra med å ha ADHD.
– Jeg har et hyperfokus, tenk så fint det er å kunne gjøre en oppgave på en kveld, i stedet for å gjøre det over 14 kvelder. Så er det ståpåviljen og drivkraften man har om man virkelig vil noe. Man går all in. Sensitiviteten og kreativiteten som kommer med er også positivt, bare se på hva jeg og vi får til på TikTok. Og så tenker man som Pippi, det har jeg ikke prøvd før så det klarer jeg sikkert. ADHD er superkrefter. Så lenge man bruker dem riktig, så kan man få til alt.