Jan Thomas

Advarer mot amming

- Du må ikke finne på å amme, rådet Jan Thomas «Top Model»-deltaker Ivanna.

Publisert
Sist oppdatert
Mandag gikk nest siste episode av denne sesongens «Top Model» på TV3. Under en fotoshoot på stranden i Frankrike ble modellfinalisten Ivanna Petrova (17) berømmet av coach Jan Thomas for kroppen sin.

- Ødelegger alt sammen

- Ivanna, du har helt utrolige former. Har du fått dem av din mor, spør han. Bergensjenta svarer at jo, hun har ganske lik figur som hennes mor hadde - før hun fikk barn. - Men det skal du virkelig lære av. Og når du får barn skal du hverfall ikke finne på å amme. Da ødelegger du alt sammen. Klem ut melka og gi barnet flaske, sier Jan Thomas. - Det er ikke vits i å ødelegge det Gud har gitt deg, formaner coachen og den tidligere modellen Jan Thomas.

- Kvinnefiendtlig

Uttalelsene provoserer en rekke norske kvinner. I Dagbladet får Jan Thomas krass kritikk for uttalelsene om Ivannas pupper. - Jan Thomas, Mr. Hollywood, er kvinnefiendtlig og kvinnediskrimerende. Han må ha fått for mye pudder i øynene, sier Marianne Aulie, som selv ammet datteren til hun var tre år.

Modellmamma ikke enig

Heller ikke modellmamma Eivor Øvrebø støtter Jan Thomas ammeråd.- Dette var dumt sagt. Og det kommer fra en mannlig modell som har bodd litt for lenge i L-A. Jeg ville aldri funnet på å advare modeller mot å amme, sier Eivor Øvrebø.

- Feil

«Top Model» sendes hver mandag, og har følges hver uke av rundt 100 000 seere. De fleste er unge jenter. - Unge jenter er sterkt påvirkelige, og da er det synd at de får feil informasjon. Brystenes fasong endrer seg under svangerskapet, enten man ammer eller ikke. Dette er hormonelt betinget, sier Vibeke Høstseth i Ammehjelpen til Dagbladet.

Godt ment

Ivanna Petrova mener at Jan Thomas oppfordret henne til å unngå amming fordi han vil hennes eget beste. Men hun vet ikke om hun kommer til å følge rådet.- Jeg tror at når jeg er i den alderen at jeg skal ha barn, så bryr jeg meg ikke så mye om hvordan puppene mine ser ut, sier Ivanna til Dagbladet.

- Bra å amme

Også statråd Helga Pedersen tar til motmæle mot Jan Thomas' advarsel. - Jeg synes det er forferdelig uheldig å si at amming ødelegger puppene når alle faglige råd sier at det er veldig bra å amme, sier fiskeriminister og nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet til Nettavisen.

- Vanskelig å sensurere

Programdirektør i TV3, Trygve Rønningen ønsket ikke å klippe bort ammeformaningen til Jan Thomas. – Det er veldig vanskelig for oss å sensurere ekspertråd som faller som en del av programmet. Skulle vi gjort det, ville det blitt et veldig blodfattig program, sier Rønningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer