Dagens høye strømpriser gjør at det florerer med sparetips på nettet. Alt fra å skru av vannet i dusjen mens du tar sjampo i håret, til å lade elbilen på jobb eller dusje på treningssenteret.
Selv om noen av sparetipsene er uetiske eller i verste fall ulovlige, kan de nok spare deg for noen kroner her og der.
Noen av sparetipsene er det derimot veldig viktig at du unngår. Ekspertene advarer spesielt mot ett tips, som i verste fall kan gjøre deg syk.
«Sparetipset» du bør droppe handler om å skru av eller skru ned temperaturen på varmtvannsberederen for å spare strøm.
Varmtvann koster mye penger i disse dager, men det er likevel et sparetiltak du absolutt bør droppe.

- Jeg må vaske klær om natten for å spare strøm

Kan være farlig
- Strømmen er skyhøy og mange er villige til å strekke seg langt for å spare på strømkostnadene. Å skru ned temperaturen på varmtvannsberederen bør du derimot ikke gjøre for å spare penger. Dette øker nemlig sannsynligheten for at det kan utvikles legionella i vannet, og du kan bli alvorlig syk.
Det sier Thea Olsen, som er forbrukerøkonom i Danske Bank Norge, til KK.
Dette støttes av Isak Oksvold, som er direktør for miljø og bærekraft i Møller Eiendom.
- Det er lite strømsparing i å slå av varmtvannsberederen, med mindre man skal være veldig lenge bortreist. I det daglige har dette ingen betydning. Berederen slår seg av og på av seg selv, avhengig av hvor mye varmtvann man bruker, og således er det beste sparetipset å bruke mindre varmtvann. Det er sikkert enklere sagt enn gjort for mange, sier Oksvold til KK.
Varmtvann koster mye penger i disse dager, men du bør heller gjøre andre tiltak enn å skru av varmtvannsberederen.
- Dusj heller kortere og på tidspunkt som ikke alle andre bruker mye strøm, eksempelvis før du legger deg på kvelden, råder Olsen.

Katrine kunne spise for tusenvis av kroner om dagen: - Fylte et følelsesmessig tomrom

Unngå disse sparetipsene
I tillegg til at du ikke bør skru ned temperaturen på varmtvannsberederen for å spare strøm, er det også andre sparetips det kan være lurt å unngå.
Forbrukerøkonomen i Danske Bank Norge advarer mot følgende:
1. Ikke steng av rom eller etasjer i lengre perioder uten varme.
- Du kan spare penger på strøm ved å skru av varmen og lukke døren i rom eller etasjer du ikke bruker. Men vær klar over at dette på sikt kan føre til kondens- og fuktproblemer, advarer Olsen.
Årsaken til dette er ifølge fagfolk at veggene internt i en bolig ikke holder like godt på varmen som isolerte yttervegger. På den måten siger det varme inn i rommet og kulde ut igjen.
Skru heller ned temperaturen i disse rommene, og ikke helt av.
2. Ikke ta unødvendige sparegrep
Stort sett kan små grep utgjøre mye. Men før du virkelig begynner å bruke sparekniven, oppfordrer Olsen til å sette deg godt inn i hvor det er mest å spare.
- Jeg har hørt flere historier om folk som står opp midt på natten for å sette på kaffetrakteren, eller andre som nesten ikke har lys i boligen sin for å spare på strømmen. Dette er jo ekstreme tilfeller, men likevel en påminnelse om at man bør sette seg inn i hvor skoen trykker mest, råder hun.
På den måten øker du sannsynligheten for størst sparepotensiale.
- Mange nordmenn er bekymret for egen økonomi og er villige til å strekke seg langt for å kutte i kostnader. Det er derimot viktig å få god kontroll over egen økonomi og undersøke hvor skoen trykker mest for å ta de mest virksomme sparegrepene, råder forbrukerøkonomen.

Maria bor på 16 kvm: - Det er ikke plass til noen kjæreste her
