Agatha Christie

Agatha Christies private mysterium

Tok hun hevn mot sin utro ektemann? Da Agatha Christie forsvant sporløst i nesten to uker, ble det tydelig at hennes eget liv også inneholdt mye drama.

KLØKTIG: Agatha Christie produserte krimgåter på løpende bånd. Pønsket hun også ut sitt eget forvinningsnummer? Foto: NTB-Scanpix
KLØKTIG: Agatha Christie produserte krimgåter på løpende bånd. Pønsket hun også ut sitt eget forvinningsnummer? Foto: NTB-Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 3. desember 1926 forsvant Agatha Christie fra sitt hjem Styles, oppkalt etter huset i hennes første kriminalroman, uten å fortelle noen hvor hun skulle. Noen timer senere ble bilen hennes funnet i en grøft, men selv var hun sporløst borte og dukket ikke opp før nesten to uker senere.

Agatha Christie ble født og vokste opp i vakre Devon, nærmere bestemt Torquay. På folkemunne kalles området Englands riviera, med lukten av salt sjø og eksotiske planter som ikke vokser noe annet sted i England. Dette er også bakteppet for ikke mindre enn 15 av hennes romaner. Forfatterinnen ble født inn i en velstående familie den 16. september 1890. Faren, Frederick Miller, var en rik amerikansk aksjemegler, og moren, Clara ­Boehmer, var en engelsk aristokrat.

Agatha fikk hjemmeundervisning og vokste opp isolert i et stort hus i en stor hage, sammen med søsknene Madge og Monty, som var 10 og 11 år eldre. Hun hadde ingen lekekamerater som barn og måtte derfor ty til sin egen fantasi og evne til å underholde seg selv. Dette medførte at hun sosialt ble svært sjenert og fortsatte å være det hele livet.

Det må ha vært et eller annet i barndommen, kanskje søsteren Madges mani for å kle seg ut og spille skremmende roller – som skapte en angst, som siden kom igjen i gjentakende mareritter og ble et sentralt element i mange av hennes kriminalromaner: Man oppdager at mennesker ikke alltid er det de gir seg ut for.

Hun var et sjenert barn, som hadde problemer med å uttrykke følelser. Men hun prøvde, først gjennom musikk, for hun var en habil pianospiller som i ungdommen drømte om å bli operasanger, og senere gjennom bøkene sine.

I 1914, da hun var 24 år gammel, giftet hun seg med Archie Christie. Han var flyger under første verdenskrig, og mens han var borte, jobbet hun som sykepleier på et Røde Korssykehus i hjembyen. Hun likte yrket og kalte det «et av de mest givende yrkene noen kan gi seg inn på». Det var også i disse årene hun lærte om medisiner og gift, noe som kom henne til nytte senere: 80 av ofrene i bøkene ­hennes dør ved forgiftning. Og det hevdes at figuren Poirot var inspirert av de mange sårede belgiske soldatene som Agatha møtte på sykehuset. Og det var mens hun jobbet her hun skrev sin aller første kriminal­roman, «Stylesmysteriet». Selv om hun skrev den ferdig i løpet av ett år, skulle det gå fem år før boken  ble utgitt.

Agatha og Archie ble foreldre til datteren Rosalind i 1919, Agathas eneste barn. Men ekteskapet med Archie skrantet, og i desember 1926 innrømmer Archie at han er for­elsket i en annen kvinne, Nancy Neele, og at han vil ha skilsmisse.

Det er nå Agathas mystiske forsvinningsnummer starter. Den 3. desember har paret en høylytt krangel, og Archie forlater huset for å tilbringe helgen med sin elskerinne. Den samme kvelden forsvinner Agatha. Rundt klokken kvart på ti om kvelden går hun opp og kysser sin sovende datter før hun kjører fra huset uten å gi beskjed til noen om hvor hun skal. Bilen hennes blir senere funnet i en grøft ikke langt fra huset, men uten spor etter Agatha.

Forsvinningen hennes vekket massiv oppmerksomhet, og det ble satt i gang en storstilt ettersøking, men uten resultat. Men så, 15. desember, ble hun ganske udramatisk funnet på et hotell i den fasjonable kurbyen ­Harrogate, som nå er åsted for en årlig krimfestival. Her hadde hun bodd ganske rolig og ubemerket, gått turer, løst kryssord og snakket med de andre gjestene. Hun var registrert under navnet Teresa Neele. Hun hadde brukt etter­navnet til mannens elskerinne. Agatha ga aldri noen forklaring på forsvinningsnummeret. Det eneste hun sa var at hun ikke husket noe.

LES OGSÅ: Var Jack the Ripper egentlig en kvinne?

SKILSMISSE: Agatha og hennes første ektemann oberst Archibald Christie i 1919. Sju år senere ble de skilt på grunn av utroskap.  Foto: NTB-Scanpix
SKILSMISSE: Agatha og hennes første ektemann oberst Archibald Christie i 1919. Sju år senere ble de skilt på grunn av utroskap. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

De fleste som har uttalt seg om saken mener at hun rett og slett hadde et sammenbrudd, og at hun ville hevne seg på sin utro ektemann. Agatha Christie var en typisk overklassekvinne som tviholdt på fasaden og som ikke ville utlevere noe familiært eller privat. Derfor ble mannens utroskap og den kommende skilsmissen for mye for henne. En skilsmisse i de dager var rett og slett en skandale. 1926 hadde også vært et tøft år for henne på andre måter. Hennes nyeste  bok; «Doktoren mister en pasient», hadde vakt rabalder på grunn av sin løsning, og moren som hun alltid hadde vært sterkt knyttet til, døde dette året.

Som sin mor var datteren Rosalind spesielt sensitiv til spekulasjoner rundt forsvinningen til moren, og har sjelden snakket om det. Når hun har snakket om det, har hun sagt at forsvinningen skyldtes et nervøst sammenbrudd, utløst av bestemorens dødsfall og farens utroskap. Etter skilsmissen bodde Rosalind sammen med moren og senere hennes nye mann, men hadde et godt forhold til faren, som hun traff ofte.

For å komme unna all medie­oppmerksomhet, og sin eksmann, reiste Agatha med Orient-ekspressen til Bagdad. Der traff hun den 14 år yngre arkeologen Max Mallowan, som hun giftet seg med i 1930. Om ham sa hun: «En arkeolog er en perfekt ektemann; jo eldre man blir, desto mer interessert blir han». De levde tilsynelatende lykkelig sammen i 45 år. Agatha Christie hadde ikke noen ekstravagant livsstil, og hun var stort sett et fornøyd og lykkelig menneske. Hun trivdes med sitt arbeid, var med ektemannen på arkeologiske utgravinger, og innredet og bodde i to vakre gamle hus med frodige grønnsakshager. Men selvtilliten hennes kom seg aldri, og rett før sin død i 1976 sa hun at hun trodde at hun ville være glemt ti år etter sin død.

Agatha Christie skrev rundt 80 kriminalbøker. De ble oversatt til over 100 språk og solgte 
i to milliarder eksemplarer. Blant de mest kjente figurene hun skapte er Hercule Poirot og Miss Marple. Agatha Christie skrev også fire kjærlighetsromaner under pseudonymet Mary Westmacott.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer