Vaksineforsker:

Agnete (44) har laget kreftvaksine og startet milliardbedrift

Men da hun fikk kongens fortjenestemedalje i gull, var det faren hennes som måtte ta den imot. Selv lå hun hjemme med gravidkvalme.

VIL REDDE LIV: Agnete B. Fredriksen er president i eget bioteknologifirma: Nykode, som er tuftet på hennes egen doktorgrad der hun fant opp persontilpassede kreftvaksiner. Hun drømmer om at disse skal omsettes til allmenn bruk. Foto: Astrid Waller
VIL REDDE LIV: Agnete B. Fredriksen er president i eget bioteknologifirma: Nykode, som er tuftet på hennes egen doktorgrad der hun fant opp persontilpassede kreftvaksiner. Hun drømmer om at disse skal omsettes til allmenn bruk. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Har du først hørt om Agnete B. Fredriksen, glemmer du henne ikke så fort igjen. Denne forskeren har nemlig en doktorgrad som er verdt ganske mange penger. Man kan i tillegg si at hennes doktorgrad er livreddende.

Hun har blant annet funnet opp en kreftvaksine, som kan skreddersys til hver enkelt pasients kreftsykdom.

– Det var krevende å få den første vaksineversjonen til å fungere, mange ganger var jeg i tvil om jeg kom til å klare det. Men jeg husker den dagen jeg fant den riktige kombinasjonen. Da hoppa jeg og dansa, forteller Agnete.

Gav seg ikke

Men at det var den vitenskapelige retningen livet hennes skulle ta, var ingen selvfølge. Agnete vokste opp på Kjelsås i Oslo. På videregående fokuserte hun mest på idrett og revy.

Med tiden reiste hun til Tromsø hvor hun tok en bachelor i biologi. Hun ble raskt veldig interessert i faget, spesielt innenfor humanbiologi, som er læren om hvordan menneskekroppen er oppbygd og fungerer. Da hun skulle velge veien videre, kom hun i kontakt med professorene Inger Sandlie og Bjarne Bogen, som begge jobbet med å se på hvordan å bruke målstyrte antistoffer i vaksiner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer