Hjerneslag

Ågot Valle (70) om slaget for fire år siden : - Å gi opp har aldri vært et alternativ

Lenge fant 36 blodpropper i kroppen til den tidligere toppolitikeren.

SAMMEN I TYKT OG TYNT: Yngve fridde ett år etter slaget. Da hadde han og Ågot vært samboere i over 20 år. – Endelig hadde vi tid til å gifte oss, sier paret lattermildt. Foto: Pål Bentdal
SAMMEN I TYKT OG TYNT: Yngve fridde ett år etter slaget. Da hadde han og Ågot vært samboere i over 20 år. – Endelig hadde vi tid til å gifte oss, sier paret lattermildt. Foto: Pål Bentdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – Livet kan være fordømt vanskelig, men det er viktig å være åpen og nysgjerrig. Jeg føler ikke at noe har blitt tatt fra meg.

- Jeg har fått en ny utfordring, men det nytter ikke å se seg tilbake. Jeg dveler ikke ved fortiden. Å leve her og nå er det som betyr noe, sier den tidligere SV-toppen Ågot Valle (70).

LES OGSÅ: - Kjærligheten holder oss oppe.

Profilert politiker

I 12 hektiske år – fra 1997 til 2009 – satt hun som stortingsrepresentant for SV på Stortinget.

TILPASSER SEG: Fra å være mektig Nobelkomité-
medlem som var med på å gi USAs president Barack Obama Nobels fredspris i 2009, ble SV-veteranen pleiepasient over natten. Foto: NTB scanpix
TILPASSER SEG: Fra å være mektig Nobelkomité- medlem som var med på å gi USAs president Barack Obama Nobels fredspris i 2009, ble SV-veteranen pleiepasient over natten. Foto: NTB scanpix Vis mer

I løpet av disse årene har hun vært varamedlem i Valgkomiteen, nestleder i Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, odelstingspresident, leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, medlem i Den utvidede utenrikskomiteen og medlem i Utenrikskomiteen.

Fra 2009 satt hun i Nobelkomiteen. Stortinget valgte henne for seks år etter at hun ga seg med rikspolitikk. Ågot sto ved president Barack Obamas side da han fikk fredsprisen i 2009. Men hennes største seier er at hun i 2011 klarte å få komiteen med på å gi Nobels fredspris til 3 kvinner: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee og menneskerettsaktivist og journalist Tawakkul Karman fra Jemen.

– Uten språk fulgte jeg seremonien fra et rehabiliteringssenter, sier Ågot, som fikk slag seks uker før selve prisutdelingen.

Det har gått snart fire år siden slaget. Ågot er lam på høyre side og sliter med afasi. Men hennes vilje til ikke å gi opp og til å trene iherdig, gjør henne stadig friskere.

– Å gi opp har aldri vært et alternativ, sier hun. Ågot er fysioterapeut av yrke og vet at trening hver dag hjelper.

MØTTES PÅ PUB: Yngve og Ågot møttes i 1989. Siden har det vært dem. Paret har ingen felles barn, men Yngve har en datter fra et tidligere forhold og Ågot har tre gutter. Foto: Pål Bentdal
MØTTES PÅ PUB: Yngve og Ågot møttes i 1989. Siden har det vært dem. Paret har ingen felles barn, men Yngve har en datter fra et tidligere forhold og Ågot har tre gutter. Foto: Pål Bentdal Vis mer

LES OGSÅ: Utfordringene har gitt meg ny styrke

Følte seg dårlig

Bergen, oktober 2011. Ågot skulle på en styremiddag på kvelden. Dagen etter skulle hun ha inspirasjonsmøte på Norges Handelshøyskole. Det var mye å forberede, men Ågot elsket det. Engasjementet var like stort som da hun var rikspolitiker to år tidligere.

Samboeren, skuespiller Yngve Seterås (68), var ikke hjemme da Ågot kom hjem om kvelden. Hun dro tidlig hjem fordi hun ikke følte seg bra. Folk hadde påpekt at hun virket sliten. Sliten? Ågot? Hun kjente seg ikke igjen i det, men gikk og la seg.

Da Yngve kom hjem, lå Ågot og sov. Neste morgen skjønte Yngve med én gang at noe var galt. Ågot gikk fram og tilbake på soverommet uten mål og mening. Yngve ringte ambulansen selv om Ågot mente at det ikke var nødvendig og at Yngve bare overdrev situasjonen.

– Jeg gikk faktisk inn i sykebilen på egne bein, erindrer Ågot.

SLITER MED AFASI: Ågot har avfunnet seg med at hun har afasi. – Men taleevnen blir bedre og bedre fordi jeg trener målbevisst. Som fysioterapeut kan jeg med sikkerhet si at trening hjelper. Foto: Pål Bentdal
SLITER MED AFASI: Ågot har avfunnet seg med at hun har afasi. – Men taleevnen blir bedre og bedre fordi jeg trener målbevisst. Som fysioterapeut kan jeg med sikkerhet si at trening hjelper. Foto: Pål Bentdal Vis mer

LES OGSÅ: Med ny blodfortynnende medisin kan Grethe leve som hun vil

36 blodpropper

De neste dagene husker hun ikke mye fra. Hun svevde mellom liv og død. Situasjonen var kritisk. Legene fant 36 blodpropper. Livet ble forandret på et øyeblikk. Selv tror Ågot sykdommen kan være genetisk, hennes egen far døde bare 52 år gammel.

– Å ikke kunne snakke og å bli avhengig av andre, var frustrerende. Men jeg forsonet meg tidlig med situasjonen. Det livet jeg hadde levd, var over. Nå kom en ny fase.

På Nordåstunet opptreningssenter i Bergen begynte den langsomme jobben med å komme seg på beina igjen. Ågot måtte lære alt på nytt. I et halvt år fikk den ellers så taleføre politikeren ikke fram ett ord.

– Tålmodighet og trening er det som skal til. Jeg merker – snart fire år senere – fortsatt store framskritt. Språket blir bedre og kroppen sterkere. Jeg drømmer om at jeg en dag kan gå igjen, sier hun optimistisk.

- Yngve er min beste støtte

Da fysioterapeuten mente at Ågot ikke kom til å kunne bruke armen og beinet igjen, i alle fall ikke som før, tenkte Ågot at det skulle de bli to om. Sta og utålmodig har hun alltid vært. Armen og beinet kan hun nå både løfte og bevege, og demonstrerer stolt hvordan.

– Jeg går til fysioterapeut og logoped flere ganger i uken. Som fysioterapeut og slagpasient kan jeg med sikkerhet si at trening hjelper.

Når Ågot ser bort på Yngve, blir hun øm i blikket. Han har stått last og brast ved hennes side hele veien, også lenge før hun ble rammet av slag og lam.

– Yngve er min beste støtte. Han er den som hjelper meg – alltid.

Det er én ting slaget ikke har greid å ta knekken på, ifølge Yngve. Det er Ågots evne til å se situasjonen som den er.

– Slag, afasi, lam i høyre side; «Ok, da er det situasjonen. Da må vi ta utgangspunkt i det.». Det er en styrke hun også har hatt som politiker, tror jeg. Det å ta utgangspunkt i hva som er saken, hva er problemet, og hvor er løsningene, sier han.

DESEMBER 2014: Ågot sammen med sønnen Are (34) på hennes første Nobelprisutdeling på tre år. – Stort, minnes Ågot.  Foto: Privat
DESEMBER 2014: Ågot sammen med sønnen Are (34) på hennes første Nobelprisutdeling på tre år. – Stort, minnes Ågot.  Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Fikk slag mens hun var gravid

Giftet seg etter 24 år

Yngve fridde ett år etter slaget. Da hadde de vært sammen i 24 år. Datoen husker Ågot godt: 26. mai 2012 ble hun overrasket med en helt spesiell frokost – et frieri.

– Etter å ha bodd sammen i over 20 år, var det på tide, sier Yngve og legger til: – Du begynner å kjenne noen etter så mange år.

De møttes på en pub i Bergen sentrum etter cupfinalen i 1989. Både Ågot og Yngve hadde vært skilt i noen år da de møttes tilfeldig. Yngve skulle bare ta seg en øl etter forestilling. Ågot ble lurt med inn av en venninne, som viste seg å kjenne Yngve fra før. Resten er historie.

Selve bryllupet var stille og rolig med bare forlovere, men dagen etter hadde de hagefest med familien hos Ågots søster.

Tidligere bodde de i en mye større leilighet, bare et steinkast unna loftsleiligheten med skråtak i Bergen sentrum hvor de bor nå. Det var Yngve som ble nødt til å finne en ny leilighet i samarbeid med Ågot. Det hadde ikke vært mulig for henne å flytte tilbake til den gamle leiligheten med mange trapper. Nå har de heis opp i leiligheten og alt på ett plan.

– Selv om jeg elsket leiligheten vi hadde, og hagen utenfor, savner jeg den ikke. Jeg ser meg ikke tilbake. Å bo her er et nytt kapittel i livet, sier Ågot.

Selv om Ågot trener hardt, vet hun at hun må være forsiktig. Påsken 2013 gikk det imidlertid galt. Hun var litt for ivrig og falt på stuegulvet og brakk lårhalsen. Hendelsen satte henne tilbake.

– Afasien gir meg utfordringer, men å snakke er min beste trening for å bli bedre. Det gir stimulans.

UVURDERLIG HJELP: – Yngve er min beste støtte. Han er den som hjelper meg – alltid. Foto: Pål Bentdal
UVURDERLIG HJELP: – Yngve er min beste støtte. Han er den som hjelper meg – alltid. Foto: Pål Bentdal Vis mer

LES OGSÅ: May Hilde skjønte at hun hadde fått slag

Holder foredrag

Å kunne hjelpe andre i samme situasjon, betyr mye for Ågot. Som en kjent skikkelse i norsk politikk, skjønner hun at hun kan gjøre en forskjell for dem som blir rammet av alvorlig sykdom.

Ågot gir syke håp. Hun har allerede holdt et par foredrag i Afasiforeningen i Bergen og er invitert til Oslo under de Nordiske Afasidagene. Historien sin, og måten hun har taklet den på, deler hun med dem som vil høre på. Alle – uansett lag eller forening – er velkommen til å ta kontakt.

– Å kunne hjelpe andre gir mening til det meningsløse, sier Ågot, som hvert år er invitert til Høgskolen i Bergen for å fortelle dem som undervises i nevrologi om hvordan det er å leve i en situasjon som hennes og hva man bør ta hensyn til.

Ågot er fortsatt aktiv i politikken og har jevnlig kontakt med gamle partifeller.

– Jeg er ofte på møter i SV og ser fram til høstens valget.

Yngve beundrer Ågot både som ektefelle og politiker.

– Ågot er en imponerende folketaler. Hun var den som møtte opp – uten manus – på Torgallmenningen og snakket politikk foran 1000 frammøtte. Hun er god til å holde seg oppdatert om temaene hun snakker om, sier Yngve.

Til andre som blir rammet av alvorlig sykdom har Ågot en klar oppfordring:

– Ikke gi opp. Stå på! Livet blir ikke verre, bare annerledes. Jeg har det like bra nå som før jeg ble syk.

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer