Adolf Hitler

Alice (101) var nabo med Hitler

Måtte vike da føreren skulle ta plass i operaen. Se video!

TIDSVITNE: Da Alice Frank Stock vokste opp, var hun nærmeste nabo med Adolf Hitler. I dag er hun 101 år, og har klare minner fra barndommen i München i Tyskland. VIDEO: KK Vis mer
Publisert

30. april 2020 er det 75 år siden Adolf Hitler (56) begikk selvmord i i rikskanselliets bunker i Berlin. Ved sin side hadde han kona Eva Braun (33) - som han hadde hastegiftet seg med kvelden i forveien.

Hitler hadde innsett at slaget var tapt.

Men lenge før han ble den beryktede føreren, som fikk rundt seks millioner jødiske liv på samvittigheten - samt utallige andre mennesker som måtte bøte med livet for hans brutale ideologi - bodde Adolf Hitler i München i den tyske delstaten Bayern.

«I Mein Kampf skrev han senere hvordan han hadde lengtet etter å bo i «en tysk by». Her ble hans interesse for arkitektur styrket, en interesse som først var blitt vekket i Wien», kommer det frem i Alan Bullocks bok Hitler: A Study in Tyranny, ifølge Wikipedia.

ANNO 20-TALLET: Adolf Hitler slik han så ut da han var naboen til familien Frank i München. Det var under denne tiden at han bygget opp nazipartiet N.S.D.A.P. FOTO: NTB scanpix
ANNO 20-TALLET: Adolf Hitler slik han så ut da han var naboen til familien Frank i München. Det var under denne tiden at han bygget opp nazipartiet N.S.D.A.P. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Klare minner av nabo Hitler

Og det var nettopp her, i 1920-årene og lenge før han ble rikskansler og der fürer, at Hitler var nabo med en jødisk familie i et leilighetskompleks på Prinzregentenplatz. Han bodde i nummer 16 og tilhørte andre etasje, mens Alice og familien bodde i første etasje.

- Det var en sjarmerende leilighet, med fire eller fem soverom, en stor salong og en spisestue. I salongen hadde vi to store pianoer, minnes Alice i et intervju med den britiske avisen Bristol Post, gjort i februar 2020.

I dag er Alice 101 år, og hun har flere klare minner av nabo Hitler. De bodde i samme nabolag i rundt et tiår. Alice, som ble født i 1918, var bare barnet på den tiden, mens Hitler var i 30-årene.

BARNDOM: Alice Stock Frank og storebroren Richard var bare småbarn da de bodde i samme leilighetskompleks som Hitler i München i 1920-årene. FOTO: NTB scanpix
BARNDOM: Alice Stock Frank og storebroren Richard var bare småbarn da de bodde i samme leilighetskompleks som Hitler i München i 1920-årene. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Jeg husker jeg så at Hitler ble eskortert av flere SS-menn til og fra leiligheten.

Det har svirret flere rykter om Hitlers leilighet i Prinzregentenplatz 16 i München, deriblant at hans 23 år gamle niese Geli Raubal - som han visstnok skulle ha innledet et forhold med - begikk selvmord der høsten 1931.

Hitler skal også ha hatt den italienske fascistlederen Benito Mussolini på besøk i leiligheten, slik at han kunne få med Mussolini på planleggingen av annekteringen av Østerrike - som skjedde i mars 1938.

Det var nettopp i årene han bodde i München at Hitler bygget seg opp som nazipartileder, og i 1933 ble han utnevnt til rikskansler.

Hitler disponerte leiligheten i München under krigen, men tilbrakte mesteparten av tiden på Bergof, det privateide landsted på Obersalzberg, som strakte seg 1000 meter over havet i åsene ved Bayern. Ikke langt unna lå også det såkalte «Ørneredet», egentlig kjent som Kehlsteinhaus på 1835 meters høyde.

En verdifull fiolin reddet foreldrenes liv

I 1935, da Alice var 17 år, flyttet hun til Sveits for å studere. Da hadde nemlig Hitler sørget for at ingen jøder fikk lov til å ta høyere utdanning i Tyskland. I 1937 dro hun videre til London.

- Foreldrene mine ble i München, og jeg fikk meg jobb i London. Men situasjonen i Tyskland ble mye verre. Dagen etter Krystallnatten ble foreldrene mine ringt opp av en venninne, som kunne fortelle at ektemannen hennes hadde blitt sendt til en konsentrasjonsleir, sier Alice til Bristol Post.

NABO: Alice Frank Stock fotografert i 50-årene. FOTO: NTB scanpix
NABO: Alice Frank Stock fotografert i 50-årene. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Krystallnatten skjedde i november 1938, altså knapt ett år før krigsutbruddet, men allerede da fantes det flere konsentrasjonsleire - blant annet Dachau (1933), Sachsenhausen (1936) og Mauthausen (1938).

Alices far, som var dommer i Høyesterett i München, var selv nær ved å bli send til en av nazistenes konsentrasjonsleire, men ettersom han allerede var over 60 år, og leirene var fulle, slapp han på mirakuløst vis unna.

Alice og broren Richard gjorde alt de kunne for å få foreldrene over til England. Myndighetene krevde at man hadde 1000 pund som man kunne disponere i landet for å komme inn, men dette hadde ikke foreldrene spart opp.

Faren hadde derimot en meget verdifull fiolin, som han hadde kjøpt da han studerte juss. Denne sørget for at han og kona fikk lov til å komme over til England i 1939 - og dermed slapp de unna den umenneskelige behandlingen jødene fikk av nazistene i Tyskland.

HITLERS BADEKAR: Antony William Roland Penrose, sønnen til krigsfotograf Lee Miller, betrakter det ikoniske bildet som ble tatt av moren i Hitles badekar i 1945. Her fra en utstilling i London i 2015. Miller ble avfotografert av kollega David Scherman etter at de allierte overtok Hitlers München-leilighet. FOTO: NTB scanpix
HITLERS BADEKAR: Antony William Roland Penrose, sønnen til krigsfotograf Lee Miller, betrakter det ikoniske bildet som ble tatt av moren i Hitles badekar i 1945. Her fra en utstilling i London i 2015. Miller ble avfotografert av kollega David Scherman etter at de allierte overtok Hitlers München-leilighet. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Da de allierte styrkene okkuperte Hitlers leilighet i 1945, og gjorde den om til hovedkvarter for de amerikanske styrkene, var Hitlers private eiendeler intakt og og akkurat slik han hadde forlatt den kort tid før.

Bare noen dager senere, for nå 75 år siden, begikk Hitler selvmord i bunkeren i Berlin.

Øvrige kilder: NRK, Wikipedia og Store Norske Leksikon

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer