Plastisk Kirurgi

Alicia Douvall (36) ble avhengig av plastisk kirurgi

- Jeg har tatt implantater på steder du aldri ville ha forventet.

AVHENGIG AV PLASTISK KIRURGI: Tidligere glamourmodell Alicia Douvall (36) var avhengig av plastisk kirurgi, men har klart å bli frisk. Nå deler hun sin historie.  Foto: Rex Features
AVHENGIG AV PLASTISK KIRURGI: Tidligere glamourmodell Alicia Douvall (36) var avhengig av plastisk kirurgi, men har klart å bli frisk. Nå deler hun sin historie. Foto: Rex Features Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har de siste årene sett en rekke tilfeller hvor plastisk kirurgi ikke har gått helt som planlagt. Se bare på en «Twin-Peaks»-stjernen Lara Flynn Boyle (46), som var en av 90-tallets største sexsymboler, men som nå er totalt ugjenkjennelig. Ifølge eksperter skal Boyle mest sannsynlig ha operert «det meste» i ansiktet. Blant annet skal hun ha operert nesen, forstørret leppene, fylt kinnene, tatt en ansiktsløft og utført øyelokkplastikk. 

Men Flynn Boye er langt fra den eneste. I forrige uke kom det nemlig frem at tidligere glamourmodell Alicia Douvall (36) skal ha brukt over en million pund (noe som utgjør rundt 11 millioner kroner) på plastisk kirurgi. Det finnes nesten ikke områder på kroppen 36-åringen ikke har endret. Ifølge Alicia skal hun, i tillegg til å ha gjort en rekke operasjoner i ansiktet, ha operert steder de færreste av oss i det hele tatt tenker på at man kan operere. Se flere bilder av Alicia Douvall lenger ned i saken.

- Noen av skadene er permanente. Jeg har utført mange rekonstruksjonsoperasjoner og implantater er tatt ut, og så videre. Jeg har hatt implantater på steder du aldri ville forvente; hofter, rumpe, kinn, hake, skal Douvall ha uttalt under intervju med morgenshowet «This Morning» ifølge Daily Mail

Den tidligere glamourmodellen skal ha gjennomført sitt første inngrep i en alder av kun 17 år, og etter det skal det ha ballet på seg med operasjon etter operasjon. Til slutt skal hun ha utviklet og blitt diagnostisert med sykdommen Dysmorfofobi eller body dysmorphic disorder (BDD) som den som oftest refereres til, som er en psykisk lidelse hvor man er sykelig opptatt av eget utseende, forteller Kim Alexander Tønseth, plastisk kirurg og klinikksjef for klinikk for hode, hals og rekonstruktiv kirurgi ved Universitetssykehuset i Oslo. 

LES OGSÅ: Slik opererer norske menn seg til større penis

Avhengighet av plastisk kirurgi er mulig

Tønseth, som blant annet har jobbet med å de omfattende transformasjonene fra mann til kvinne og motsatt i 12 år, forteller at avhengighet av plastisk kirurgi er helt mulig, men at det er viktig at man skiller mellom to grupper mennesker. 

- Man må skille mellom de som ønsker å endre på noe eller flere ting med kroppen hvor det er rimelig god grunn til dette, hvorav også en del av disse pasientene får tilbud ved offentlig sykehus, til de pasientene som har en psykisk lidelse hvor man er sykelig opptatt av egent utseende og har en overbekymring for kroppens utseende og derfor ønsker å endre flere ting på kroppen som egentlig er helt normale, sier Tønseth til KK.no og legger til:

- Det er det vi kaller BDD.

Er denne avhengigheten av plastisk kirurgi vanlig i Norge?

- Vi har personer i Norge som også har eller grenser opp mot BDD. Disse er det viktig å skille ut ved poliklinisk konsultasjon, for ofte blir den første operasjonen bare starten på mer, og det er ikke uvanlig at disse pasientene blir svært misførnøyde med resultatet da de ofte har et urealistisk målbilde i forhold til hva som kan oppnås med kirurgi.

Tønseth forklarer også at de fleste som har eller utvikler BDD som oftest har et helt «normalt» utseende, og vil derfor heller ikke få tilbud om operasjon ved offentlige sykehus, slik noen personer ved spesielle tilfeller får. I flere tilfeller ender derfor personer med BDD opp på private institusjoner i håp om å få utført de ønskelige inngrepene, men også der har man de siste årene holdt øynene godt åpne for lidelsen.

- Man er selvsagt oppmerksom på å selektere ut personer som kan ha BDD eller liknende i forhold til kirurgi også på private klinikker sier Tønseth.

Han forteller at bakgrunnen for BDD ikke er avklart helt enda, men at man tror at den, som ved flere andre psykiatriske lidelser, kan være en kombinasjon av arv, utvikling og oppvekst, sosiale forhold og ikke minst kultur. 

LES OGSÅ: Er det mulig å bli avhengig av leppepomade?

- Jeg har gått tilbake til meg

Heldigvis ser det ut til at man kan komme seg ut av «den onde operasjonssirkelen» - eller i hvert fall deler av den. For selv om de som først har utviklet BDD (og som da mest sannsynlig også har utført en rekke inngrep) ikke kan gå tilbake på alt de har gjort med kroppen sin, kan de bli friske fra lidelsen. Det ble i hvert fall Douvall.

Da hun gjestet morgenshowet «This Morning» debuterte hun nemlig sitt nye og mer «naturlige» utseende. For ifølge henne selv skal hun, etter hele tre ganger på «rehab», ha funnet tilbake til seg og ha fått hjelp til å både fjerne implantater, men også å reversere inngrep så langt det lot seg gjøre.  

- Jeg har fjernet det meste av det jeg har lagt inn. Til og med hår-extensionsene mine er borte og jeg har gått tilbake til å være brunette. Jeg har gått tilbake til meg, sa Douvall under intervjuet, og la til at hun fra nå av ønsker å inspirere andre med lidelsen til å gjøre det samme:

- Nå driver jeg kampanjer for å vise andre hva som kan gå galt. Jeg tok det for langt, og jeg møtte mange dårlige plastiske kirurger.

LES OGSÅ: Dette bør du vite før du tar intimkirurgi

Brydde seg ikke om datteren tok plastisk kirurgi

Tidligere skal Douvall, som er mor til to, ha uttalt at hun ikke hadde hatt noe i mot om datteren hennes Georgia, nå 21 år gammel, hadde fulgt i hennes fotspor og lagt seg under kniven. Men det var da, og tobarnsmoren har siden den gang byttet mening og innrømmer at hun ikke var seg selv da hun nesten oppfordret datteren til å ta plastisk kirurgi. 

- Jeg var i veldig dårlig stand da. jeg var avhengig av operasjonene, men jeg ville aldri at hun (Georgia) skulle opereres. Hun pleide å tro at det var normalt, men hun har innsett at det ikke er det. 

Under intervjuet skal Douvall ha sagt at hun er glad for at datteren er totalt annerledes enn henne, og at hun i dag ikke en gang ønsker å farge håret sitt.

Alicia Douvall deler nå hele sin historie som BDD-avhengig, hvor hun snakker ut om sine mangeårige erfaringer fra operasjonssal til operasjonssal i boken «Don't Call Me Ugly».

Se flere gamle bilder av Alicia Douvall på DailyMail.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer