Selvskading

- All frustrasjon ble til arr

Når ord ikke hjalp, begynte Cecilie å kutte seg selv. Det var en krig mot følelser hun ikke taklet. Et desperat forsøk på å få kontroll.

SELVSKADING: - Jeg har vært i krigen. Ikke blant bomber og granater, men en mental krig, en følelseskrig. Arrene mine er en bekreftelse på hvor tøft livet kan være, sier Cecilie. Foto: Gry B. Traaen
SELVSKADING: - Jeg har vært i krigen. Ikke blant bomber og granater, men en mental krig, en følelseskrig. Arrene mine er en bekreftelse på hvor tøft livet kan være, sier Cecilie. Foto: Gry B. Traaen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tenkte at jeg ikke var verdt noe. Så hvordan skulle jeg takle at ingen så meg? Jeg søkte bare etter en måte å få utløp for smerten på.

Cecilie Martinsen (33) er rak i blikket inne på kafeen i Sarpsborg. Tobarnsmoren har dratt opp genseren, og bleke arr glir i et tett stripemønster over huden på armene hennes. Arrene er spor etter de mange årene Cecilie var en selvskader. En som bevisst skader sin egen kropp. 

– Følelsesspråk, kaller Lena-Maria Haugerud det. Hun er daglig leder og gründer av Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord, LFSS, og selv mor til en tidligere selvskader.

– Det handler om følelser. Hvert arr har en følelse bak seg, for eksempel av sinne eller sorg. Det er derfor vi gjerne ser at det starter i ungdomsårene, for ungdom har ikke et fullt utviklet språk for å uttrykke følelsene.

LES OGSÅ: Selvskading rammer mer enn 10 prosent av norske jenter

Mange kan ha sterke følelser av skam og nederlag 

Hvorfor de gjør det, er sammensatt. Men Haugerud har noen forslag: – Skolen, prestisje, høye krav. Det er tøft å være ungdom i dag. Noen bruker timevis på Facebook, der de bare ser det perfekte. (Psst: Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier: - Hvis du skifter profilbildet ditt for ofte kan du bli stemplet som «attention whore»!)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer