Sandra Lyng

- Alle drittkjærestene gjør at jeg setter ekstra pris på Lasse

Nå er sangfuglen fra Mosjøen aktuell med en serie barnebøker - som har i oppdrag å lære små barn å sette ord på følelser.

SNAKKE OM FØLELSER: Gjennom hele barndommen manglet Sandra ord for å kunne beskrive hva hun følte - enten det var sinne, glede eller sorg. Nå ønsker hun å skape mer åpenhet blant barn, og har lagd en serie med barnebøker hvor barn kan lære å sette ord på følelsene sine. FOTO: NTB Scanpix
SNAKKE OM FØLELSER: Gjennom hele barndommen manglet Sandra ord for å kunne beskrive hva hun følte - enten det var sinne, glede eller sorg. Nå ønsker hun å skape mer åpenhet blant barn, og har lagd en serie med barnebøker hvor barn kan lære å sette ord på følelsene sine. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sandra Lyng (33) tok springfart inn i rampelyset i 2004, da hun som 16-åring deltok på Idol, og sjarmerte samtlige hjerter i de tusen hjem. Hun satte for alvor Mosjøen på kartet. Med rutete miniskjørt og et stort smil fikk hun massiv oppmerksomhet - for både det ene og det andre.

Sandra gikk fra å bli mobbet på det lille stedet hun kom fra, til å plutselig bli superpopulær over natten.

- Men hadde jeg møtt 16 år gamle Sandra i dag, hadde jeg gitt henne en klem. Selv om det ikke syntes på utsiden, var det mye som foregikk oppi hodet mitt på den tiden. Jeg slet med spiseforstyrrelser, i tillegg til at foreldrene mine skilte seg midt oppi hele Idol-sirkuset. Når jeg ser tilbake på det nå, husker jeg bare hvor forvirret og usikker jeg var, sier hun i en telefon til KK, fortsatt på kav Mosjøen-dialekt.

LES OGSÅ: Det er for lite ærlighet om hvordan det er å få barn

- Fått mange upassende råd

Som hun selv sier: Hun var egentlig altfor ung for å bli en del av dette «musikkbransje-gamet». Det gikk ikke lang tid etter at hun stilte seg opp på det blå Idol-merket på midten av gulvet for første gang, til fokuset plutselig forsvant bort fra sangstemmen og heller handlet om utseendet hennes.

- Jeg har fått mange upassende råd opp gjennom tiden, som utvilsomt har vært med og formet meg som person.

Blant annet fikk hun fort tips om å være lettkledd i musikkvideoer, og at hun måtte slanke seg for å drive med musikk. Og for all del, hun måtte ikke si til pressen at hun var i et forhold - det var viktig å fremstille seg selv som «tilgjengelig».

33-åringen fortsetter engasjert:

- Jeg ville jo bare synge, og tok selvfølgelig til meg alle rådene jeg fikk på min vei, fordi jeg regnet med at de voksne hadde rett. Nå vet jeg at mye av det var j***** feil. Det er ikke meg å stå og fjolle meg til med lite klær. Jeg er en rolig og familiekjær jente, og har ikke behov for å vise frem kroppen min. Det gjør meg sint at jeg trodde blindt på alt som ble sagt.

Sandra var ung og kanskje en smule naiv. Hun gjorde naturligvis alt hun trodde hun måtte for å trå riktig og bevege seg fremover i en vanskelig musikkbransje.

Angrer ikke på noe

- Har du noen gang angret på noe du har gjort i løpet av musikkarrieren?

Hun blir stille et øyeblikk i telefonen.

- Jeg tenker at det er bortkastet å angre, men jeg har selvfølgelig gjort mye jeg aldri en gang ville ha vurdert å gjøre nå. Samtidig har det ført til at jeg står her jeg står i dag - hvor jeg har det bra. Jeg tror mye av det jeg har opplevd har styrket meg.

Hun uttrykker en takknemlig for Idol, for perioden hvor hun ga ut den superpopulære «Sommerflørt», for å ha jobbet med Stargate som skrev det første albumet hennes, og faktisk for å ha hatt managere og andre kontaktpersoner som har gitt henne råd hun ikke er enig i i dag.

- Jeg trengte bare å bli voksen for å lære meg en ting eller to. For noen år siden var det kanskje riktig å stå på ei strand og spille inn musikkvideoer, nå er det mer riktig å stå på et eldresenter og synge «Alt blir bra igjen».

LIKER TILVÆRELSEN: Den første tiden som mor var for Sandra krevende og tung. Nå nyter hun småbarnslivet og er opptatt av å minne seg selv på alt hun er takknemlig for. FOTO: Astrid Waller
LIKER TILVÆRELSEN: Den første tiden som mor var for Sandra krevende og tung. Nå nyter hun småbarnslivet og er opptatt av å minne seg selv på alt hun er takknemlig for. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Lære barn å sette ord på følelser

Sangfuglen har tidligere snakket åpent om alt fra spiseforstyrrelser og psykiske problemer, til fødselsdepresjon og mammakroppen. Da hun ble mamma til lille Sander, kjente hun både på en avgrunn og en kjærlighet hun ikke hadde forestilt seg.

- Jeg synes det er for lite ærlighet om hvordan den første tida med baby er. Alt som skjer med kroppen, hvor krevende amminga kan være. Jeg hadde i grunn tenkt at det skal bli digg å bli ferdig med å være gravid, men nå vet jeg jo at det er da det virkelig begynner. Og det som kom, var ekstra utfordrende, sa Sandra til KK i fjor.

- Jeg ville bare ligge med hodet under dyna, men det kan man ikke gjøre når man er mamma. I vårt tilfelle var det selvfølgelig flere årsaker til det - Sander hadde stramt tungebånd, stille refluks og kolikk. Dette førte til ekstremt lite søvn, og det gjør noe med deg. Jeg sov tre timer i døgnet i mange måneder.

I dag er hun fornøyd med det livet hun lever. I hennes sosiale kanaler ser man tydelig at hun brenner for å skape mer åpenhet rundt psykisk helse. Hun har lenge hatt et indre ønske om at det skal bli like lett å snakke om psykiske sykdommer som fysiske.

- Jeg har opptil flere ganger brukt mine egne lidelser og diagnoser for å vise at psykiske plager ikke er tabu. Da har jeg fått mange tilbakemeldinger om at andre også har turt å åpne seg om den samme tematikken. Det gjør meg glad! Jeg har troen på at når man først tør å snakke om det, er det starten på at ting kan bli bedre.

- Tror du dine erfaringer med spiseforstyrrelser vil påvirke hvordan du oppdrar Sander?

- Det vil det helt klart. Jeg kommer aldri til å snakke om slanking. Eller kropp eller utseende, og jeg kommer ikke til å ha noe fokus på «hvor kjekk du er». Jeg vil vise Sander andre verdier, som er viktigere.

Nå skal hun gi ut barnebøker, med fokus på nettopp dette med psykisk helse. Sandra ønsker å lære barn helt ned i to-tre-årsalderen å sette ord på følelser, noe man kan få hjelp til å lære seg via figuren «Corny».

- Da jeg vokste opp, fikk inntrykk av at man som jente på slutten av 80-tallet skulle være søt, snill og grei. Det var ikke velkomment å opptre med sinne eller trass - eller andre følelser enn glede. Det har ført til at jeg også som voksen alltid har trodd at det å være sint er feil, men det er jo egentlig en helt naturlig følelse.

Gutta derimot, de skulle være tøffe og modige - helst ikke vise følelser eller sårbarhet. Dette mener Sandra er tull.

- Det er noe med den formidlingen om at man må ta seg sammen når man er trist, og at man blir sendt på rommet når man er sint. I denne boken ville jeg gjøre helt det motsatte. Corny har følelsene utenpå kroppen. Jeg ønsker at barn kan snakke med foreldrene sine om hvordan man skal takle de ulike følelsene på en sunn måte.

LES OGSÅ: Derfor ønsker Sandra Lyng å være åpen om fødselsangsten

Alle følelser er velkomne

Etter å ha gått til psykolog i mange år, har Sandra lært seg at alle følelser er der for en grunn, og det må man få utløp for. Hvordan håndterer et lite barn sinne, tristhet, sjalusi og glede?

- Dette er jo ikke revolusjonerende, men kanskje man kan begynne med å sette farge på de ulike følelsene.

Hornet til «Corny» endrer farger etter hvordan Corny føler seg. Når Corny er sint blir hornet rødt, og når Corny er trist er det blått.

- «Nå har jeg en rød følelse, og nå har jeg en blå følelse». Kanskje betyr blå at man er trist og gul at man er lykkelig. Boka er ikke skrevet på en psykologisk måte, men på en måte som er gøy for barn. Det er viktig for meg å si at jeg heller ikke er noen psykolog - Corny er basert på egne erfaringer og ting jeg har opplevd selv.

- Du har selv en sønn på snart to år. Hvordan vil du selv praktisere dette som mamma?

- For meg er det viktig at sønnen min får vite at alle følelser er velkomne, og at jeg ser han. Det skal være rom for å trampe i gulvet. Han skal få brøle hvis han må, gråte når han er lei seg, juble når han er glad. Da tror jeg at han vil få det bedre - hvis han lærer tidlig å takle egne følelser.

Praktiserer takknemlighet

Når Sandra har det bra, vil hun beskrive seg selv som en kreativ person med mye stå-på-vilje. I tillegg er hun sprudlende, noe hun er flink til å spre videre

- Det er faktisk en egenskap jeg er stolt av. Da jeg var deprimert følte jeg meg som et menneske jeg selv ikke liker. Jeg ville hvert fall ikke gå ut av huset og møte folk, og kunne irritere meg over den minste ting - men det er viktig å huske på at jeg var meg selv da også. Jeg bare var ikke den beste versjonen av Sandra.

33-åringen er blitt lykkeligere etter at hun begynte å praktisere takknemlighet, og i stedet for å se på tv hver kveld, skriver hun nå i en «takknemlighetsjournal».

- Det å klare å snu tankene og ramse opp ting jeg er takknemlig for, det er min terapi. Jeg kan ta meg en joggetur og tenke at jeg er glad jeg har en kropp som kan løpe, at jeg har en nydelig familie som støtter meg og at jeg har folk rundt omkring i landet som lytter til musikken min. Det er så mye å sette pris på.

- Nå ser jeg på alle mine dårlige perioder som en gave, nettopp for alt det har gitt meg. Jeg tenker på alle de drittkjærestene jeg har hatt, som har gjort at jeg setter ekstra stor pris på Lasse. På alle de nettene Sander har grått, og nå setter jeg pris på hvert eneste smil. Alle de dagene jeg ikke har kommet meg opp av senga - nå er jeg sjeleglad for å ha det bra gjennom hele dagen.

Hun legger til:

- Men jeg har dager som er dritt også altså. Hun ler.

LES OGSÅ: Tinashe om fødselsangst: - Ingen velger keisersnitt, med mindre det er nødvendig

FØDSELSANGST: Da Sandra Lyng var gravid, hadde hun angst for å føde. Derfor har hun valgt å være åpen om det. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer