Foto: Siren Lauvdal
FORRETT – AVOKADOSUPPE
(Til 4 personer)
2 store, modne avokadoer
sitron
nykvernet pepper
ts salt
1 dl matfløte
1 liter hønsebuljong
5 ss lys sherry
Del avokadoen, fjern steinen og ta ut innmaten med en skje. Ha kjøttet i en food processor. Skvis over sitronsaft, salt og pepper og halvparten av fløten. Kjør til blandingen er puré. Ha i resten av fløten. Varm opp buljongen til kokepunktet og ha i pureen. Må ikke koke! Ta kjelen vekk fra platen. Smak til med sherry. Spis som den er eller server den kald.
HOVEDRETT – GRILLET LAKS MED MANGOSALAT
(Til 4 personer)
4 biter laksefilet med skinn à 150 g
2 mangoer
2 tomater
2 små rødløk
2 ss limesaft
fersk koriander
1 klype sambal oelek (chili)/tabasko
salt
200 g tagliatelle-pasta
1 purre
2 ss olivenolje
Gi fisken litt salt og pepper før du steker skivene i en grillpanne eller en stekepanne. Stek skinnsiden først. I mellomtiden skjærer du mangoene i biter. Sett et kryss i tomatene og la dem ligge i kokende vann i 1–2 minutter. Bruk vannet du skal koke pasta i. Fjern skall og kjerner i tomatene og del kjøttet i terninger. Hakk løken fint. Bland alt i en bolle og tilsett
lime, sambal oelek, hakket koriander og salt. Kok pastaen. Mens den koker, deler du purren på langs og i strimler. Ha i purrestrimlene de siste minuttene av koketiden. Hell fra vann og ha i olivenolje.
DESSERT – FRUKTSALAT MED MARENGS
(Til 4 personer)
1 pære
1 mango
1 håndfull dypfryste/friske bringebær
3 eggehviter
1 dl sukker
1 håndfull mandler
Sett stekeovnen på 200°. Del frukten i små biter, bland, og ha frukten i en stor form eller fire små. Visp eggehviten til den er ganske stiv, ha i sukkeret. Visp videre. Marengsen skal være blank. Legg marengsen over frukten og strø over hakkede mandler. Når du er ferdig med middagen, kan du sette frukten i ovnen i 5 minutter.
FORRETT – RØYKELAKS MED AGURKSALAT
(Til 4 personer)
200 g røkelaks
3 ts sitronsaft
2 ss god olivenolje
agurk
2 ss kapers
dl kesam
2 ss fersk kjørvel/persille/gressløk
salt og nykvernet pepper
Skrell agurken og fjern kjernen. Riv agurken på rivjernets groveste side. Bland inn kesam,
hakket kjørvel og kapers. Smak til med salt og pepper. Legg laksen på fire tallerkener. Bland sitronsaft og olivenolje og ha det over fisken. Legg en dæsj agurksalat på hver tallerken.
HOVEDRETT – KYLLINGBRYST MED SKINKE
(Til 4 personer)
500 g kyllingbryst
8 skiver lufttørket skinke, f.eks. serrano
1 ss frisk salvie
salt og pepper
3 dl matfløte
2 ts fransk sennep
sukkererter
gode poteter
Kok opp vann til potetene. Krydre kyllingbrystene lett med salt og pepper. Rull brystene i hakket salvie, surr skinkebiter rundt og stek i smør i stekepannen. Når kyllingen er brun på begge sider, sett ned varmen og hell i fløte og sennep. Rør ut og sett på lokk. Etterstek i cirka 10 minutter. Gi sukkerertene et kort oppkok i lite vann. Server med mandelpoteter og sprø sukkererter.
DESSERT – VANILJEKESAM MED BÆR
(Til 4 personer)
200–300 g sukrede, dypfryste bær
2 bokser vaniljekesam
Til pynt
friske/opptinte bær
Ha de dypfryste bærene i en blender eller food-processor. Tilsett kesam. (Du kan eventuelt
bytt ut noe av kesamen med yoghurt naturell, men prøv da gresk/tyrkisk type, hvis du får tak i det. Eller sil av vann fra den vanlige typen ved hjelp av et kaffefilter eller liknende.) Kjør til du får en jevn masse. Har du ikke sukker i bærene fra før, kan du ha i noen spiseskjeer med melis nå hvis du ønsker en søtere smak. Server med en gang, pynt gjerne med bær eller sitronmelisse.





