Kjapt/20 Min

Alle gode ting er tre

Overrask familie og venner med en søndagsmiddag midt i uka. Fiks forrett, hovedrett og dessert på en halvtime.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne BuxrudFoto: Siren LauvdalFORRETT – AVOKADOSUPPE(Til 4 personer)2 store, modne avokadoersitronnykvernet pepperts salt1 dl matfløte1 liter hønsebuljong5 ss lys sherryDel avokadoen, fjern steinen og ta ut innmaten med en skje. Ha kjøttet i en food processor. Skvis over sitronsaft, salt og pepper og halvparten av fløten. Kjør til blandingen er puré. Ha i resten av fløten. Varm opp buljongen til kokepunktet og ha i pureen. Må ikke koke! Ta kjelen vekk fra platen. Smak til med sherry. Spis som den er eller server den kald.HOVEDRETT – GRILLET LAKS MED MANGOSALAT(Til 4 personer)4 biter laksefilet med skinn à 150 g2 mangoer2 tomater2 små rødløk2 ss limesaftfersk koriander1 klype sambal oelek (chili)/tabaskosalt200 g tagliatelle-pasta1 purre2 ss olivenoljeGi fisken litt salt og pepper før du steker skivene i en grillpanne eller en stekepanne. Stek skinnsiden først. I mellomtiden skjærer du mangoene i biter. Sett et kryss i tomatene og la dem ligge i kokende vann i 1–2 minutter. Bruk vannet du skal koke pasta i. Fjern skall og kjerner i tomatene og del kjøttet i terninger. Hakk løken fint. Bland alt i en bolle og tilsettlime, sambal oelek, hakket koriander og salt. Kok pastaen. Mens den koker, deler du purren på langs og i strimler. Ha i purrestrimlene de siste minuttene av koketiden. Hell fra vann og ha i olivenolje.DESSERT – FRUKTSALAT MED MARENGS(Til 4 personer)1 pære1 mango1 håndfull dypfryste/friske bringebær3 eggehviter1 dl sukker1 håndfull mandlerSett stekeovnen på 200°. Del frukten i små biter, bland, og ha frukten i en stor form eller fire små. Visp eggehviten til den er ganske stiv, ha i sukkeret. Visp videre. Marengsen skal være blank. Legg marengsen over frukten og strø over hakkede mandler. Når du er ferdig med middagen, kan du sette frukten i ovnen i 5 minutter.FORRETT – RØYKELAKS MED AGURKSALAT(Til 4 personer)200 g røkelaks3 ts sitronsaft2 ss god olivenoljeagurk2 ss kapersdl kesam2 ss fersk kjørvel/persille/gressløksalt og nykvernet pepperSkrell agurken og fjern kjernen. Riv agurken på rivjernets groveste side. Bland inn kesam,hakket kjørvel og kapers. Smak til med salt og pepper. Legg laksen på fire tallerkener. Bland sitronsaft og olivenolje og ha det over fisken. Legg en dæsj agurksalat på hver tallerken.HOVEDRETT – KYLLINGBRYST MED SKINKE(Til 4 personer)500 g kyllingbryst8 skiver lufttørket skinke, f.eks. serrano1 ss frisk salviesalt og pepper3 dl matfløte2 ts fransk sennepsukkerertergode poteterKok opp vann til potetene. Krydre kyllingbrystene lett med salt og pepper. Rull brystene i hakket salvie, surr skinkebiter rundt og stek i smør i stekepannen. Når kyllingen er brun på begge sider, sett ned varmen og hell i fløte og sennep. Rør ut og sett på lokk. Etterstek i cirka 10 minutter. Gi sukkerertene et kort oppkok i lite vann. Server med mandelpoteter og sprø sukkererter.DESSERT – VANILJEKESAM MED BÆR(Til 4 personer)200–300 g sukrede, dypfryste bær2 bokser vaniljekesamTil pyntfriske/opptinte bærHa de dypfryste bærene i en blender eller food-processor. Tilsett kesam. (Du kan eventueltbytt ut noe av kesamen med yoghurt naturell, men prøv da gresk/tyrkisk type, hvis du får tak i det. Eller sil av vann fra den vanlige typen ved hjelp av et kaffefilter eller liknende.) Kjør til du får en jevn masse. Har du ikke sukker i bærene fra før, kan du ha i noen spiseskjeer med melis nå hvis du ønsker en søtere smak. Server med en gang, pynt gjerne med bær eller sitronmelisse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer