Karriereliv:

- Alle har mer respekt for mannen som skriker: Hey! Skjerp dere!

Anniken Aalbu lever produsent-drømmen i Los Angeles, men mener at underholdningsbransjen har en heller stygg bakside.

MANNSDOMINERT: Anniken Aalbu elsker jobben som produsent, men kan fortelle om utfordringer knyttet til likestilling. Foto: Privat
MANNSDOMINERT: Anniken Aalbu elsker jobben som produsent, men kan fortelle om utfordringer knyttet til likestilling. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Anniken Aalbu (28) er en av mange kvinner som på daglig basis må kreve sin plass i en mannsdominert bransje. Drømmejobben som produsent har ført henne til det søte liv i California, og mer til - men har også til tider en bismak. Heldigvis er det andre tider i sikte. Men det krever også litt av oss, mener Aalbu.

- Jeg var nok på mange måter ganske naiv ganske lenge, og skjønte ikke helt hva folk snakket om når de sa det var så mannsdominert eller at det var mangel på likestilling, forteller Aalbu til KK.

Nå har hun fått opp øynene. Siden den gang har hun måttet jobbe skikkelig hardt, kanskje ekstra hardt. Hun har også satt ned foten, og varslet urett både til media og i retten.

Et spørsmål om respekt

I dag jobber Aalbu som produsent for The Arcade Show i den norsk-utviklede spillappen Portal One. Selskapet startet opp i Oslo i fjor og har siden flyttet produksjonen over til Los Angeles. Hun er blant kollega medprogramleder Marcus Bailey. Fordelene ved å nå jobbe i et mindre team har minnet henne på noen av bransjens skitne baksider.

- Jeg har nok ofte vært ganske forsiktig med hvordan jeg har sagt ting. Men da har Marcus Bailey, for eksempel, verdens mest fantastiske fyr, sagt: «Anniken, du kan være mer streng!». Og det har vært så deilig å høre!

Det er nemlig gode grunner til at Aalbu føler hun bør gå forsiktig frem. Det er basert på erfaring. Å være både streng og kvinne er ikke alltid like lett i underholdningsbransjen.

- Man har fått høre så ofte tidligere at man må tone seg ned eller at man oppfattes sånn eller sånn. Men så jobber man plutselig i et selskap hvor alle respekterer alle og det er ikke noe snakk om hvem man er, bakgrunn, kjønn eller alder, sier Aalbu.

Aalbu kan fortelle at det som kvinne kan være vanskelig å sette seg i respekt i produsentrollen.

- I alle fall for meg som kvinne i en produsentrolle og en type lederrolle. Jeg kan si akkurat det samme som en mann - og jeg blir oppfattet som en bitch, mens han er «autoritær». Er det det at man som kvinne føler at man må være ekstra streng, derfor blir det litt sånn, eller er det fortsatt ikke helt samme respekten for kvinner?

PÅ SETT: Kvinnelige produsenter sliter mer med å få respekt på sett, mener Anniken Aalbu. Foto: Privat
PÅ SETT: Kvinnelige produsenter sliter mer med å få respekt på sett, mener Anniken Aalbu. Foto: Privat Vis mer

Aalbu mener at når hun, eller en av de få andre kvinnene på sett, viser seg autoritære, kan dette lett oppfattes som noe negativt og fører eksempelvis til mer baksnakking.

- Mens alle har mye mer respekt for mannen som liksom setter ned foten og skriker: «Hey! Skjerp dere, nå skal vi gjøre dette!», ikke sant. Det er ikke likestilt når det kommer til respekt. Kvinner kan lettere oppfattes som en bitch.

Aalbu sier at det utvilsomt er her hun merker skjevfordelingen og mannsdominansen mest.

- Og så blir man litt forsiktig, og har kanskje ikke så lyst å vise seg frem like mye lenger. Det er jo en negativ utvikling, i og med at mennene alltid vil synes mer, sier hun.

Ifølge Aalbu, har hun sett seg nødt til å bli mer forsiktig med årene.

- Jeg skal ikke trenge å tråkke rundt folk fordi jeg er redd for hva de oppfatter. Men når man føler at respekten ikke helt kommer fordi man er kvinne, som jeg har opplevd flere ganger, begynner man kanskje å overtenke, forteller hun.

- Var naiv ganske lenge

I starten av karrieren var Aalbu ivrig med å skaffe nettverk og takket ja til alle muligheter for produksjonsassistentjobber eller bare det å kunne skygge noen på jobb. Hun forteller at hun har vært heldig få å jobbe med mange flinke, støttende menn.

- Jeg følte det slik veldig lenge - at jeg fikk mange muligheter, sier hun.

DE STØRSTE: Anniken Aalbu har jobbet med kunder blant de aller største, som Netflix og Canal +. Foto: NTB
DE STØRSTE: Anniken Aalbu har jobbet med kunder blant de aller største, som Netflix og Canal +. Foto: NTB Vis mer

Parallelt med videregående i Sandvika, tok hun alle jobber og muligheter hun kunne ved siden av skolen- alt fra produksjonsassistentjobber til bare det å få skygge noen en dag på sett.

Videre gikk veien til college i New York, hvor hun i sommerferiene dro tilbake til Norge for å jobbe i det daværende selskapet Globus Media, som blant annet produserte Sirkus Northug og Håndballeventyret. Etter endt college, var hun medieansvarlig for kombinertlandslaget i et par år.

Så vendte hun snuten mot LA, hvor hun så var med å starte opp Cultivate Entertainment med ektemannen Patrick Strøm. De produserer show for AMC, Canal+, Showtime og Netflix.

- Det var vel ikke før jeg steppet inn i det ordentlig profesjonelle at jeg skjønte… Det er ganske mannsdominert. Det er gutteklubben som herjer.

Et møte med guttaklubben

Da Aalbu havnet i åpen konflikt rundt Netflix-filmen Kadaver, mente hun at det var et typisk eksempel på at gutteklubben stod sammen. Konflikten med selskapet Motion Blur gikk ut på at Aalbu hevdet hun hadde investert i filmen, og ikke ble kreditert for dette. Hun truet med å saksøke, men saken ble løst i Forliksrådet. Espen Horn i Motion Blur ønsker ikke å gi noen kommentar utover at saken er løst hos Forliksrådet.

- Dette var et prosjekt jeg trodde veldig på, og jeg hadde veldig lyst til å være involvert på en større måte, forteller Aalbu.

- Jeg følte meg rett og slett skikkelig lurt og utnyttet.

SAK: Anniken Aalbu havnet i konflikt rundt Norges første Netflix-film. Foto: Privat
SAK: Anniken Aalbu havnet i konflikt rundt Norges første Netflix-film. Foto: Privat Vis mer

- Vi var jo ganske unge, og vi hadde ikke de beste kontraktene på plass. Og så er det jo gjerne sånn at man stoler på vennene sine og de man jobber med. Men noe av det største med denne saken her var nok det at ingen trodde at jeg kom til å si noe.

Men det ville hun, og det gjorde hun. Saken havnet ikke bare hos Forliksrådet, men i flere norske aviser, som VG og Dagbladet.

- Noe av det som provoserte meg mest var at jeg plutselig var redusert til en helt ubetydelig brikke.

- Turte aldri si noe

Responsen hun fikk da hun gikk ut med saken tydeliggjorde én ting: hun var langt fra alene.

- En veldig fin ting i ettertid, og en trist ting, er hvor mange som kontaktet meg og fortalte meg at de har opplevd lignende. Mange av dem var kvinner og sa de aldri turte si noe. Hadde jeg turt å si noe om jeg bodde i Norge? Mest sannsynlig ikke. Fordi bransjen er så utrolig liten og alle kjenner alle. Ville det ha ødelagt noe for meg hvis jeg hadde sagt fra? Det hadde jeg nok tenkt på, ja, innrømmer hun.

Aalbu anså risikoen for egen karriere som mindre fordi hun bodde langt unna og jobbet i et annet marked. Det var fortsatt viktig å si ifra.

- Jeg håper at noen kan lære av mine feil, sier hun.

LEDERSTILLING: Aalbu er produsent for spillappen Portal One i Los Angeles Foto: Privat
LEDERSTILLING: Aalbu er produsent for spillappen Portal One i Los Angeles Foto: Privat Vis mer

Aalbu legger også til at det å bli mor til to jenter i det samme tidsrommet, var en viktig motivasjonsfaktor.

- Jeg ville gå frem som et godt eksempel, så de skal vite at de vokser opp i en verden hvor de kan tørre å si hva de mener og kjempe for rettferdighet - uansett hvilken bransje eller hva det gjelder, sier hun.

«Meg eller deg»

Underholdningsbransjen var alltid målet til Aalbu. Som barn satte hun alltid opp show for middagsgjestene, eller laget filmer med vennene sine med familiens gamle videokamera. Hun visste at hun en dag skulle til Hollywood.

- Det var egentlig skuespiller og sanger jeg trodde jeg skulle bli veldig lenge, innrømmer hun.

Da hun begynte på Sandvika videregående skole, var det fortsatt livet foran kameraet som var drømmen.

- Jeg gikk på medialinjen, og tenkte det var smart av meg fordi da kunne jeg være skuespiller i alle prosjektene. Men istedenfor ble jeg forelsket i alt som skjer bak kamera, regi og produsering.

- Jeg skjønte fort at jeg var mye sterkere bak kamera. Jeg likte veldig godt hele prosessen, likte godt å være en del av alle ledd. Og jeg er organisert og kreativ, så det falt egentlig naturlig å gå over til det, forteller hun.

Selv takker hun utøvermentaliteten hun var oppfostret med fra en idrettsfamilie for at det var naturlig å jobbe så hardt. I en bransje hvor hun kanskje måtte jobbe ekstra hardt, sammenlignet med det motsatte kjønn.

- Jeg har alltid elsket å jobbe, så jeg har også brukt det som motivasjon. Så det å få høre et nei eller at de drømmene er litt for store, det har gjort meg sånn: «Oh, watch me».

Hun kan likevel fortelle at hun etter mange år i bransjen observerer en ugunstig form for konkurranse. Og det er den som foregår oss kvinner i mellom.

- Jeg føler dessverre at man har en holdning om at fordi det er så få kvinner i bransjen, så konkurrerer vi mot hverandre. I stedet for at vi konkurrerer på lik linje med alle.

KONKURRANSE: Aalbu observerer at kvinner ofte konkurrerer mot kvinner, istedenfor å heie på hverandre. Foto: NTB
KONKURRANSE: Aalbu observerer at kvinner ofte konkurrerer mot kvinner, istedenfor å heie på hverandre. Foto: NTB Vis mer

- Ofte blir det kvinne mot kvinne, sier hun.

Hun er tydelig på at det har skjedd store endringer på denne fronten de siste årene - men samtidig tror hun at dette er en viktig grunn til at bransjen har fått være så mannsdominert så lenge. Vi har latt oss fortelle at det er en bransje hvor få kvinner kan få det til.

- Man har automatisk konkurrert mot de andre kvinnene, i stedet for å konkurrere mot alle andre, som en person.

- Trenger ikke vente på å bli respektert

I dag er litt andre boller. Heldigvis. Sett bort ifra konkurransen kvinner i mellom, gleder det Aalbu å se kvinner fylle også de mest typiske mannerollene på sett.

- Det har alltid vært en del kvinner blant manusforfatterne, regissørene og produsentene. Nå ser man også flere og flere kvinner i de typiske, skikkelig mannsdominerte feltene, som for eksempel i kameraavdelingen eller blant lyd- og lysmesterne.

- Det er veldig gøy å se kvinner som virkelig bretter opp ermene og kommer seg opp og frem i de rollene hvor det tidligere virkelig ikke har vært noe særlig av kvinner!

Aalbu sier det er kult å se at et filmsett er mye mer mangfoldig i dag, i form av kvinner, menn og ulike nasjonaliteter.

- Filmbransjen begynner å se litt mer ut som den virkelige verden! Det er ikke bare de hvite mennene på toppen.

STØTTESPILLERE: Anniken Aalbu sier hun kan takke mange mannlige støttespillere. Her med selskapet Cultivate Entertainment som hun er deleier i og var med å starte opp. Foto: Privat
STØTTESPILLERE: Anniken Aalbu sier hun kan takke mange mannlige støttespillere. Her med selskapet Cultivate Entertainment som hun er deleier i og var med å starte opp. Foto: Privat Vis mer

Hun sier det åpnes flere dører for kvinner i underholdningsbransjen i dag.

- De mennene som har mulighet til å ansette og på den måten få flere kvinner inn i bransjen, har et ansvar, samtidig som at jeg tror vi kvinner har en jobb å gjøre når det kommer til å støtte hverandre og tørre å ta plass, forklarer hun.

Hun påpeker at nettopp dette er naturlig for mange menn. Ta sin rettmessige plass, si ifra når man er uenig, ikke unnskylde seg for mye.

- Vi trenger ikke alltid vente på å bli respektert, vi kan ta den respekten vi også fortjener, understreker hun.

Og så må vi heie på hverandre i disse situasjonene.

- Er det ei rundt deg som krever respekt, støtt henne! Still deg bak! Ikke bli sånn: «Oi, hva skjedde nå», eller kanskje småsjalu fordi man egentlig hadde lyst til å gjøre noe lignende selv… Det er nok av plass til alle. Uansett hvilken bransje.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer