Ruth Ginsburg «On the basis of Sex»:

- Alle kvinner på min alder vet hva seksuell trakassering er, vi hadde bare ikke et navn for det

Ruth Bader Ginsburg - høyesterettsdommer, feministikon og The Notorious RBG.

KNALLTØFF DAME: Amerikanske Ruth Bader Ginsburg har stått i bresjen for å endre det amerikanske lovverket som diskriminerer på bakgrunn av kjønn. Denne kampen begynte hun allerede på 50-tallet. FOTO: NTB Scanpix
KNALLTØFF DAME: Amerikanske Ruth Bader Ginsburg har stått i bresjen for å endre det amerikanske lovverket som diskriminerer på bakgrunn av kjønn. Denne kampen begynte hun allerede på 50-tallet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hva vil det si å være en Harvard-mann?», spør dekan Erwin Griswold (spilt av Sam Waterston) retorisk til gjengen av ferske jusstudenter på prestisjetunge Harvard University i Massachusetts våren 1956.

Men ni av de 500 forventningsfulle studentene er ikke menn. De er kvinner. Og blant dem er den 23 år gamle småbarnsmoren Ruth (spilt at Felicity Jones).

Scenen utspiller seg i den nye spillefilmen «On the basis of Sex», som tar for seg historien til amerikanske Ruth Bader Ginsburg - høyesterettsdommer og feministikon. Hun gikk bort 18. september 2020, i en alder av 87 år.

Under en middag en stund senere har samme mann, dekan Griswold, og hans kone Harriet invitert de ni studinene i middagsselskap. Han ber dem om å presentere seg selv, og å forklare «hvorfor de opptar en plass på Harvard som kunne ha gått til en mann». Det er nærliggende å tro at dette spørsmålet får det til å koke over for Ginsburg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer