Hudpleie

- Alle mødre vet hvor sinnsykt effektiv man kan være hvis man må

Andrea Rudolph er den danske hudpleie-gründeren som tror på fellesskapet, acaibær og hardt arbeid.

HUDPLEIEGRÜNDER: - Jeg tror vi er ferd meg å gå vekk i fra forestillingen om at hudpleie enten er «grønn» eller effektiv, sier Andrea Rudolph til KK. FOTO: Presse
HUDPLEIEGRÜNDER: - Jeg tror vi er ferd meg å gå vekk i fra forestillingen om at hudpleie enten er «grønn» eller effektiv, sier Andrea Rudolph til KK. FOTO: Presse Vis mer
Publisert

Andrea Elisabeth Rudolph (43), i Danmark kjent journalist og tidligere programleder, var gravid og ventet en datter, da hun deltok i en Greenpeace-kampanje. En del av opplegget var at åtte personer skulle få analysert blodet sitt for potensielt skadelige stoffer.

Av de åtte var Andrea nest yngst. Likevel var det blodprøven hennes som inneholdt flest kjemikalier, flere av dem under utredning for hormonforstyrrende effekter.

- Først trodde jeg de måtte ha gjort en feil, at resultatene ikke kunne stemme, sier Andrea til KK, om eksperimentet foretatt i 2006, som skulle endre hennes syn på skjønnhetsprodukter, og i tillegg gi henne en ny karriere.

For det var ikke noe feil med prøvene. De viste rett og slett at gravide Andrea hadde en rekke stoffer i kroppen som ville ta lang tid å bryte ned, og der mange av dem ble antatt å stamme fra kosmetikken hun brukte. Særlig hudpleie.

Komplekst område

- Ettersom jeg svømte på elitenivå i mange år, slet jeg med fryktelig tørr hud på kroppen, og har brukt enorme mengder bodylotion, sier Andrea. De som analyserte blodprøvene antok at det kunne være noe av forklaringen, men ikke hele.

- Dette er et komplekst område, presiserer hun og forklarer at alle mennesker utsettes i dag for en rekke kjemikalier så å si overalt. I mat, i tekstiler, kosmetikk, vaskemidler og ulike overflatebehandlinger, og fra emballasje, for å nevne noe. Hun understreker at slett ikke alt er farlig i seg selv, men at det forskes på den såkalte cocktail-effekten. Altså hva som skjer når mennesket utsettes for alle disse komponentene til sammen.

NATURLIG: Andrea mener det bør være enklere for forbrukerne å orientere seg i produktjungelen. For henne er det viktig med hudpleie som ikke legger igjen miljøgifter hverken i kropp eller natur. FOTO: Presse
NATURLIG: Andrea mener det bør være enklere for forbrukerne å orientere seg i produktjungelen. For henne er det viktig med hudpleie som ikke legger igjen miljøgifter hverken i kropp eller natur. FOTO: Presse Vis mer

Men da hun fikk resultatene fra egen blodprøve for tretten år siden, fikk hun umiddelbart lyst til å kvitte seg med «alt». Begynne på nytt. Lese innholdsfortegnelser og bli en langt mer bevisst forbruker. Baderomshyllen fikk en dramatisk «make over».

- Jeg fikk et nytt syn på skjønnhetsprodukter. Jeg kvittet med med omtrent alt i baderomshyllene mine og skaffet meg noen svanemerkede produkter fra dagligvaren i stedet, forteller Andrea. Hun setter pris på at utvalget av «basic»-produkter er så bra som det er i i butikkhyllene, men må innrømme at de ikke dekket absolutt alle behov.

- Det tok ikke så lang tid før jeg savnet noe litt mer... luksuriøst. Jeg følte plutselig at livet mitt ble satt på slankekur, hvis du skjønner? Og det er jeg ikke noe glad i. Jeg er en person som må leve livet til det fulle, sier Andrea og ler.

- Ja, helt oppriktig. Jeg har alltid fløte, ost og deilige fristelser i kjøleskapet, for det syns jeg gjør livet rikere. Ja, selvsagt frukt og grønnsaker, men også denne luksusen, som gir disse glimtene av lykke, sier Andrea entusiastisk.

- Og slik er det med hudpleie også. Jeg kom til et punkt der jeg savnet produkter som føltes som mine, sanselig hudpleie som ga noe ekstra. Ja, det var da jeg fikk ideen om å lage et eget brand, sier Andrea, og gikk i gang med utviklingen av det som skulle bli Rudolph Care. I disse dager markeres 10-årsjubileet.

- Det føles virkelig som en milepæl, sier Andrea som beskriver det som at hun for første gang virkelig kan kjenne på at hun har grunn til å være stolt. For det har til tider vært krevende.

10-ÅRSJUBILEUM: - Det har vært tider som har vært tøffe, men jeg nå kjenner jeg at jeg virkelig er stolt. FOTO: Presse
10-ÅRSJUBILEUM: - Det har vært tider som har vært tøffe, men jeg nå kjenner jeg at jeg virkelig er stolt. FOTO: Presse Vis mer

- Da jeg bestemte meg for å gå i gang, måtte pantsette leiligheten min, og i perioder jobbet jeg dobbelt. Jeg hadde min "vanlige" jobb, og så gjorde jeg alt med Rudolph Care i tiden utenom. Jeg gikk virkelig all inn, forteller Andra som fortsatt framstår som en sjelden fugl, nettopp fordi hun valgte å etablere egen virksomhet, parallelt med familieetablering.

Fikk barn midt i «gründingen»

I 2006 fødte hun sin første datter, Isolde, et par uker etter første utviklingsmøte på laboratoriet i Danmark der hudpleien skulle framstilles. En skilsmisse følger da datteren var rundt et år gammel. Likevel fortsatte prosjektet med Rudolph Care.

- Jeg ville virkelig lykkes, uten å fire på kvaliteten jeg ønsket, sier Andrea.

I 2012 møter Andrea håndballspilleren Claus Møller Jacobsen, og sammen får de etterhvert to barn sammen. I Storfamilien Andrea har med sin Claus, er det fem barn til sammen. Ingen overdrivelse å si at det har vært og vil være hektisk i mange år framover. Er det lov å spørre hvordan hun får det til?

- Jeg kan si så mye som at det ikke hadde gått uten gode relasjoner til både eksmann og hans nye familie, i tillegg til min nåværende mann selvsagt. Vi er to familier som virkelig hjelper hverandre og er nære, sier Andrea som understreker at hun har sluttet å jobbe døgnet rundt.

- Jeg tror alle mødre vet hvor sinnsykt effektiv man være kan hvis man må, sier Andrea og ler. Selv er hun nøye på å legge vekk mobil og mail når hun er sammen med barna.

- Vi skal alltid ha tid til å lese en bok på kvelden. Og jeg prioriterer gode morgener, med frokost sier Andrea som tror det er viktig at arbeidsplassen tilbyr en viss fleksibilitet til kvinner i denne livsfasen.

- Det er noe jeg virkelig brenner for, og som er viktig for meg å tilby mine ansatte, sier sier Andrea og legger til at hun er opptatt av trivsel på arbeidsplassen, og at de ansatte får livet med barn og familie til å henge i hop.

- Jeg tror på gode permisjonsordninger. Hos oss tilbyr vi et helt år med full lønn, sier Andrea stolt og legger til:

- Jeg er dessuten ikke en type som overvåker, jeg bryr meg ikke om hvor lenge mine ansatte sitter på kontoret, jeg stoler på at arbeidsoppgave blir utført, sier Andrea.

Dansk gazelle

I 2009 kom de første Rudolph Care-produktene i hyllene. I 2012 gikk bedriften fra røde til svarte tall. I dag har de passert tjue ansatte og har blitt kåret til årets Gazelle-bedrift for fjerde år på rad, en pris som deles ut av den danske næringslivsavisen Børsen, til bedrifter som kan vise til solid vekst og usedvanlig gode økonomiske resultater over flere år.

- Hva hun er stoltest av så langt?

- Å, en hel del sier, Andrea og nevner teamet hun har bygget opp i Danmark, at ingen av produktene hun har lansert på ti år har blitt tatt ut av hyllene igjen, at de var tidlig ute med såkalt dobbeltsertifisering, og at de i tillegg har droppet 26 ulike parfymestoffer som EU har på listen over mest allergifremkallende.

Og for ikke glemme de faste leveransene av det verdifulle acaibæret fra Brasil, der Andrea har blitt kjent med lokalbefolkningen som høster for Rudolph Care, og med egne øyne sett hva hun og bedriften bidrar med.

- Hva opplever du som den største forskjellen fra du startet opp til i dag - på hva vi kvinner ønsker av hudpleien vår?

- Jeg opplever at vi i dag ikke lenger ser på hudpleie som enten effektiv, eller naturlig, sier Andrea.

- Tidligere ble nok «grønn» hudpleie sett på som noe for spesielt interesserte, mens det var den «andre» hudpleien som virket, og som føltes deilig på huden, sier Andrea.

Hun mener dette er i ferd med å endre seg. I tillegg påpeker hun at det er en inngrodd misforståelse å tro at alt som kommer fra naturen er ufarlig, og vise versa.

Myter om naturlig

- Det er jo en rekke ingredienser fra naturen som er sterkt allergifremkallende, og ikke minst giftige for den saks skyld, sier Andrea og understreker at hun er opptatt av det beste fra to verdener.

- Vi ønsker trygge produkter som ikke legger igjen miljøgifter hverken i kropp eller natur, men de skal også være virke og gi effekt. Ja, takk begge deler, sier Andrea som røper at en egen makeupserie er under utvikling, men at det tar tid. Tid å finne riktige formularer, konsistenser og ikke minst sertifiserte ingredienser.

- Jeg vet det kommer, men akkurat når det er klart kan jeg ikke røpe, sier Andrea.

Avslutningsvis - den danske gründeren er ansiktet utad til egen merkevare, og har over hundre tusen følgere på Instagram der hun deler raust fra både hjemmeliv og egenpleierutiner.

- Jeg er veldig opptatt av at å ha litt egentid hver dag. Det tror jeg er uhyre viktig i en hektisk hverdag, men som for de fleste er det noen dager man skjemmer seg litt bort, og andre dager man kun får gjort det nødvendige, sier Andrea.

Det kan se ut som baderommet hennes nesten er et hjemmelaboratorium?

- Det stemmer, jeg tester alltid ut produkter som er under utvikling, hjemme hos meg selv. Jeg har to ulike bad, der det ene er forbeholdt testing. Også gir jeg tilbakemeldinger til kjemikerene på «labben» hva jeg tenker, sier Andrea.

For hun vet hvordan hun vil ha det og har lært seg «språket» som hun kaller det. Som journalist har hun alltid vært nysgjerrig og vant til å sette seg inn i nye temaer. Det kom godt med da hun skulle lære seg hudpleie - sånn fra innsiden.

- Jeg er ikke redd for å stille dumme spørsmål, og vi har med årene utviklet et felles språk der vi forstår hverandre. Jeg er forbrukerstemmen og et hva jeg etterspør. De vet hvordan de skal gå fram. Det fungerer, sier Andrea.

Ti år, en rekke priser for produktene hun har laget, og nå også økonomiske resultater som blir lagt merke til i pressen.

Hva er neste mål?

- Målet er fortsette. Både med nye produkter og nye markeder. Jeg har oppriktig tro på at vi er rustet for framtiden, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Andrea og smiler.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer