Mesternes Mester:

-Alt ble veldig mørkt. Jeg hadde ikke lyst til å gjøre noe som helst

«Mesternes Mester»-aktuelle Kristin Holte trodde idrettskarrieren var over.

MESTERNES MESTER: Kristin Holte er Norges fremste CrossFit-utøver og ble kåret til Second Fittest Woman on Earth i CrossFit-games i 2019. FOTO: Anders Malm, fra boka "3-2-1 GO!"/Kagge Forlag
MESTERNES MESTER: Kristin Holte er Norges fremste CrossFit-utøver og ble kåret til Second Fittest Woman on Earth i CrossFit-games i 2019. FOTO: Anders Malm, fra boka "3-2-1 GO!"/Kagge Forlag Vis mer
Publisert

Da hun var 14 år, og resten av vennene hennes dro på fest 16. mai, dro Kristin Holte heller på friidrettsbanen for å trene. Hun skulle nemlig bli verdensmester innen 10 år.

Kristin er Norges fremste CrossFit-utøver, og ble kåret til Second Fittest Woman on Earth i CrossFit Games i 2019. I 2021 nådde hun målet sitt, og ble verdensmester i Functional Fitness. Hun kom nylig ut med boka «3-2-1 GO!» - hvor hun blant annet forteller om sin treningsreise, og deler tips for å komme i bedre form og mental trening.

Skulle få til alt

Kristin vokste opp i en idrettsfamilie med en far som deltok i OL som langrennsløper, og en mor på landslaget i turn. Det at Kristin skulle bli glad i idrett, kom ikke som noe sjokk.

- Har du noensinne følt deg presset til å drive med idrett?

-Nei, jeg har aldri følt på noe press i forhold til at jeg kommer fra en treningsfamilie. Det har heller vært motsatt, i form av at foreldrene mine måtte holde meg igjen fordi jeg ville trene hele tiden.

IDRETTSFAMILIE: Kristin vokste opp i en idrettsfamilie med en far som deltok i OL som langrennsløper, og en mor på landslaget i turn. FOTO: Privat
IDRETTSFAMILIE: Kristin vokste opp i en idrettsfamilie med en far som deltok i OL som langrennsløper, og en mor på landslaget i turn. FOTO: Privat Vis mer

Om det var på skolebenken, eller på idrettsbanen hadde ikke så mye å si – Kristin var over gjennomsnittet opptatt av å få til ting.

I oppveksten var Kristin sjenert, og ikke nødvendigvis den som tok mest plass. Men hun var et aktivt barn fra start, og har hatt et konkurranseinstinkt så lenge hun kan huske.

- Jeg elsket de helgene hvor vi hadde 6-7 timer trening i turnhallen med farmor. Det var det morsomste jeg visste.

I turnhallen med farmor

Kristins treningsreise startet i turnhallen med farmoren som var turntrener for landslaget. Med både en mor og en farmor som drev med turn, var det naturlig at Kristin gjorde det samme. Kristin beskriver farmoren som streng – noe som har kommet til nytte senere i livet.

- Farmor er jo litt skummel også, fordi hun sier det hun mener. Du får høre det hvis du ikke gjør det du skal, ler Kristin.

Opp igjennom årene har mange barn og unge vært innom turntreningene til Kristins farmor. Her har de fått kjenne på disiplin.

AKTIV FRA START: Kristin har hatt et konkurranseinstinkt så lenge hun kan huske. FOTO: Privat
AKTIV FRA START: Kristin har hatt et konkurranseinstinkt så lenge hun kan huske. FOTO: Privat Vis mer

- Hvordan er forholdet deres?

- Det er veldig bra. Jeg har alltid vært pliktoppfyllende så hun trengte sjelden å pirke på meg. Jeg har stort sett strekt armer og gjort det jeg skal.

Kristin legger til at som barnebarn har hun antageligvis fått litt ekstra ros og støtte fra farmoren gjennom årene med turn.

- Alt ble veldig mørkt

Kristin bestemte seg for alvor å satse på idretten da hun begynte på videregående. Mens resten av vennene hennes startet på videregående andre steder, tok hun valget om å starte på idrettslinja i Lier. Her skulle hun satse på stavsprang.

I løpet av denne perioden fikk hun et tretthetsbrudd i leggen som skulle vise seg å ta fire år før det grodde.

- For hvert år som gikk mistet jeg mer og mer motet. Jeg tenkte mer og mer at dette går ikke, for jeg hadde jo vondt hele tiden.

Til slutt grodde bruddet, og Kristin begynte å få håpet tilbake. Hun hadde akkurat startet på idrettshøyskolen og hadde masse tid til å trene – nå var tiden inne for å sette inn støtet. I fire-fem måneder fikk hun trent bra.

Så fikk hun et tretthetsbrudd i den andre leggen.

- Da måtte jeg innse at dette er ikke for meg. Beina mine tålte ikke idretten, og jeg orket ikke tanken på å gå fire år til med den skaden.

Kristin måtte se seg nødt til å legge fra seg drømmen og satsingen på stavsprang.

- Hvordan var det å ta det valget?

- Alt ble veldig mørkt. Jeg hadde egentlig ikke lyst til å gjøre noe som helst. Jeg hadde hverken lyst til å spise eller trene. Jeg visste ikke hvem Kristin var uten idrett. Så jeg fikk en slags identitetskrise, for jeg trodde jo idrettskarrieren min var over.

- Jeg ville ikke kjenne på den følelsen igjen

Kristin startet på Universitetet i Oslo, hvor hun studerte ernæring. Livet begynte å se lysere ut igjen, nå som hun hadde noe nytt å fokusere på. Dessuten fortsatte hun å trene alternativt ved siden av.

Sakte, men sikkert startet begge beina å fungere som normalt igjen. På denne tiden hadde hun vært tvunget til å frastå fra løping i flere år. Nettopp derfor, var løping det eneste hun hadde lyst til.

- Alle vennene mine drev jo med trening. Så etter hvert som begge beina fungerte, begynte jeg å løpe intervaller hver tirsdag med dem. Det var de tirsdagene som fikk meg opp igjen. Jeg fikk endelig kjenne på treningsgleden og det å pushe seg selv igjen.

Selv om hun var glad for å være på beina igjen, lå det alltid litt i bakhodet. Hva om hun ble skadet igjen? Kristin hadde vært plaget med skader i så mange år at hun nå hadde utviklet en stor frykt for dagen det skulle skje igjen.

- Etter jeg måtte legge opp som 23-åring, var jeg redd for at det samme skulle skje igjen. Da jeg startet med CrossFit var jeg kjemperedd for skader. Jeg ville ikke kjenne på den følelsen igjen.

- Hvordan taklet du disse tankene?

- Det var slitsomt. Hver gang jeg kjente at jeg hadde litt vondt et sted, så kom katastrofetankene. Men etter hvert så lærte jeg at selv om jeg har vondt en plass, så betyr ikke det at det er over. Jeg kommer til å komme meg gjennom det her sterkere, og mest sannsynlig sterkere enn det jeg er nå.

Konkurrerer mot forbildene

Tross tretthetsbrudd og identitetskriser, kom Kristin seg på beina igjen. Og idrettskarrieren hennes var langt fra over. Kristin oppnådde drømmen om VM i 2021, i Functional Fitness, og er idag Norges fremste CrossFit-utøver. For øyeblikket er hun å se på Mesternes mester, hvor hun konkurrerer blant sine egne store forbilder innenfor idrett.

- Det har vært veldig gøy å være med på Mesternes mester. Mange av konkurrentene mine har jeg hatt som forbilder siden jeg var liten. Jeg husker jo å ha sett dem på TV, og ble inspirert av dem da jeg var yngre.

- Hvem er det av dem som inspirerer deg?

- Egentlig alle. Alle er utrolig dyktige utøvere på hvert sitt felt, så alle er inspirerende på sin måte.

MESTERNES MESTER: Kristin konkurrerer blant sine egne forbilder på Mesternes Mester. FOTO: Anders Malm, fra boka "3-2-1 GO!"/Kagge Forlag
MESTERNES MESTER: Kristin konkurrerer blant sine egne forbilder på Mesternes Mester. FOTO: Anders Malm, fra boka "3-2-1 GO!"/Kagge Forlag Vis mer

3-2-1 GO!

I januar kom hun også ut med egen bok som har fått navnet «3-2-1 GO!». I denne forteller Kristin hvordan man skal tenke og trene for best mulig treningsutbytte. Boka inneholder alt fra økter og øvelser, til sin personlige reise og råd om selvtillit og mental trening.

- Hvordan har det vært å komme ut med egen bok?

- Det har vært veldig gøy. Men det har også vært veldig skummelt å brette ut mine personlige historier, spesielt nedturene og de kjipe periodene.

Boka legger blant annet vekt på mental trening, og Kristin deler åpenhjertig hva hun har gjort feil og hva hun har gjort rett gjennom treningskarrieren sin.

- Mental trening handler om å trene hodet på samme måte som man trener kroppen. For min del har det handlet om å fokusere på de tingene jeg har kontroll over.

- Hva er hemmeligheten for å nå toppen?

- Man må jobbe jevnt og sette seg mål, samtidig som man er ærlig med seg selv.

- Også må man ha troen på seg selv og snakke seg selv opp. Det er viktig at man selv er sin aller største fan. Vi er ofte strenge med oss selv, det har jeg også vært. Men man skal heie på seg selv.

Mesternes mester sendes på NRK på fredager. Finalen sendes klokken 20:05 fredag 3. mars.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer