I stadig jakt på nye bestselgere har forlagsbransjen nå introdusert begrepet moteromaner. Ikke å forveksle med de såkalte chicklit-bøkene, selv om de, når sant skal sies, har ganske mye til felles.
Mens chicklit-historiene stort sett dreier seg om å finne Den store kjærligheten, kretser handlingen i moteromanene rundt unge, urbane kvinner med en eller annen tilknytning til den glamorøse moteverdenen, en verden der det meste kan skje. Ennå er ikke utvalget moteromaner så omfattende på det norske markedet, men internasjonale forlag har for lengst kastet seg på bølgen. Bøkene leses av stadig flere kvinner, og flere av bøkene er allerede blitt bestselgere. Her er noen av de mest populære:
Egentlig var det et funn i et lite antikvariat i London som startet hele trenden med moteromaner. Den amerikanske forfatteren Kathleen Tessaro elsker bokhandlere og spesielt antikvariater, der hun kan gå på jakt etter spennende førsteutgaver og gamle rariteter. Og en dag skjøt hun gullfuglen.
Hun fikk øye på en unnselig liten grå bok med tittelen «Elegance», skrevet en av fransk stilguru ved navn Geneviève Antoine Dariaux. Boken viste seg å være et lite oppslagsverk med råd og tips om hvordan enhver kvinne kunne bli stilfull og moteriktig, selv med en ikke helt velfylt lommebok. For Tessaro var boken uimotståelig, morsom og fascinerende. Seks år senere bestemte hun seg for å bruke den som inspirasjonskilde for en egen roman, en moteroman, med samme tittel som originalen.
I forkant av lanseringen dro hun til Sør- Frankrike og traff 90 år gamle madame Dariaux, som viste seg å ha en fortid som designer, blant annet i motehuset Nina Ricci. – Hun var fremdeles en oppsiktsvekkende elegant kvinne, som for øvrig flørtet vilt med mannen min, sa Kathleen etter møtet. Moteromanen «Elegance» er historien om Louise, en ganske vanlig ung kvinne, med et ganske vanlig hverdagsliv.
Hun lever i et trøstesløst forhold og er sant å si ganske deppa. Men da hun en dag finner en gammel bok om stil og eleganse (den samme som Kathleen fant), bestemmer hun seg for å følge rådene og dermed blir livet hennes forandret. Boken ble en gedigen suksess, som snart fikk andre forfattere og forlag til å hoppe på karusellen og vips, en ny boktrend var startet.
Lauren Weisbergers «The Devil wears Prada» var en av de første moteromanene. En skarp og morsom historie, plassert i et populært motemagasin. Andrea får drømmejobben som personlig assistent for sjefredaktøren Miranda Priestly, en jobb tusenvis av unge kvinner nærmest ville ha myrdet for. Men Andrea skal snart oppdage at Miranda er magasinverdenens svar på Cruella de Ville. Hun er ikke lett å ha med å gjøre.
Boken ble en så stor suksess at Weisberger snart fulgte opp med romanen «The Doorman wears Dolce». En historie om 27 år gamle Bette, en ekte Park Avenue-prinsesse av Paris Hilton-typen, som lever i en verden av glamour, Gucci og Prada, 80-talls musikk og endeløse selskaper med de «rette» menneskene, de er unge, rike og vakre, må vite.
Lynn Messina fikk en bestselger med boken «Fashionistas», som snart skulle danne grunnlaget for en serie liknende romaner, signert forskjellige forfattere. Også i «Fashionistas» er handlingen lagt til et kvinnemagasin, der Vig Morgan er moteansvarlig, og også hun sliter med et troll av en sjefredaktør: Jane McNeill.
Hva er så en ekte fashionista?
Kort sagt kan hun sette sammen de mest fantastiske antrekk basert på hva som helst hun måtte finne i klesskapet sitt, og hun bommer aldri.
LES MER:




