Karriereskifte

- Alt gikk på autopilot. Jeg hadde ikke noe å gi

Hanna (56) tok et meget utradisjonelt valg da kjedsomheten satte inn.

KARRIERESKIFTE: I dag jobber Hanna i bilbransjen. – Gir du en ny arena en sjanse, vil uventede muligheter kunne dukke opp, sier Hanna. FOTO: Privat
KARRIERESKIFTE: I dag jobber Hanna i bilbransjen. – Gir du en ny arena en sjanse, vil uventede muligheter kunne dukke opp, sier Hanna. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Kanskje har du brukt årevis på skolebenken - og til og med sikret deg det som i utgangspunktet var drømmejobben - men magefølelsen din roper stadig vekk at «dette var ikke riktig likevel»?

Eller kanskje du har elsket jobben din i mange år, men du kjenner at det nå er på tide med en forandring?

Et karriereskifte kan utvilsomt føles skummelt, men noen ganger kan det være veien å gå for å finne tilbake til glede, lidenskap og trivsel på jobb.

En som har tatt valget om å skifte karriere totalt, er Hanna Olaug Nessjøen (56). Etter 20 år i reklamebransjen valgte hun en helt annen retning - i dag jobber hun nemlig som bil-demontør.

– Hadde mistet interessen

Hanna forteller til KK at hun følte seg litt tom i jobben hun hadde. Dagene bestod mer og mer av rutiner og kontorarbeid, og interessen for oppgavene hadde rett og slett forsvunnet.

– Alt gikk på autopilot og jeg følte ikke lenger at jeg hadde noe å gi. Jeg hadde «overlevd» en konkurs, nedbemanninger og flere lederbytter. Selv om jeg fortsatt fikk være med på laget hadde alle prosessene satt spor, sier Hanna, og forteller om mangler og kræsj med verdiene hennes når det gjaldt bedriften og ledelsen.

HJEMMEKONTOR: Hanna på hjemmekontor i Drammen før hun byttet både jobb og bosted. FOTO: Privat
HJEMMEKONTOR: Hanna på hjemmekontor i Drammen før hun byttet både jobb og bosted. FOTO: Privat Vis mer

Under pandemien brukte Hanna, som på denne tiden bodde i Drammen, litt av hjemmekontor-timene på en pult på kjærestens jobb: Heddal Bildeler på Notodden.

– Jeg var halvt permittert fra min jobb i reklamebransjen i flere perioder under pandemien og kunne dermed gjøre litt jobb for begge bedrifter samtidig, forteller Hanna.

Hanna så at kjæresten hadde behov for hjelp og avlastning på flere områder, og under pandemien fikk hun en ypperlig mulighet til å teste ut helt nye arbeidsoppgaver.

– Det var en prosess som fikk utvikle seg over tid. Valget ble derfor gradvis tatt, og jeg tror kanskje ikke at jeg ville våget å ta det om ikke jeg fikk testet det ut, forteller hun.

Utvikling gjør livet mer interessant

For Hanna handlet valget om karrierebytte både om å skifte jobb, men også om å flytte sammen med kjæresten.

Så, i 2022 flyttet Hanna fra Drammen til Notodden, ble samboer med kjæresten og fikk full stilling hos Heddal Bildeler.

Hanna hadde ingen erfaring med bil, og har måtte lære seg mye underveis. Men som hun selv påpeker: Forandring er normalt. Alt vil endre seg.

– Det er naturgitt. Det er derfor viktig å være villig til å utvikle seg hele livet. Om en tror at en skal ha samme arbeidsoppgaver fra en er 50 år og arbeidslivet ut, da har en tapt. Veldig mange oppgaver vil kanskje forsvinne, påpeker hun.

Det viktige er ikke å bryte tvert med yrket du har nå, mener Hanna. Det handler heller om å være våken og interessert i å lære livet ut - og godta forandringer - enten det er der du jobber i dag eller om det er å bytte jobb.

– Husk at utvikling gjør også livet mer interessant. Det deilige for meg har vært å oppleve litt frihetsfølelse. Jeg er nå så voksen at jeg ikke lenger trenger bevise noe, slik jeg ser det. Jeg kan tillate meg å «flyte litt med», og se hva som dukker opp.

– Det er spennende

Hanna, som var vant til høyt tempo på jobben i reklamebransjen, må fortsatte øve seg på å møte dagen uten de store arbeidsoppgavene på pulten. Men hun ser verdien i det de gjør sammen på den nye arbeidsplassen.

– Både bedriften og min stilling er fortsatt under utvikling. Jeg ser et stort potensiale her, og det er spennende.

Det grønne skiftet påvirker også bilbransjen, og Hanna liker å jobbe med gjenvinning og gjenbruk.

– Det gir god mening, sier Hanna, og fortsetter:

– I tillegg er jeg nå en del av en familiebedrift. Det spiller en rolle for deltakelse og spillerom i mitt tilfelle. Jeg jobber ikke hovedsakelig fysisk med bilene - oppgavene mine nå er alt fra å vaske gulv, ta med trillebåren og rydde området ute for bilrester, merke hyller, risikoanalyse, ta bilder av bildeler, skrive tekster og lage ny nettside.

Da Hanna begynte hos Heddal bestemte hun seg for at hun måtte gi det en virkelig sjanse. Hun skulle satse 100 prosent - ikke «småpusle» med andre drømmer på si.

NY ARBEIDSPLASS: I dag jobber Hanna med mange ulike oppgaver på sin nye arbeidsplass. FOTO: Privat
NY ARBEIDSPLASS: I dag jobber Hanna med mange ulike oppgaver på sin nye arbeidsplass. FOTO: Privat Vis mer

Fikk bruk for erfaringen sin

Og hennes lange erfaring fra reklamebransjen har vist seg å åpne helt nye muligheter for Hanna - også i den nye bransjen hun nå er en del av.

– Du må lukke en dør for at nye kan åpnes, er et motto jeg har. En dag ble jeg ringt opp av Norges Bilopppsamleres Forening, og raskt var jeg valg inn som varamedlem i styret. Nettopp fordi jeg har annen kunnskap og erfaring enn de fleste i bransjen, oppfattet de meg som en fin ressurs å spille på, sier Hanna, og legger til:

– Gir du en ny arena en sjanse, vil uventede muligheter kunne dukke opp. Så sant du tillater det og er våken. Spør deg selv: Hva er det verste som kan skje?

Avslutningsvis understreker Hanna at alder ikke er en hindring for å skape endring i livet.

– En av verdens største oppgaver er å være president i USA. Alderen har ikke satt en stopper her. Jeg tror det handler mer om innstilling enn antall år på kroppen. Ikke undervurder egne erfaringer og modenhet.

– Ikke uvanlig å tvile på om jobben vår er riktig

Hvis du ofte tar deg selv i å lure på om du har valgt riktig yrke, eller du kjenner at det klør i fingrene etter å starte med noe helt annet, er det verdt å undersøke disse følelsene, mener mental trener Astrid Lauritzen, som har gode råd til de som vurderer å skifte karriere.

Lauritzen har hjulpet mange til å ta steget for å endre karrierevei. Aller først spør vi henne:

– Er det vanlig å tvile på om jobben eller yrket vi har valgt er riktig for oss?

– Det er helt normalt, det tror jeg vi alle kan kjenne oss igjen i. Og spesielt i krevende tider kan vi nok alle begynne å tvile på om dette kanskje ikke er rett arbeidsplass for oss.

MENTAL TRENER: Astrid Lauritzen.
MENTAL TRENER: Astrid Lauritzen. Vis mer

Kvaler rundt jobben vår er altså ikke uvanlig, og i spesielt krevende faser råder Lauritzen deg til å først og fremst fokusere på hva som er bra på arbeidsplassen du har og hva du ville savnet hvis du skulle bestemme deg for å slutte.

– Fokus påvirker motivasjonen vår i stor grad. Det er også ulikt hva vi ønsker i en jobb. For noen er trygghet, en stabil inntekt og forutsigbarhet i hverdagen viktig for å trives. Andre kan bli mer motivert av utvikling, det sosiale og like å ha litt press på seg.

– Det som er viktig er at du tenker over hva du trenger for at du skal trives på jobben, og samtidig ha et godt liv utenfor jobb. Hva er det som gir deg glede?

– Hva tenker du kan være tegn på at vi faktisk bør begynne å tenke på å skifte retning i livet, karrieremessig?

– Jobb burde være lystbetont mesteparten av tiden. Når jeg møter mennesker som begynner å tenke på karriereskifte, så er det veldig ofte noen behov og verdier de ikke får oppfylt, forteller Lauritzen, og fortsetter:

– Konsekvensen av å være på en arbeidsplass du ikke trives kan være at du på sikt tappes for energi og du begynner å grue deg til å gå på jobb. Og når det har gått for langt har du også kanskje begynt å tvile på deg selv.

I en sånn fase kan det også være vanskelig å finne motet til å faktisk begynne å lete etter en ny jobb, påpeker Lauritzen.

Still deg selv disse fire spørsmålene

Lauritzen anbefaler imidlertid alltid kundene sine til å tenke godt over enkelte ting før de tar valget om å skifte arbeidsplass eller yrke.

Så lenge du opplever at det er et godt arbeidsmiljø der du er, tenk gjerne over:

  • Hvilke arbeidsoppgaver vil du ha mindre av?
  • Hvilke arbeidsoppgaver ønsker du mer av?
  • Er det noen mulighet til å få dette til i jobben du har i dag?
  • Og det aller viktigste, kan du involvere lederen din slik at bedriften kan få en mulighet til å tilrettelegge, slik du trives bedre?

– Min erfaring er at ledere er gode til å tilrettelegge så lenge de får en sjanse til å gjøre det. Alt for mange slutter i jobbene sine uten at ledelsen vet grunnen til hvorfor de slutter. Åpenhet er viktig i en slik prosess.

– Føler stor lettelse når valget er tatt

Noen kan synes at et karriereskifte virker skummelt. Kanskje har du allerede en lang utdannelse og en god jobb, og føler det er et for stort steg å begynne helt på nytt? Eller kanskje du er redd for at det er «for sent»?

– De som har tatt en utdannelse som er veldig rettet mot et spesielt yrke kan nok kjenne at dette er et stort steg å ta. Jeg har coachet mange lærere, sykepleiere og jurister til å ta steget i en ny retning, forteller Lauritzen, og fortsetter:

– Når valget først er tatt så har de alle følt på en stor lettelse. Og felles for de aller fleste er at de opplever at erfaringen de har kan overføres til veldig mange forskjellige yrker.

LEI AV JOBBEN: – Konsekvensen av å være på en arbeidsplass du ikke trives kan være at du på sikt tappes for energi og du begynner å grue deg til å gå på jobb, sier mental trener. FOTO: NTB
LEI AV JOBBEN: – Konsekvensen av å være på en arbeidsplass du ikke trives kan være at du på sikt tappes for energi og du begynner å grue deg til å gå på jobb, sier mental trener. FOTO: NTB Vis mer

– Så, hva er dine beste råd til kvinner som vurderer å skifte yrke i voksen alder?

– Jeg ville først anbefalt deg å tenke over hva som er viktig for deg i jobb for å trives. Lag deg gjerne en liste over 5 til 7 verdier som du trenger å få oppfylt for å kjenne på energi og motivasjon.

Reflekter gjerne litt over hvorfor disse verdiene er viktig for deg, og hvordan du selv kan bidra til å få dem oppfylt i en jobb, råder Lauritzen.

– Tenk også gjerne over tidligere perioder der du har kjent på motivasjon og glede - hvilke signaturstyrker eller egenskaper brukte du for å lykkes? Bli trygg på dine styrker og dine kvaliteter.

Behold den gamle jobben til du har funnet en ny!

Når du begynner å se på stillingsannonser, råder mentaltreneren deg til å ikke henge deg så mye opp i om du er kvalifisert til jobben. Se heller på arbeidsoppgavene - hva er det som vekker din nysgjerrighet?

– Gi gjerne beskjed til nettverket ditt at du er på utkikk etter ny jobb hvis det er mulig. Kontakt gjerne også rekrutteringsbyrå så de vet om deg.

Og Lauritzen understreker:

– Behold jobben du har til du har funnet deg en ny jobb. Slike prosesser kan ta tid, og det er ofte lettere å få jobb hvis du allerede står i en jobb.

– Og helt til slutt, forplikt deg til målet, stå på selv om du ikke lykkes og møter oppgang. Det er de færreste som får ny jobb på de første forsøkene.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer