Dessert

Alt var bedre før

Maten fra de håndkolorerte bildene i mormors kokebok ble helt borte da middelhavsmenyer, spisepinner og Jamie tok over. Noe du savner?

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne Buxrud
Foto: Siren LauvdalHØNSEFRIKASSÉ
(Til 4 personer)
1 høne eller en stor kylling
1 liter kokende vann
2 ts salt pr liter vann
1 ts hvite pepperkorn
1 laurbærblad
1 løk
1 gulrot

Saus
3 ss smør
4 ss mel
6 dl kraft fra kokingen av høna
1 ts sukker
1 ts eddik
salt og pepper
2 persillerøtter
3 gulrøtter
1 purre

Skyll høna en stund under rennende, kaldt vann. (Tin den først hvis den er frossen.) Legg den i en passe stor kjele og hell kokende vann over. Ha i pepper, laurbærblad, løk i båter og gulrot i grove biter, kok opp og sett ned varmen slik at det så vidt koker. Skum av underveis. Kok i 1 time. Ta opp høna og sil kraften. Mål opp 6 dl, ta eventuelt vare på resten og frys ned. Når høna er såpass avkjølt at du kan ta i den, del kjøttet opp i mindre biter. Smelt smøret i en kjele, visp inn melet og spe med kraften til sausen er passe tykk. Del grønnsakene i biter og ha det i. Ta kjøttet av høna og del det opp i mindre biter. Smak til med salt og pepper, litt sukker og eddik. Kok til grønnsakene er møre og server med
mandelpoteter.

FERSK SUPPE
(Til 4 personer)
1 kg kjøtt, jeg brukte
høyrygg
2 ts salt
2 laurbærblad
1 løk
15 pepperkorn
2 gulrøtter
1 persillerot eller 1 liten sellerirot
1 purre

Beregn ca. 1,5 l vann pr. kg med kjøtt. Kok opp vannet sammen med salt laurbærblad og pepperkorn. Ha i kjøttstykket. Kok opp igjen og la det putre så vidt 1 time. Skum godt av. Kutt grønnsakene i biter og ha dem i suppen. Kok til de er møre. Ta ut kjøttet og del det i biter. Ha tilbake i suppen. Server gjerne med mandelpoteter.

KÅLRULETTER
(Til 4 personer)
1 kålhode
500 g karbonadedeig, eventuelt 250 g karbonade og 250 g medisterdeig
1 ss hakket basilikum
1 fedd hvitløk
1 ss bladpersille
1 egg
salt
pepper

Saus
100 g smør
2 dl fløte
3 dl kraft (gjerne fra kålrulettene eller hønsebuljong)
4 ss hvetemel
rørte tyttebær

Kok kålhodet i cirka 10 minutter. Ikke kast kokevannet. Ta av åtte blader som er pene. Vær forsiktig. Ha bladene tilbake i kokevannet og kok noen minutter til. De skal bli myke.
Bland karbonadedeigen med urter, egg, salt og pepper. Form avlange boller og legg en og en på 8 stk kålblader. Eventuelt bruk flere blader hvis du vil lage rulettene mindre. Det er
best å legge dem nederst på bladet, brette inn kantene og rulle. Legg rulettene tett med skjøten ned i en ildfast form. Stek i 30 minutter på 220°. Eventuelt pensle på med litt smør eller legg over folie underveis. Saus: Brun smøret lett og pisk inn melet. Spe med kraft til du får en fin saus. La det putre noen minutter. Server med poteter, saus og tyttebær.

FISKEGRATENG
(Til 4 personer)
600 g torskefilet, bruk
gjerne frossen
400 g kokt makaroni
100 g brødsmuler eller
liknende
1 klype allehånde

Hvit saus
3 ss smør
2 ss mel
2 sjalottløk
6 dl kraft fra fisken/melk
2 egg
salt og pepper

Kok opp ca. 1 liter vann, ha i allehånde og la fisken trekke i ca. 5 minutter. Ta vare på kokevannet. Del fisken i mindre stykker, smør en ildfast form og legg i bitene. Saus: stek finhakket løk i smøret og ha i melet. Tilsett kraft/melk og rør godt. Smak til med salt og pepper. Kok opp og la det putre i 8–10 minutter. Avkjøl litt før du rører inn eggene. Hell over makaroni og så saus. Dryss over brødsmuler og stek gratengen på 220° i 20 minutter.
Server med gulrøtter og smeltet smør.

RØDGRØT
(Til 4 personer)
400 g frosne skogsbær
4 dl saft + 1 dl konsentrat
(jeg bruker kirsebærsaft)
2 ss sukker
2 ss potetmel
litt vann
hakkede mandler
eventuelt fløte

Ha bærene og saften i en kjele sammen med sukkeret og kok opp. La det koke i ca. 5 minutter. Sil av, det blir nemlig mye små frø fra skogsbærene. Ha tilbake i kjelen. Gi et nytt oppkok, og ta kjelen vekk fra platen. Bland potetmelet ut med litt vann og pisk det ned i suppen. Strø litt sukker over grøten, da unngår du snerkdannelse. En annen variant
på rødgrøt er å tilsette 5 dl sagogryn i suppen etter at du har silt den. Da trenger du ikke potetmel. Suppen må da koke i cirka 15 minutter.

TILSLØRTE BONDEPI KER
(Til 4 personer)
2 ss smør
2 ss sukker
3 dl kavring, eller en blanding av kjeks og kavring
3 dl kremfløte
3 dl god eplemos (hvis du ikke har hjemmelagd, anbefaler jeg en lettvariant, den er luftigere og ikke så søt som de andre kan være)
eventuelt kanel

Smelt smøret i en stekepanne. Knus kavringen og bland inn sukkeret. Ha det i pannen og stek til det er gyllent og sprøtt. Avkjøl. Pisk fløten til lett krem og smak eplemosen til med kanel. Legg lagvis eplemos, kavring og krem. Det er også godt å blande inn hakkede mandler i kavringen. Hvis du vil lage eplemos selv: Skrell 5–6 epler, rens og del i biter. Kok
i2 dl vann med ca. 75 g sukker. Kok dem møre og mos eller bruk en stavmikser. Smak til med kanel om ønskelig.

Hønsefrikassé
Hønsefrikassé Vis mer
Fersk suppe
Fersk suppe Vis mer
Kålruletter
Kålruletter Vis mer
Fiskegrateng
Fiskegrateng Vis mer
Rødgrøt
Rødgrøt Vis mer
Tilslørte bondepiker
Tilslørte bondepiker Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer