Kultur

Altmans ensemble

Nydelig spill i Robert Altmans nye film. Streep stråler.

Foto: Scanbox
Foto: Scanbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatertA Prairie Home Companion

 • Regi: Robert Altman

 • Med: Woody Harrelson, Tommy Lee Jones, Garrison Keillor, Kevin Kline, Lindsay Lohan, Meryl Streep, Lily Tomlin

 • Sjanger: Drama/komedie/musikal

  Karakter: kkkkkk

 • Viktig melding: Se på radioen! En fiktiv historie om et virkelig eksisterende radiovarieté-show som har pågått i USA i over 30 år, med Kevin Kline, Meryl Streep, Woody Harrelson og Lily Tomlin på rollelista, i tillegg til virkelighetens radiovert, Garrison Keillor, i rollen som seg selv - det kunne bare vært Robert Altman som steller i stand noe slikt.

  A Prairie Home Companion heter både filmen og radioprogrammet den omhandler. Programmet spilles inn som det alltid har gjort - live foran publikum i en gammel teatersal i Minnesota. Opphavsmann og programleder Garrison Keillor har skrevet manuset og spiller seg selv, sammen med et stjernelag av dimensjoner. Idet vi inviteres inn i radiouniverset har det nettopp blitt klart at programmet skal legges ned - onde investorer har kjøpt teaterbygningen, og vil rive det for å bygge parkeringshus i stedet.

  Men handlingen er i grunnen ikke så viktig, A Prairie Home Companion er i aller høyeste grad karakterdrevet, med et mylder av nydelige, hjertevarme mennesker på scenen og i kulissene. Her er skjebner og historier vevd sammen i et eventyrlig lappeteppe, og samtalene som føres handler om livet, døden og kjærligheten, uten at det er uttalt.

  Her er mennesker som ikke er familie, men likevel knyttet sammen som en. Her er hemmelige kjærlighetshistorier, knuste hjerter, tapte minner, svunnen tid og uforløste ambisjoner. Skumle spøkelser, film noir-stemning, tørrvittig humor og tårepressende sentimentalitet likeså. Følelsen av at dette er siste natt med gjengen, gir oss klump i halsen.

  Meryl Streep er helt henførende som del av et syngende søskenpar - den andre søsteren spilles av den alltid like overbevisende Lily Tomlin. Woody Harrelson gjør en meget god figur som slaskete cowboyartist, og Kevin Cline er det som alltid en glede å se.

  Det er sjelden man får sjansen til å se så mange ekstremt gode skuespillere på et brett, i regi av en regissør som tilførerer rørende varme og kjærlighet i hvert bilde.


  LES MER:
 • Fantastisk norsk: Reprise er en av tiårets beste
 • Herlig kynisme i Thank You For Smoking
 • Altmans ensemble
  Altmans ensemble
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer