CARTIER WOMEN’S INITIATIVE

Amal Clooney vil forandre verden, én sak og én kvinne av gangen

- Enten du tror på menneskerettigheter eller bare ønsker velstand, er det uansett en god idé å inkludere halvparten av verdens befolkning.

Amal Clooney vil forandre verden, én sak og én kvinne av gangen. FOTO: Pierre Mouton
Amal Clooney vil forandre verden, én sak og én kvinne av gangen. FOTO: Pierre Mouton Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun ser liten ut der hun står på den store scenen. Men selv om hun snakker lavmælt og uten store fakter, er det ingen på bakerste rad som har problemer med å høre hva hun sier. For når Amal Clooney snakker, da hører du etter. Det er så du formelig kan hør den berømte knappenåla mens hun ønsker velkommen til Cartier Women’s Initiative i Salle Pleyel i hjertet av Paris denne regntunge maikvelden.

Konserthuset, som tidligere var en eksklusiv pianosalong, som blant annet huset Chopins første konserter, er i dag fylt til randen av kvinner fra hele verden. Kvinner som vil ha endring, og som skaper den selv.

Dupe Killa-Kafidipe fra Nigeria har grunnlagt Platinum Fisheries i hjemlandet. FOTO: Pierre Mouton
Dupe Killa-Kafidipe fra Nigeria har grunnlagt Platinum Fisheries i hjemlandet. FOTO: Pierre Mouton Vis mer

Løfter fram kvinner

Siden 2007 har det franske luksushuset Cartier jobbet med sitt «Women’s Initiative», som med både penger og nettverk, støtter og løfter fram kvinnelige entreprenører fra alle verdensdeler. Det er 32 utvalgte, og det spenner fra Emily fra Brasil, som har tilgjengeliggjort mensentruser i hjemlandet sitt, Siny fra Senegal som har laget små, transportable fødestuer for å få ned spedbarnsdødeligheten, til Dupe fra Nigeria, som lærer fiskere hvordan de kan drivebærekraftig havbruk, med et mål om å utrydde hungersnød, og Iva fra Bulgaria, som har sysselsatt mange tusen flyktninger gjennom sitt digitale program «Humans in the loop».

Og i spissen for dem alle denne kvelden står Amal Clooney. Selv om etternavnet hennes utvilsomt gjør at mange tenker «kona til», er det vel ingen tvil om at vi heller burde tenke på George med det berømte etternavnet som «mannen til».

Eller som komiker Tina Fey introduserte ham da han skulle få sin ærespris på The Golden Globes:

- Amal Clooney worked on the Enron case, was an adviser to Kofi Annan regarding Syria, and was selected for a three-person UN commission investigating rules of war violations in the Gaza Strip, so tonight, her husband is getting a Lifetime Achievement Award ...

Amal Clooney og Cyrille Vigneron (CEO Cartier). FOTO: Pierre Mouton
Amal Clooney og Cyrille Vigneron (CEO Cartier). FOTO: Pierre Mouton Vis mer

Grusomme historier

Menneskerettsadvokat, politisk aktivist, feminist og forbilde Amal Clooney, ser altså ser litt liten ut der hun står i spotlighten kledd i hvitt. Men ordene hennes er ikke små. De er gigantiske. Hun står helt rolig og forteller om arbeidet sitt i områder med krig og konflikt, om modige kvinner som har opplevd så traumatiske ting at det nesten er umulig å ta det inn over seg, men som allikevel kjemper videre og klarer å skape endring, ikke bare for seg selv, men for alle kvinner.

Sterkest inntrykk gjør historien om en Yazidi-kvinne, som fant styrke nok til å vitne mot ISIS-krigeren, som holdt henne og datteren fanget i årevis og mishandlet dem så grovt, at den 5 år gamle datteren døde av skadene. I en syv dager lang rettssak fortalte hun med rak rygg om redsler og traumer, og fikk sin overgrepsmann dømt.

Det føles nesten absurd å høre disse historiene i så vakre omgivelser. Men Amal Clooney har et oppdrag. Hun vil forandre verden, en sak og en kvinne av gangen. Og på denne scenen, akkurat denne kvelden, med kvinner fra hele verden i ryggen, sier hun det lavmælt og verdig, men med en tyngde som setter spor i tilhørerne i lang tid framover. Vi må bidra til å skape den endringen vi selv ønsker:

- Enten du tror på menneskerettigheter eller bare ønsker velstand, er det uansett en god idé å inkludere halvparten av verdens befolkning.

- Det viktigste vi gjør er å vise dem at det er muligheter. Wingee Sampaio
Wingee Sampaio er Global Program Director for Cartier Women's Initiative. FOTO: Privat
Wingee Sampaio er Global Program Director for Cartier Women's Initiative. FOTO: Privat Vis mer

Mangfold styrker oss!

Wingee Sampaio er den som har fått ansvaret for å drive Cartier Women’n Initiative. Hun forteller oss at siden 2006 er det 297 kvinnelige gründere fra 63 ulike land som har fått hjelp og utvikling gjennom Cartier Womens’s Initiativ, og hun blir inspirert hver dag kraften og viljen der ute:

- Det viktigste vi gjør er å vise dem at det er muligheter. Hadde du spurt meg for fire år siden, da jeg startet å jobbe med dette, hadde jeg nok sagt kapital. Og det er klart at det også er viktig, men etter å ha sett alt det fantastiske som skapes, har jeg blitt mye mer oppmerksom på felleskapet, det å se hva andre får til, at det faktisk er mulig! Kraften i det må vi aldri undervurdere!

Kvinner (og noen menn) som forandrer verden. Foto: Pierre Mouton
Kvinner (og noen menn) som forandrer verden. Foto: Pierre Mouton Vis mer

Wingee oppfordrer alle kvinner som har en idé eller som går med en gründer i magen til å prøve seg!

- Ubalansen mellom mannlige og kvinnelige gründere på verdensbasis er fremdeles så stor, og vårt mål er å bidra mer til den balansen. Mangfold styrker oss, og mangfold endrer verden. Kvinnene må med, vi kan i holde halvparten av verdens befolkning utenfor den økonomiske veksten. Framtiden ligger i den endringen.

Og det holdningen har altså ført til at fiskerne i Nigeria nå kan drive mer bærekraftig takket vært en kvinne med oppdrift. At færre spedbarn dør i Senegal takket være en kvinne med oppdrift.

Og det er bare to eksempler av 297...

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer