Smykker:

Amalie (23) lager smykker av kvinners underliv

- Det har gitt meg en mye mer avslappet holdning til min egen vulva.

LAGER SMYKKER AV KVINNERS UNDERLIV: Amalie Graungaard (23) lager de mest intime smykkene en kvinne kan ha. FOTO: Privat
LAGER SMYKKER AV KVINNERS UNDERLIV: Amalie Graungaard (23) lager de mest intime smykkene en kvinne kan ha. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Amalie Grauengaard (23) jobber med å lage smykker. Noen svært spesielle smykker. Hun lager nemlig gipsavstøpninger av kvinners vulva, som til slutt ender opp som et smykke – det mest personlige smykket en kvinne kan eie.

Det hele startet for fire år siden, da den danske jenta gikk på høgskole. En av venninnene hennes skulle stille ut noen øreringer, og derfor lage gipsavstøpninger av et øre.

– På middelet hun skulle bruke, sto det at det var til intimbruk. Vi tenkte at det kunne være gøy å lage en avstøpning av vulvaene våre, sier Amalie.

23-åringen ante ikke at den morsomme ideen skulle utvikle seg til å bli en jobb. For cirka ett år siden startet hun Coño Jewlery. Coño betyr vulva på spansk – hun syntes at det var et penere navn.

Amalie har opprettet en egen hjemmeside og Instagram-konto for smykkebedriften sin, hvor hun etter hvert har fått mange kunder.

LES OGSÅ: Nå kan du få et smykke laget av din egen morsmelk

Mange åpner opp og forteller om sine personlige historier

Smykkene kan lages i Amalies studio, eller så reiser hun hjem til kundene under jentekvelder, utdrikningslag eller andre sosiale begivenheter.

– Jeg opplever at det er litt varierende hva kvinnene er ute etter. Om jeg får følelsen av at personen jeg er hos har problemer med å akseptere sin egen vulva, setter jeg meg gjerne ned og tar en kopp te og prater med henne først, før vi lager avstøpningen, sier Amalie, og legger til:

– Noen åpner opp og forteller om meget personlige ting, til tross for at de ikke kjenner meg. jeg tror at de gjør det fordi det er et meget intimt emne det blir åpnet opp for. Og i festlige lag blir det ikke dype samtaler, men mer en feiring av den kvinnelige vulva. Jeg ser på det som en stor gave, å ha skapt et prosjekt som kan romme så mye.

SLIK LAGES SMYKKENE: Amalie tar en avstøpning av kvinnens underliv, tar med avtrykket hjem, lager en gipsavstøpning, og velger ut en liten del av avstøpningen, som blir sleve smykket. FOTO: Privat
SLIK LAGES SMYKKENE: Amalie tar en avstøpning av kvinnens underliv, tar med avtrykket hjem, lager en gipsavstøpning, og velger ut en liten del av avstøpningen, som blir sleve smykket. FOTO: Privat Vis mer

Utviklet seg til noe mer enn «bare» et smykke

Hvordan lager du disse smykkene?

– Jeg starter med å blande avstøpningsmiddel oppi en skål, som jeg setter på en stol. Deretter setter man seg på skålen i cirka fire minutter, og slik oppstår avtrykket. Deretter tar jeg avtrykket med meg hjem, og lager gipsavstøpningen ferdig, og finjusterer den. Deretter velger jeg ut en liten del av avstøpningen som jeg synes er interessant, som jeg lager til et smykke, forteller Amalie.

Smykket består altså ikke av en miniatyrutgave av din egen vulva, men en liten, diskré del av det.

– I begynnelsen fokuserte jeg på å skape et mer personlig smykke, men da jeg holdt min første «avstøpningsaften», var det en av kvinnene som reagerte ganske sterkt, sier Amalie.

Kvinnen fortalte at det var ganske grenseoverskridende for henne å sitte der. Noen måneder tidligere hadde hun nemlig vært på en undersøkelse, fordi hun ønsket å operere kjønnsleppene sine mindre. Men en slik operasjon, kan være meget risikofylt.

– Kvinnen hadde bestemt seg for at hun heller ville prøve å finne ut hvorfor hun skammet seg så mye over hvordan hun så ut, og hvordan hun kunne få det bedre med seg selv. Det var i det øyeblikket det gikk opp for meg, at dette prosjektet handler om mer enn «bare» å lage et personlig smykke, sier Amalie, og fortsetter:

– Det har blitt enda mer viktig for meg nå, for hvis jeg kan hjelpe bare én kvinne eller jente til å akseptere sin egen vulva, og føle mindre skam, så betyr det mye for meg. Jeg ønsker å fremme budskapet om at alle er forskjellige, og at det bare er fint.

DISKRÉ SMYKKER: Dersom man ikke vet hvordan smykket er laget, er det umulig å vite at det er en del av underlivet – med mindre man ønsker å fortelle det selv. FOTO: Privat
DISKRÉ SMYKKER: Dersom man ikke vet hvordan smykket er laget, er det umulig å vite at det er en del av underlivet – med mindre man ønsker å fortelle det selv. FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Silvia smir smykker av havets skatter

Ønsket å klippe av kjønnsleppene sine

En annen kvinne har fortalt Amalie at hun føler at hun har vært med henne på en reise. Amalie dro hjem til denne kvinnen, og laget en avstøpning. Da valgte hun å dele sin personlige historie.

– Kvinnen fortalte meg at da hun var ung, hadde hun sittet og tenkt på hvordan hun kunne klippe av kjønnsleppene sine, slik at de ble mindre. Men etter å ha tatt avstøpningen, og fått laget et halskjede av det, følte hun at det så helt fint ut, sier Amalie, og fortsetter:

– Opplevelsen ble en slags åpenbaring for henne. Hun hadde faktisk aldri trodd at hun kunne komme dit. Og nå bærer hun smykket sitt med stolthet, og viser det frem uten skam.

I starten var Amalie redd for å bli satt i bås som en ekstrem og vulgær, eller en som bare ønsket å provosere. Det har aldri vært hennes intensjon.

– Jeg ser ikke på meg selv som ekstrem, men folk får tenke hva de vil. For meg betyr feminisme at det skal være plass til alle menn og kvinner; at alle skal ha like rettigheter, og gjensidig respekt for hverandre.

Det er noen, spesielt menn, som kan stille litt ekle spørsmål om smykkene. Det synes ikke Amalie noe om.

– For meg handler ikke smykkene om noe seksuelt - det er jo bare en naturlig del av kvinnekroppen.

Selv om Amalie fremstår som veldig åpen person med god selvtillit, har hun ikke alltid vært tilfreds med hvordan vulvaen hennes ser ut.

– Før hadde jeg problemer med hvordan jeg så ut der nede. Da jeg for eksempel var i dusjen i svømmehallen, sto jeg alltid med ryggen mot de andre, fordi jeg var redd for at noen skulle se hvordan jeg så ut. Så dette har vært en veldig fin prosess for meg selv også – det har gitt meg en mye mer avslappet holdning til min egen vulva. Nå viser jeg frem min avstøpning når jeg er ute hos kundene mine, og forteller noen små historier og opplevelser om hvordan jeg selv har hatt det, smiler hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer