Sterilisering

Amalie (28) steriliserte seg som 22-åring

- Jeg vet at kjæresten min og jeg må slå opp, fordi han vil ha barn, sier den danske forfatteren til KK.

STERILISERING: Den danske forfatteren Amalie Langballe er åpen om at hun ikke ønsker seg barn. FOTO: Mathias Løvgreen
STERILISERING: Den danske forfatteren Amalie Langballe er åpen om at hun ikke ønsker seg barn. FOTO: Mathias Løvgreen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2015 bestemte den danske 22-åringen Amalie Langballe seg for å sterilisere seg. Ønsket om og lysten til å få egne barn hadde aldri vært til stede, og hun anså det som usannsynlig at lysten en vakker dag ville dukke opp.

«Det startet med en sikker viten om at jeg ikke skal være mor. Det er en kroppslig viten som det er vanskelig å sette ord på, men som jeg alltid har hatt. Som en slags kode innprentet i mitt genom, som sier «skal ikke formeres».», skrev Amalie i en kronikk i den danske avisen Information året etter steriliseringen.

I dag er hun 28 år og forfatter, og i et intervju med det danske magasinet Eurowoman, som sto på trykk i nettmagasinet ALT.Børn publisert i desember, kommer Amalie med en statusoppdatering på hvordan hun har det med valget hun tok for seks år siden.

Det er nemlig mange som lurer på om hun har angret på at hun steriliserte seg, og nå spesielt ettersom hun har funnet en mann hun har lyst til å dele resten av livet med - og som attpåtil med tiden drømmer om å bli både far, bestefar og oldefar.

«Kjæresten min kommer til å bli en vidunderlig far, men ikke til mine barn. (...) Den gangen var jeg 22, og mine grunner til å velge operasjonen kan oppsummeres på følgende vis: jeg vil ikke ha barn. Nå er jeg 28, og folk rundt meg begynner å bli gamle, gifte og gravide. De får smilerynker, ringer og runde mager. De snakker om renter, avfallssortering og legeavtaler. (...) Angrer jeg nå, som festene er blitt færre og fødselsforberedelsene flere? Nei. Det gjør jeg virkelig ikke».

Overfor KK utdyper Amalie avgjørelsen:

- Jeg lekte ikke med dukker, jeg hyggesnakket ikke om babynavn som tenåring og jeg har alltid forestilt meg alderdommen min som meg alene på en gård med noen dyr.

Gode argumenter for ikke å sette barn til verden

Da hun ble eldre begynte Amalie å engasjere seg for klima og biodiversitet, og dette gjorde at hun etter hvert kom over gode argumenter for ikke å sette barn til verden. Men hun ville ikke risikere å bli «svak» som eldre.

- «Hvorfor ikke bare la være å få barn? Hvorfor bli sterilisert når det finnes så mange alternative prevensjonsmuligheter?», Nei, jeg ville forsikre meg mot Gamle-Amalie. 35 år gamle Amalie, som i et svakt øyeblikk av forelskelse og hete hormondrømmer kunne finne på å bli gravid likevel; kanskje for å holde på den mannen som ellers ville ha svunnet hen mellom fingrene hennes? sier Amalie retorisk til KK, og fortsetter:

- Eller kanskje fordi karrieren hennes ikke gikk slik hun hadde håpet på, og at hun brenner etter å lykkes med et eller annet? Men jeg har tatt den beslutningen for henne, og det bringer meg til et sentralt punkt, sier Amalie engasjert.

BRUDD: - Vi kommer sannsynligvis til å slå opp, fordi at kjæresten min gjerne vil bli far, men jeg ikke vil bli mor, sier Amalie Langballe til KK. FOTO: Mathias Løvgreen
BRUDD: - Vi kommer sannsynligvis til å slå opp, fordi at kjæresten min gjerne vil bli far, men jeg ikke vil bli mor, sier Amalie Langballe til KK. FOTO: Mathias Løvgreen Vis mer

De fleste argumenter som Amalie har fått slengt mot seg, med tanke på sterilisering, er det et underliggende premiss som går på at du kommer til å bli klokere med alderen.

- «Hvis 35 år gamle Amalie vil ha barn, så vet hun bedre enn 22 år gamle Amalie som ble sterilisert. Den eldre Amalie kjenner seg selv bedre enn den yngre». Det der tror jeg bare ikke på, sier Amalie bastant.

«Det er sant at på et tidspunkt skal han videre, og jeg håper at han blir lykkelig når han går. Jeg håper han får seg en kone som deler hans passion for tapet og farmoraktige ting bedre enn meg (...) og jeg håper hun blir en like god mor, som han blir god far. Jeg håper barna hans blir skjønne små mennesker, og jeg håper de får hans solskinnssinn. Men det tidspunktet er ikke ennå. Vår tid er fremdeles her og nå».

- Det er ingenting som kan endre situasjonen?

- Vi kommer sannsynligvis til å slå opp, fordi at kjæresten min gjerne vil bli far, men jeg ikke vil bli mor. Hvorfor skulle jeg ønske at noe skulle kunne endres? Jeg ønsker for kjæresten min at hans drømmer skal gå i oppfyllelse, akkurat slik jeg for øvrig ønsker overfor meg selv også, forklarer Amalie.

- Å elske handler også noen ganger om å vite når man skal sette den andre fri. Det gjør ikke kjærligheten mindre, eller mindre vakker.

Amalie Langballe har skrevet boken Forsvindingsnumre, og i 2019 vant hun danske Bogforums Debutantpris.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer