Drikkepress

Amanda (22) pleide å late som hun drakk på fest

Ny undersøkelse viser en kraftig økning i unge voksne som føler at de må drikke for å ikke bli ekskludert i sosiale sammenkomster.

UTSATT FOR DRIKKEPRESS: Frem til hun var 20 år gammel takket Amanda nei til å drikke alkohol på fest, men det var ikke alltid like lett. FOTO: Privat
UTSATT FOR DRIKKEPRESS: Frem til hun var 20 år gammel takket Amanda nei til å drikke alkohol på fest, men det var ikke alltid like lett. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Drikkepress synes å være et økende problem blant ungdommer, i alle fall hvis vi skal stole på resultatene i en ny landsdekkende undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av Blå Kors.

I undersøkelsen, som handlet om holdninger og alkoholvaner i befolkningen, svarte over halvparten av unge voksne mellom 18 og 29 år at de som ikke drikker alkohol blir utelatt fra sosiale sammenkomster.

Student Amanda Westerheim (22) forteller at hun er en av mange ungdommer som har fått kjenne på hvordan det er å bli utsatt for drikkepress. Frem til hun var 20 år gammel valgte hun å avstå fra å drikke alkohol.

– Jeg hadde hatt noen opplevelser i oppveksten som gjorde at jeg ikke syntes det var moro med fulle folk og jeg var veldig redd på arrangementer hvor folk var fulle. Jeg tok avstand fra å være med på ting fordi det rett og slett var skummelt for meg, forklarer hun.

Liten aksept for å være edru

Da hun var 17 år gammel opplevde hun for først gang at det var liten aksept i miljøet hennes for at noen ønsket være edru på fest.

– For det første var det mange spørsmål om hvorfor jeg ikke drakk, og jeg fikk kommentarer som «kom igjen da, bare ta en øl!». Hvis jeg svarte at jeg skulle på jobb dagen etter, eller at jeg skulle kjøre bil, fikk jeg høre at det var teite unnskyldninger og at jeg måtte da klare en kveld med litt fyll.

– Det hendte noen ganger at venninner hadde kjøpt inn brus til meg, for eksempel i forbindelse med bursdager, men da ble det fort mye hvisking og peking fra andre gjester som lurte på hvorfor jeg bare drakk brus.

Latet som at hun drakk

55 prosent av de spurte i Blå Kors sin undersøkelse mente at det er mer akseptert å være synlig beruset enn å takke nei til alkohol på fest.

Mer enn en av tre har takket ja til alkohol for å slippe å forklare hvorfor de ikke vil drikke. Dette er en markant økning fra noen år tilbake, da en av fem svarte det samme i 2018.

De to første årene på videregående unngikk Amanda fester, men da hun begynte i tredje klasse tvang hun seg selv til å gå.

Om man ikke deltar på fester, faller man veldig utenfor sosialt. Bortsett fra en veldig god venninne, drakk de fleste ungdommene i nettverket mitt.

– Jeg vurderte aldri å drikke for å slippe presset, men jeg pleide noen ganger å late som at jeg drakk alkohol. Jeg kunne for eksempel holde en sider i hånden, uten å drikke den, eller drikke fra røde plastkopper slik at ingen så hva jeg egentlig drakk. Det hendte også at jeg kjøpte flasker med alkoholfrie drikker og fjernet etiketten.

– Dette fikk slutt på alkoholmaset, men det dumme var at jeg gjennom å gjøre dette var med på å opprettholde et stigma om at det ikke er lov å være avholds på fest.

Ungdom drikker ikke for kosens skyld

Nå som hun selv har begynt å drikke alkohol, merker hun en tydelig forskjell i hvordan hun blir behandlet på fester.

– Jeg ble invitert til fester selv om jeg ikke drakk og ble ofte møtt med forståelse når jeg oppga hvorfor jeg ikke drakk alkohol. Men nå som jeg drikker selv, blir jeg snakket til på en helt annet måte og jeg blir mer inkludert i samtaler rundt bordet, sier hun.

Åpenhet i familien, er ifølge Amanda viktig for at ungdommer skal klare å stå imot drikkepress. Hun tror en del foreldre kan være litt naive når de sender ungdommene sine av gårde på en fest.

– Ungdom drikker ikke for kosens skyld, men for å bli drita. Foreldre må ha et realistisk syn på hvilken drikkekultur det er blant dagens unge og snakke med dem om det. De bør betrygge barna sine på at det er greit å ikke drikke og at de ikke skal skamme seg over det.

– Mange foreldre dropper kanskje å snakke om alkohol og drikking, enten de er for strenge eller for milde. Det beste er å skape rom for å snakke om det, slik at ungdommene tør å ringe hjem dersom de har gått på en smell og har drukket litt for mye.

Lurt å være ærlig

Etter at Amanda skrev en kronikk publisert på TV2.no om drikkepress i forbindelse med fadderuka, har hun fått mange tilbakemeldinger fra andre unge som kjenner seg igjen i hennes situasjon.

– Folk takker meg for at jeg snakker høyt om drikkepress og de synes det er befriende at flere er i samme situasjon. Jeg tror det er mange unge som ikke har et godt forhold til alkohol, men det snakkes det veldig lite om.

– Mitt beste råd til andre ungdommer er at de må være ærlige. Si at du velger å ikke drikke, men at du har det gøy allikevel. De gangene jeg var ærlig og fortalte at jeg hadde et dårlig forhold til alkohol, ble jeg som regel møtt med respekt og ingen presset det på meg.

De fleste starter før fylte 18

Mange ungdommer i dag drikker mindre alkohol enn tidligere generasjoner, men ifølge rådgiver Hanne Backe-Hansen hos Blå Kors, debuterer de aller fleste med alkohol før de fyller 18 år. Bruken av alkohol eller andre rusmidler øker også gjennom tenårene.

Drikkepress oppstår gjerne allerede i de første møtene med alkohol i ungdomstiden, i situasjoner hvor det oppleves som vanskelig å takke nei.

– Presset kommer oftest fra de nærmeste, som venner. Ungdomstiden er ofte preget av mye usikkerhet og man vil gjerne være en del av flokken. Det å være annerledes kan være brutalt i ungdomstiden, så om man er redd for å skille seg ut i gjengen, kan det å takke nei til alkohol være vanskelig. Mange opplever at dersom man takker nei til å drikke alkohol, så takker man samtidig nei til et fellesskap.

Klare grensninger og forventninger fra foreldrenes side, kan ifølge Backe-Hansen gjøre det enklere for barna å stå imot drikkepress.

– Snakk med barna om alkohol og vær tydelig på hva dine regler rundt dette er. Mange tenåringer opplever det som trygt å ha en «kjip» forelder å skylde på dersom drikkepresset skulle oppstå.

Start dialogen tidlig

Hun mener det aldri er for tidlig å starte en dialog med barna sine om alkohol. Jo tidligere man snakker med barna sine om dette, jo tidligere lærer barna at dette er et tema som det er greit å ta opp i familien.

– Det er lurt å snakke med dem om regler og hva slags forventninger dere har til ungdom og alkoholbruk. Forskning viser at i familier med klare og tydelige regler rundt alkohol, debuterer tenåringene senere med alkohol og drikker mindre, enn ungdom i familier der det er uklare regler rundt dette.

– Tenåringer er uerfarne med alkohol og ekstra sårbare når de drikker. Det er derfor viktig at foreldre snakker med tenåringen om alkohol og setter klare regler.

Backe-Hansen synes det ikke er noe i veien for at foreldre forteller om egne erfaringer rundt alkohol.

– Du trenger kanskje ikke å gå helt i detalj, men ved å svare ærlig når barna spør viser du at dette er et tema som ikke er farlig å snakke om.

– Det går fint an å snakke om det du synes er positivt med alkohol, samtidig som man også kan si noe om hva som kan være utfordrende og problematisk med alkoholen. Mange unge opplever at foreldrene koser seg med alkohol i festlig lag, og samtidig kun snakker med barna om de negative effektene. Det er en typisk dobbeltkommunikasjon som oppstår i familier, og kanskje kan virke forvirrende for mange barn og unge.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer