Mat

American pie

Det mest amerikanske som finnes, er ikke Coca-Cola, Mikke Mus eller cowboyhatten. Det er pai. Fylt med det søteste du kan tenke deg. Forfedrene til Karius og Baktus var nok de første immigrantene til Amerika...

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne BuxrudFoto: Siren LauvdalWhat can I get for you, hon?En ting som er så fint med Amerika og mat – er at de har så fine navn på maten sin. Det høres bedre ut på en måte. I hvert fall mye morsommere. Bare si dette med amerikansk aksent: I would like some eggs, sausage, bacon and beans on toast, please. And then, a piece of your lovely cherry pie, a really rich double chocolate milk shake, a hot fudge walnutsundae for my granny here, and two coffees with sugar and cream. And, of course, jell-o and a scoop of ice cream for the little one.As american as applepieI de fleste amerikanske filmer jeg har sett, er paien med på en eller annen måte. Kanskje du ikke legger merke til den, men hvis scenen er fra en kafé, eller en «diner», så bestiller noen en pai. Jeg har sett filmer hvor handlingen er lagt til småbyer, og enhver småby med respekt for seg selv har en paispisekonkurranse minst én gang i året. Og i tegnefilmer eller komedier stjeler noen en pai som står og kjøler seg ned i vinduskarmen. Når aktørene i en film prater kjærstespråk til hverandre, kaller de hverandre for matnavn. Gjerne søte matnavn. Som sugar, honey, sweet cake, cupcake, pumpkin, cookie, sweet pea, sugar plum, peach, buttercup og honey-bun. Ordet «pie» kan du plassere etter alle disse ordene. Bare prøv. Gruppen Temptations har en sang som ofte høres i forbindelse med en tv-reklame, «Sugar Pie, Honey Bunch, you know that I love you…»Pie à la modeDet er flere ting ved amerikanske paier som fascinerer meg. Ikke bare navnene. Men innholdet, og da tenker jeg ikke på sukkermengden. For du kan lage fruktpaier, bærpaier,krem- og marengspaier, og sjokolade- og nøttepaier. Søtpotet og gresskar er også noe som går igjen i søte paier. Pie à la mode – er forresten pai med iskrem på toppen.National Pie DayDet er noe veldig sosialt over en pai. Man kan ikke spise en pai alene. Den skal deles med oen man liker. Familie og venner. Eller man kan dra på pai-eventer hvor alle har med seg en pai hver. Det kommer visstnok hundrevis – av paier og mennesker. De smaker, konkurrerer, spiser raskere enn andre, kaster pai på hverandre, auksjonerer bort og noen underviser i paibaking. Det er viktig å holde tradisjonen ved like. Nasjonaldagen for pai er 23. januar. At paien i utgangspunktet kom fra Egypt og at den første paioppskriften som ble skrevet ned, var av en romer og besto av geitost og honning i et paiskall av rug, er det ingen som skal bry seg om. Paien dro etter en god stund over havet med noen engelskmenn. Der ble den raskt amerikansk.Slice of lifeHadde det ikke vært for at paien skiftet nasjonalitet, frykter jeg at man aldri ville tenkttanken på å fylle paiskallet med så mye godt. Og mer til. Det er jo nesten som en tegnefilm. Man tror nesten ikke at det er mulig med alt det gode i paioppskriftene, men faktisk er det bare fantasien som setter grenser. Og for alt jeg vet, så kanskje du skal passe på paien under avkjøling. Det finnes alltid en Langbein, eller en Knoll eller Tott der ute.KLASSISK PAIBUNNDette er paideig nok til bunn og lokk i en 23 cm paiform. Amerikanske paier blir ofte lagd i 9 inch (amerikansk mål), som er det samme som 23 cm. Bruker du ikke all deigen, kan den fryses.250 g siktet hvetemel1 ss sukker1/2 ts salt150 g usaltet, kaldt smør i terninger2 ts presset sitronsaftca 0,5 dl iskaldt vannHa mel, sukker og salt i en food-processor og bland lett. Tilsett smør og miks til smør og mel smuldrer seg. Ha i sitronsaft og vann, og kjør til det blir en deig. Kna gjerne littmed hendene til slutt. Ta deigen på benken, del i to biter og form til de er ca 10–12cm i diameter. Pakk inn i plastfolie og legg deigene i kjøleskapet i minst 1 time. Kjevle deigen ut på en lett melet overflate til ca 35 cm eller til den dekker bunn og kant på paiformen. La deigen henge ut over kanten, siden den vil krympe under steking. Sett formen i kjøleskapet i minst 30 minutter. Forvarm stekeovnen til 220°. Dekk deigen med aluminiumsfolie og fyll formen med tørkede rter, det hindrer deigen å reise seg under forstekingen. Bak i 12 minutter. Ta vekk folien med innholdet og bak i 8 minutter til paibunnen er gyllen. Skulle noen «bobler» dukke opp, trykk dem forsiktig ned med baksiden på en skje. Fyll den så med noe godt!Tips: Det lønner seg å forsteke bunnen hvis ikke annet er nevnt, spesielt hvis fyllmassen i paien er flytende.PINE NUT HONEY PIE1 halv porsjon klassisk paibunn (trenger ikke forsteking)Fyll55 g usaltet smør, romtemperert75 g brunt sukker1 ss honning2 egg, pisket65 g mandler, finhakket20 g hvetemelklype salt1/2 ts bakepulver100 pinjekjernerDeigen: Rull ut deigen og ha den over i en form. Mens du lager fyllet, kan du sette formen kaldt og samtidig sette stekeovnen på 190°.Fyll: Ha smøret i en bolle og pisk til det blir kremete og tilsett sukker og honning. Pisk tilmassen blir luftig – ha i en spiseskje av eggeblandingen om gangen. Tilsett mandlene, sikt inn melet, saltet og bakepulveret og rør forsiktig. Ha blandingen over i paiformen og smør ut. Ha paien i ovnen og bak i 10 minutter. Ta ut formen av ovnen og strø over pinjekjernene. Stek i 15 minutter til pinjekjernene er gylne. Server romtemperert.CHOCOLATE MAPLEKISS PECAN PIE1 halv porsjon klassisk paibunn (forstekes)Fyll25 g usaltet, kaldt smør50 g usøtet sjokolade, hakket3 dl lys sirup (i amerikanske oppskrifter bruker de «light corn syrup»)2,5 dl maplesyrup3 store egg1 ss kahlua/annen kaffelikør, kan sløyfes170 g pecannøtter, ristetSett stekeovnen på 180°. Ha smør, sjokolade, sirup og maplesyrup i en stor kjele og kok forsiktig opp mens du pisker. Blandingen vil boble ganske bra når det begynner og koke. Fortsett med å piske i ca 5 minutter. Avkjøl og pisk inn eggene, ett om gangen. Tilsett kaffelikør. Ha blandingen over i det forstekte paiskallet. Legg pecannøtter rundt omkring på toppen av paien. Stek i ovnen i 40–45 minutter. Avkjøl og server romtemperert.Tips: Pensle pecannøttene med maplesyrup rett før servering.SWEET SUGAR LOVE LIME PIE MED SMULEBUNNSmulebunn150 g kjeks, f.eks. Kornmo80 g usaltet smør, smeltetFyll60 ml limejuice, ferskpresset1 ts finrevet limeskall225 g sukker + 6 ss sukker3 store egg, plomme og hvite hver for seg30 g maismel3,5 dl kokende vannKnus kjeksen i en food-processor og ha smulene i en bolle. Ha i smør og bland godt. Trykk massen ned i en 23 cm paiform og bak i 8 minutter på 180°. Avkjøl. Ha sukker, maismel, limejuice og zest i en kjele og bland godt. Pisk inn eggeplommene, ett og ett. Tilsett vann litt etter litt, til det er godt blandet. Kok forsiktig opp. Pisk og kok i cirka 4 minutter til blandingen er tykk. Ha massen over i en bolle og sett den i vannbad med isbiter slik at massen kjølner. Hell over i paiskallet. Pisk eggehvitene og tilsett resten av sukkeret, 1 ss om gangen, inntil hviten blir stiv. Ha den over fyllet og bak i 40 minutter, eller til marengsen er gyllen. Senk temperaturen til 160° hvis marengsen blir for brun. La den kjølne i minst 8 timer.DARLING CHERRY ALMOND PIE MED SØT DOBBEL DEIGDeig250 g siktet hvetemelklype salt50 g knuste mandler85 g melis175 g usaltet kaldt smør, i terninger1 stor eggeplomme1 ts iskaldt vannFyll500 g kirsebær, steinfrie skoldede mandler, delt på langs, til å fylle i kirsebærene2 ts maismel1–2 ss sukker etter smakDeig: Bland mel, salt, malte mandler og melis i en foodprocessor. Tilsett smøret og kjør til det smuler seg. Bland forsiktig i eggeplommen og vannet slik at det blir en deig.Hvis det er for lite væske, ha i ørlite iskaldt vann. Legg deigen i plast og avkjøl. Stikk mandler i bærene og bland i sammen med maismel og sukker. Del deigen i to, den ene littmindre enn den andre. Rull ut den minste deigen på en lett melet overflate og ha den over i en form. Pass på at deigen går over kanten på formen. (Denne deigen er ikke enkel å arbeide med, løsningen kan være å trykke den ut i formen.) Ha i fyllet. Pensle toppen påkanten med kaldt vann og kjevle ut den andre deigen. Hvis det er vanskelig å få denopp kan du prøve å rulle den rundt kjevlen for så å rulle den ut igjen over paiformen. For å lukke paien, klemmer du rundt kantene med tommelen eller den flate siden på en kniv.Fjern overflødig deig ved å dytte den rundt kanten slik at paien ikke krymper for mye. Lag et lite hull i midten av deigen slik at damp kan forsvinne ut. Stek i ovn på 200° i 20 minutter. Sett ned varmen til 180° og bak i 10 minutter til, eller til deigen er gyllen. Server paien varm eller romtemperert. Dryss over sukker.PUMPKIN GINGER LOVE PRALINE PIEDenne paien er best dagen etter, da har smakene satt seg skikkelig.1 halv porsjon klassisk paibunn(forstekes)Praline100 g mørkt sukker1 ss usaltet smør, romtemperert1 ss fersk ingefær, revetFyll3 dl gresskarpuré (finnes på hermetikk i velassorterte forretninger)60 g mørkt sukker4 ts hvetemel1 1/2 ts kanel1/2 ts malt ingefærklype nellikklype salt3 store egg2, 25 dl kremfløte1 ts vaniljeekstraktDeig: Rull den ut, ha den i form og avkjøl i 30 minutter. Sett stekeovnen på 220°. Fyll paiformen med vekt og bak til den er gyllen, i ca 10 minutter.Praline: Bland sukker, smør og fersk ingefær i en bolle. Fjern folien og smør pralinen utoverpaiskallet. Bak videre i ovnen i ca 12 minutter. Ta ut formen og sett ned temperaturen til 170°.Fyll: I en bolle bland gresskarpuré, sukker, mel, kanel, ingefær, nellik og salt. Tilsett egg, fløte og vaniljeekstrakt og pisk til det er blandet. Ha fyllet over pralinen når den har stivnet, men fortsatt er varm. Bak paien til fyllet ser tørt ut, i 45–50 minutter. Avkjøl. Setti kjøleskapet over natten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer