OMSORGSSVIKT: 30 år gamle Erin Lee Macke stilles nå for retten i USA for å ha forsømt sine fire barn på 6, 7 og 12 år. Foto: NTB Scanpix
OMSORGSSVIKT: 30 år gamle Erin Lee Macke stilles nå for retten i USA for å ha forsømt sine fire barn på 6, 7 og 12 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Omsorgssvikt:

Amerikansk firebarnsmor forlot barna alene hjemme for å dra på ferie til Europa - nå stilles hun for retten

- Hun følte at barna var store nok til å ta vare på seg selv, sier politibetjent.

Publisert

Den amerikanske kvinnen Erin Lee Macke (30) hadde nylig planlagt en 12 dager lang ferietur til Tyskland for å besøke sin bror og niese - men det var bare ett problem: hun hadde fire barn som ikke skulle være med på turen.

Barna på seks, syv og 12 år ble forlatt alene hjemme, og da faren til to av barna kontaktet myndighetene, etter at hun hadde reist til Tyskland, grep politiet inn, skriver People.

- Hun følte at barna var store nok til å ta vare på seg selv, sier politibetjent Lynn Aswegan ved politikammeret i Iowa.

Barna hadde vært alene i 24 timer da politiet troppet opp på døren til Macke-familien på kvelden 21. september. Der fant de det 12 år gamle tvillingparet sammen med sine to yngre søstre på seks og syv år alene hjemme.

- Da politibetjentene kom til huset var den ene 12-åringen i sving med å forberede middag til de to yngre barna, forklarer politibetjent Aswegan.

LES OGSÅ: Casey Anthony beskyldt for å ha drept datteren (2): - Jeg sover godt om natten

Fant skytevåpen i huset hvor barna oppholdt seg

Selv hevder Eirin Lee Macke sin uskyld, og mener at hun hadde avtalt med familiemedlemmer at de skulle passe barna.

- Det var ingen som var der med barna da vi kom. Hun hadde tilsynelatende snakket med et par familiemedlemmer på et tidligere stadie, men som i utgangspunktet ikke hadde mulighet til å passe barna i den tidsperioden hun skulle være borte. Macke hadde derfor gitt uttrykk for at hun hadde funnet en annen løsning, forklarer Aswegan videre.

Firebarnsmoren er foreløpig blitt sluppet fri etter å ha betalt en kausjon på 9000 dollar (som tilsvarer rundt 72 000 norske kroner), og tiltale blir ifølge People tatt ut 2. november. Hun har foreløpig ikke uttalt seg med tanke på skyldspørsmålet, men har gitt uttrykk for at hun mener at alt handler om en misforståelse og at hun ikke forlot barna alene hjemme.

Barna ble tatt vare på av barnevernet og bor nå hos noen slektninger. Politiet har også anmeldt 30-åringen for å ha overført et skytevåpen til en person under 21 år. Da politiet søkte gjennom huset fant de nemlig en pistol og ammunisjon på kommoden på soverommet til firebarnsmoren.

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

Norge har egen barnelov

Også i Norge har vi helt klare retningslinjer for hvordan foreldre og foresatte skal oppføre seg, og foresatte har plikt til å ta ansvar for barna og å vise dem omsorg.

I april 1981 ble det fastslått en lov, Barneloven, med klare regler for hva foreldrenes plikter og ansvarsområder er. Blant annet er det lovfestet at foreldre har ansvar for å sørge for barnas ve og vel helt frem til de er 18 år og myndig.

Vi har tatt en prat med advokat Kjersti Andbo Sandvik i Advokatfirmaet Egeland, for å høre om vi har sett lignende hendelser i Norge og hvordan man går frem i lignende saker.

EKSPERTEN: Vi har tatt en prat med advokat Kjersti Andbo Sandvik i Advokatfirmaet Egeland. Foto: Privat
EKSPERTEN: Vi har tatt en prat med advokat Kjersti Andbo Sandvik i Advokatfirmaet Egeland. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kjenner ikke til noen saker hvor det er snakk om å forlate så små barn alene i så lang tid, men det kan selvfølgelig ha skjedd. Det er litt vanskelig å svare generelt på spørsmålene, da det kan være mange faktorer som spiller inn. Jeg vil anta at barnevernet straks hadde blitt koblet på saken, og at de ville tatt vare på barna midlertidig. Det hadde kanskje blitt forsøkt å finne ut om barna kunne bo hos familiemedlemmer eller andre de kjenner inntil videre. Hvis ikke det er et alternativ hadde nok barneverntjenesten hatt barna midlertidig under sin omsorg.

Med tanke på hva som ville skjedd videre i saken forklarer advokat Sandvik at man på generelt grunnlag ikke har noe forutsetning for å kunne si noe om dette, men at det kan tenkes at barneverntjenesten hadde opprettet en undersøkelsessak for å finne ut mer om barnas omsorgssituasjon.

- Dersom barneverntjenesten hadde funnet at barnas omsorgssituasjon ikke er tilfredsstillende kan det settes inn tiltak med eller uten mors samtykke. Dersom dette kan skape en god nok situasjon for barna vil det ikke nødvendigvis skje noe mer. Dersom det derimot vurderes at slike tiltak ikke i tilstrekkelig grad gir barna en tilfredsstillende omsorgssituasjon kan barneverntjenesten for eksempel fremme krav om omsorgsovertakelse, forklarer advokat Sandvik til KK.

LES OGSÅ: 5 av de verste kvinnelige seriemorderne gjennom tidene

Den norske barneloven:

I Norge har vi en Barnelov som tilsier at foreldre og foresatte har plikt til å ta ansvar for barna og å vise dem omsorg.

Under kapittel 5 i Barneloven, paragraf § 30, står det følgende:

Innhaldet i foreldreansvaret. Barnet har krav på omsut og omtanke frå dei som har foreldreansvaret. Dei har rett og plikt til å ta avgjerder for barnet i personlege tilhøve innanfor dei grensene som §§ 31 til 33 set. Foreldreansvaret skal utøvast ut frå barnet sine interesser og behov. Dei som har foreldreansvaret, er skyldige til å gje barnet forsvarleg oppseding og forsyting. Dei skal syte for at barnet får utdanning etter evne og givnad. Barnet må ikkje bli utsett for vald eller på anna vis bli handsama slik at den fysiske eller psykiske helsa blir utsett for skade eller fare. Dette gjeld òg når valden brukast som ledd i oppsedinga av barnet. Bruk av vald og skremmande eller plagsam framferd eller annan omsynslaus åtferd overfor barnet er forbode.

Kilde: Barneloven (Lov av 8. april 1981)

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer