Anders Røyneberg

Anders har over 300 planter

- Det startet med et samlivsbrudd.

MER ENN 300 GRØNNE PLANTER INNENDØRS: Etter at han flyttet fra leilighet til småbruk, kunne Anders Røyneberg dyrke planteinteressen enda mer. FOTO: Plantebonanza/Inger Marie Grini
MER ENN 300 GRØNNE PLANTER INNENDØRS: Etter at han flyttet fra leilighet til småbruk, kunne Anders Røyneberg dyrke planteinteressen enda mer. FOTO: Plantebonanza/Inger Marie Grini Vis mer
Publisert

– Å drive på med planter er smittsomt, det er lett å få plantedilla, sier Anders Røyneberg med et smil.

Anders, som mange nok kjenner som @arcticgardener på Instagram, ga for et par år siden ut boka «Plantelykke» sammen med samboer Erik Schjerven. Nå er de aktuelle med oppfølgeren «Plantebonanza».

I den nye boka får leserne flere råd og tips til hvordan man kan skape en grønn oase innendørs. Men mens den første boka tar utgangspunkt i hvordan det er å bo i en mindre leilighet i en by, har Anders og Erik nå fylt et helt hus med planter.

Tredoblet antall planter

Like før koronapandemien flyttet paret fra urbane Grünerløkka til et småbruk beliggende på en vulkantopp på Brandbu i Hadeland. Huset er totalrenovert og mye av oppussingen ble gjort med tanke på å tilrettelegge for gode vekstforhold.

Resultat: antallet planter har tredoblet seg!

– En av grunnene til at vi flyttet hit, var at vi ville bo mer grønt. Både utendørs med hage, men vi ville også ha mer planter inne. Jeg er veldig glad i store planter og vi fjernet blant annet deler av andre etasje i huset for å få nok plass, forteller Anders.

– Vi satte også inn store vindusflater som slipper inn mye lys, noe som er gunstig for plantehold. Spesielt i vinterhalvåret når det er såpass lite lys tilgjengelig og plantene trenger alt lys de kan få. Svære planter som fiolinfiken og palmer er nok ikke for alle, men det hadde vi mulighet til å ha her. Huset har ført til at jeg kan dyrke planteinteressen min enda mer.

Anders har på mange måter funnet tilbake til røttene sine. Han er nemlig vokst opp på en gård, i en søskenflokk med fem søstre.

– Som eneste gutt kunne man nok tenke seg at man blir fryktelig bortskjemt, men vi var «likestilt for loven» om det så var ute- eller innearbeid. Når du vokser opp på gård må du ta i et tak, uavhengig av kjønn. Jeg er veldig glad i søstrene mine, som alle er sterke og selvstendige kvinner. De har også blitt veldig opptatt av grønne planter og jeg har dedikert boken til dem, sier han.

UTNYTTER VEGGER OG TAK: Anders har en forkjærlighet for store planter, og da huset skulle renoveres ble deler av andre etasje fjernet for å skape mer rom. Det ble også satt inn store vindusflater som slipper inn mye lys. FOTO: Plantebonanza/Inger Marie Grini
UTNYTTER VEGGER OG TAK: Anders har en forkjærlighet for store planter, og da huset skulle renoveres ble deler av andre etasje fjernet for å skape mer rom. Det ble også satt inn store vindusflater som slipper inn mye lys. FOTO: Plantebonanza/Inger Marie Grini Vis mer

Alle bør ha et par grønne planter

Selv om antall planter har økt fra 100 til over 300, har Anders aldri hatt et mål om å ha flest mulig planter. Han er mer opptatt av planters terapeutiske effekt og hvordan de kan få oss til å føle oss bedre.

Kanskje ikke så rart, med tanke på at han er utdannet agronom og psykiatrisk sykepleier, og jobber som terapeut og sexolog.

– Målet er ikke at alle skal ha hundrevis av planter, men uansett om du bor stort eller lite kan du ha noen. Planter er sunt for oss og jeg synes ethvert hjem bør ha et par stykker, det tror jeg alle kan klare. Jeg har alltid hatt planter og vært glad i å holde på med det, men det var først da jeg flyttet til Oslo og det mer urbane, at jeg oppdaget behovet for å ha det grønt rundt meg.

– Da jeg var i begynnelsen av trettiårene, flyttet jeg for meg selv på grunn av et samlivsbrudd. Da tok det helt av og jeg skaffet meg masse grønne planter. Dette er nok noe mange kan kjenne seg igjen i, når man opplever vanskelige ting får man behov for naturopplevelser, hagearbeid og planter. Det er dessuten bra å få fokuset over på noe annet.

Planter gjør oss roligere og mindre stresset

Ecological love, økologisk kjærlighet på norsk, er et begrep som ifølge Anders tar utgangspunkt i at vi mennesker oppsøker planter og natur for å få gode følelser og energi, også når vi har det vanskelig og trenger å bearbeide ting.

– For noen er det å gå tur en aktivitet som hjelper oss med å bearbeide, for andre er det å holde på med grønne planter. Hvis man er gartner og jobber med det, vil jeg bare gratulere. Det er nemlig den yrkesgruppen som lever lengst i Norge, det sier noe om hvor sunt og bra det er å holde på med det grønne.

– Vi mennesker er jo egentlig skapt for å bo ute i naturen, det er derfor forskning viser at det å ha mange grønne planter rundt oss gjør noe med den psykiske helsen vår. Vi blir mer tilfredsstilte, stressnivået går ned og vi føler oss roligere.

– Mange studenter rapporterte at de fikk seg planter under pandemien og planter er jo faktisk levende vesener. Selv om de ikke kan erstatte menneskelig kontakt, får de oss til å føle oss bedre.

Anders viser til en studie fra Universitetet i Ås, hvor forskerne så på effekten av å bruke planter i innemiljøet. Studien viste blant annet at mangel på nærhet til planter og dagslys førte til tretthet, hodepine, en følelse av å være tung i hodet og luftveisirritasjoner.

– Nordmenn er et naturelskende folk, men studier viser at vi tilbringer 90 prosent av tiden innendørs. «Naturmangel» handler om at det er sunt for oss å være i naturen, og en måte å få mer natur er faktisk grønne inneplanter. Inneplanter på arbeidsplassen fører blant annet til mindre arbeidskonflikter, gode følelser og mer trivsel.

VIKTIG FOR TRIVSELEN: Grønne planter gjør noe med den psykiske helsen vår. Vi blir blant annet mer tilfredsstilte, stressnivået går ned og vi føler oss roligere. FOTO: Plantebonanza/Inger Marie Grini
VIKTIG FOR TRIVSELEN: Grønne planter gjør noe med den psykiske helsen vår. Vi blir blant annet mer tilfredsstilte, stressnivået går ned og vi føler oss roligere. FOTO: Plantebonanza/Inger Marie Grini Vis mer

Drømmer om botanisk hage inne

Anders er også en estetiker som er opptatt av hvordan plantene passer inn i interiøret. Han liker tanken på å ta naturen inn og skape en flytende overgang mellom det grønne ute og inne.

– Mange kan kjenne igjen den følelsen de får når de går inn i en botanisk hage, jeg får alltid en ro og en god «vibe». Det er denne følelsen jeg forsøker å gjenskape i hjemmet, en slags indre botanisk hage. Jeg liker også å bruke høyder og vinduskarmer, slik at jeg får plantene litt opp. Hengeplanter er vakre å heve, for å få frem den hengende effekten.

– En del tenker at det går mye tid til plantestell, men de fleste bruker lang mer tid på sosiale medier enn på plantene sine. For meg er planter en prioritet og jeg bruker vanligvis et par timer i uka på vanning og stell. Ikke alle plantesorter krever like mye, så om man er redd for at det skal bli for tidkrevende er tipset mitt å skaffe seg noen av disse.

Behøver ikke være sjeldne

Trender kommer og går, også i planteverden. Coleusplanten, eller praktspragle, har med sine fargesprakende blader vært veldig populær de siste årene.

China rose er en type Coleus som er veldig ettertraktet og stiklingene ble tidligere solgt for flere hundre kroner, mens Monkey mask (Monstera adansonii) gikk for flere tusen.

For Anders er det imidlertid ikke viktig at plantene han eier skal være så sjeldne.

– Jeg er mest opptatt av å ha sorter som er egnet for det nordiske klimaet. En del av plantene mine er de klassiske sortene som går mange tiår tilbake og som besteforeldrene våre hadde. Dette er plantesorter som klarer seg relativt bra under den norske vinteren, for eksempel gullranke, vindusblad og gummifiken. Alle disse er gode nybegynnerplanter fordi de er tilpasningsdyktige, sier han.

PLANTER I ALLE KRIKER OG KROKER: Et av Anders beste interiørtips er å sette planter i ulike farger, fasonger og former sammen. FOTO: Plantebonanza/Inger Marie Grini
PLANTER I ALLE KRIKER OG KROKER: Et av Anders beste interiørtips er å sette planter i ulike farger, fasonger og former sammen. FOTO: Plantebonanza/Inger Marie Grini Vis mer

Blir stressa når han kommer på besøk

Anders inspirerer ikke bare sine mer enn 81.000 følgere på Instagram.

Samboer Erik har for lengst konvertert til plantegalskapen og mange venner og familiemedlemmer har blitt opptatt av plantestell.

– Jeg pleier å advare folk; man blir fort hekta! Erik synes nok det er litt rotete med så mange planter, men bortsett fra det går det bra. Det kan jo bli litt styr med mange planter og man må finne en struktur med jord og vanning. Mitt tips er å få en god plantevenn som kan komme innom eller bo hos deg om du skal reise bort. Vi har flere som synes det er stas å bo her og som liker å ta vare på plantene våre når vi skal på ferie.

SMITTET AV PLANTEGALSKAPEN: Anders og samboer Erik Schjerven har sammen skrevet to bøker med inspirasjon og råd om stell av grønne planter. FOTO: Plantebonanza/Inger Marie Grini
SMITTET AV PLANTEGALSKAPEN: Anders og samboer Erik Schjerven har sammen skrevet to bøker med inspirasjon og råd om stell av grønne planter. FOTO: Plantebonanza/Inger Marie Grini Vis mer

Etter hvert som han har blitt kjent som planteekspert, har enkelte venner også uttrykt at de blir litt stressa når Anders kommer på besøk.

Når han går inn i et rom kan han nemlig med en gang se hvordan plantene har det.

– De er redde for at jeg skal dømme dem for rufsete planter, men jeg ønsker bare å inspirere folk. Den største grunnen til at folk vil ha planter er nok at det er pent og visuelt, men unge mennesker i dag er også veldig opptatt av å få kunnskap om stell. Jeg tror det handler om tiden vi lever i, at folk skjønner at planter og naturen er noe det er viktig å ha kunnskap om.

– For å bli god med planter må du gjøre deg en hel del erfaringer. Jeg kaller det ikke feil, men erfaringer, da du ofte må ha drept en plante for å vite hvordan du skal stelle den.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer