Kjøttetende bakterie

Andre (32) lå på sofaen da han brått fikk vondt i lysken

Få timer senere var han død. Samme kveld fikk samboeren hans, Kelly, et nytt sjokk.

KJØTTETENDE BAKTERIE: Det var en infeksjon som tok livet av samboeren til Kelly Reiser. Foto: Ida Bergersen
KJØTTETENDE BAKTERIE: Det var en infeksjon som tok livet av samboeren til Kelly Reiser. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snøen ligger som et teppe over jordene, som strekker seg langs begge sider av veien. Vi er i Trøgstad i Indre Østfold, og bak noen høye, hvitkledde busker, finnes vi et hvitt hus. Utenfor står det en sort og hvit pus, som ikke helt klarer å bestemme seg for om den vil inn eller ut.

Kelly Reiser (25) åpner døren, og smiler beskjedent. Det røde håret er en sterk kontrast til de lyseblå øynene. Hun rekker frem en hånd, og unnskylder at det er rotete.

Det er godt med varme i stua. Ved inngangspartiet er det tent lys, og satt frem bilder av familien som en gang var – andre, Kelly og Andres to sønner. Nå er det bare Kelly som bor her – med sine tre katter.

Kjent til hverandre lenge

Både Kelly og den avdøde ektemannen Andre Nurk kom fra Estland. For over ti år siden flyttet Andre til Trøgstad, han kjente pappaen til Kelly. Da de ble kjent, var Kelly 15 år, og Andre 22.

Det skulle ta mange år før de to ble kjærester – det skjedde i starten av 2022. Kjemien hadde alltid vært der, men det var først da det ble et seriøst forhold. Da hadde han to barn fra før.

Barna til Andre mistet moren sin i mai 2022, mens de fortsatt bodde i Estland. I tiden etter, flyttet Andre og sønnene sammen med Kelly. Hun ble en morsfigur for guttene, og hun skulle etter planen adoptere dem, forteller hun. Men slik ble det ikke.

SAMBOERE: Kelly og Andre. Foto: Privat
SAMBOERE: Kelly og Andre. Foto: Privat Vis mer

Ble veldig syk

Mandag 23. oktober lå Kelly og Andre på sofaen og så på tv. Han hadde beina over Kelly, og da han skulle flytte på seg, sa han at han hadde vondt i lysken på den ene siden. De tenkte ikke noe mer over det, men etter noen timer klarte han ikke å stå på høyrebeinet lenger.

Etter flere samtaler med legevakt og fastlege de kommende dagene, ble beinet til slutt doblet i størrelse, forteller Kelly.

- Beinet hans hadde hovnet opp ekstremt.

SNUDDE BRÅTT: Kelly bodde med samboeren og to barn. Nå sitter hun igjen alene. Foto: Ida Bergersen
SNUDDE BRÅTT: Kelly bodde med samboeren og to barn. Nå sitter hun igjen alene. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Hentet av ambulanse

Til slutt ble tilstanden så dårlig, at han ikke engang rakk å gå til stolene på venterommet hos fastlegen, før han kollapset på gulvet.

- Jeg løp for å finne en lege, og de tok han med inn på et av rommene. De mistenkte blodpropp, og han ble hentet av ambulansen.

Det var det siste Kelly så til samboeren mens han fortsatt var bevisst. Han ble sendt direkte til operasjonsstua.

Kelly dro hjem og pakket litt mat og klær, og ordnet barnevakt til barna. Hun visste at Andres tilstand var alvorlig, men hun ante ikke at det sto mellom liv og død.

- Hadde aldri forventet det

Da Kelly kom til sykehuset, fikk hun et eget rom. En sykepleier kom inn og sa at Andres operasjon ville være ferdig om en times tid. Hun kunne ikke si noe mer om omfanget på daværende tidspunkt.

Etter halvannen time kom sykepleieren tilbake, sammen med en lege. Sykepleieren begynte å gråte før hun klarte å si noe.

- Hun sa at hun syntes det var så trist. De var nødt til å amputere beinet til Andre, og mest sannsynlig kom han ikke til å overleve. Han hadde fått en kjøttetende bakterie (nekrotiserende fasciitt), forklarer Kelly.

- Jeg hadde aldri forventet det. Det kom som et sjokk – jeg hadde problemer med å ta det innover meg.

Alt sviktet

Kelly visste ikke hva hun skulle gjøre, men hun ringte sin egen mor, og deretter foreldrene til Andre, for å fortelle hva som hadde skjedd. Moren hennes og pappaen til Andre kom til sykehuset.

Andre hadde fått hjertestans, men legene klarte å gjenopplive han. Etter hvert viste det seg ta han hadde fått blodforgiftning, og at bakterien hadde spredd seg til indre organer. De var i ferd med å svikte, og Andre ble lagt i kunstig koma. Livet til 32-åringen sto ikke til å redde.

Det var Ås avis som først omtalte saken.

SNUDDE BRÅTT: Andre var en helt frisk 32-åring, før han ble alvorlig syk på kort tid. Foto: Privat
SNUDDE BRÅTT: Andre var en helt frisk 32-åring, før han ble alvorlig syk på kort tid. Foto: Privat Vis mer

Helt alene

Nå sitter Kelly igjen i huset alene. Det står bilder fremme av Andre og guttene – familien hun mistet.

Sønnene til Andre måtte reise tilbake til Estland, hvor de nå bor med besteforeldrene sine. Adopsjonspapirene lå klare, men Kelly har nå ingen rettigheter har hun fått opplyst, og vil derfor ikke kunne adoptere guttene. Familiedrømmen ble knust. Boligjakten de skulle starte på, er nå et fjernt ønske.

- Det er vanskelig å forstå at en ung, frisk mann, kan bli så syk, og miste livet på grunn av en bakterie.

Kelly forteller at hun hadde behov for å være alene den første tiden etter dødsfallet. Hun dro hjem samme natt, og noe av det første hun gjorde, var å ta en graviditetstest. Det var som om hun visste at hun var gravid.

Hun skulle egentlig ta en test noen dager tidligere – hun hadde allerede kjøpt den. Andre hadde nemlig lagt merke til at hun hadde endret matvanene sine.

Og testen viste at Kelly var gravid. Hun tok en til, som viste det samme.

- Jeg følte meg ikke lykkelig, for å si det sånn. Tristheten og tomheten var mye sterkere akkurat da, og overskygget alt.

Opprettet spleis

Moren til Kelly opprettet en spleis etter dødsfallet, slik at Kelly skulle slippe å få store økonomiske problemer på toppen av alt.

- Jeg er ikke en person som spør om hjelp. Jeg har alltid likt å fikse ting selv, men jeg er utrolig takknemlig over at så mange mennesker har hjulpet meg. Selv om det fortsatt føles litt ukomfortabelt, forklarer hun.

Kelly har i ettertid blitt fortalt at man kan få denne kjøttetende bakterien over alt. De prøver å finne ut hvordan Andre fikk den, men sannsynligvis vil det ta lang tid før obduksjonsrapporten blir klar.

Tanker om graviditeten

25-åringen har alltid ønsket å bli mamma.

- Jeg har alltid drømt om å få fire barn. Da Andre og gutta flyttet inn, sa jeg til han at vi skulle få to barn til – så var familien komplett.

En av kattene til Kelly, Nuka, gnir seg inntil beina mine. Hun forteller at han var oppå Andre hele den siste natten før han døde, og etter at Andre ble borte, har han vært ekstra klengete og oppmerksomhetssyk.

- Jeg pleide å si at det blir lettere med tiden, men jeg vet ikke om det blir det. Du blir bare vant til følelsen, sier hun, med sorgtunge øyne.

Kanskje det var meningen

Selv om Kelly mistet sin store kjærlighet, har hun fortsatt en del av Andre inne i seg – i form av babyen som er ventet i juli. Hun har vært på ultralyd, og alt ser bra ut.

- Jeg føler ikke at jeg er gravid ennå, men det kommer nok om noen uker. Det er klart jeg lengter etter hun eller han som bor inni her, og jeg blir glad i babyen uansett, men det er samtidig veldig trist at pappaen ikke er her, sier hun, og tårene renner.

Å være alene med babyen tror ikke Kelly blir et veldig stort problem. Det er det å leve videre uten Andre, som er vanskelig.

- Jeg har jo ikke noe valg. Det verste er at man ikke får gjort noe med det – livet bare går videre. Jeg tenker mye på gutta til Andre, og babyen i magen. Jeg er veldig klar for mammarollen, og jeg er heldig som har familie rundt meg som stiller opp ved behov. Det er på en måte fint å tenke på at jeg har noe fra Andre. Kanskje det på et vis er meningen at jeg skulle bli gravid med hans barn, før han døde.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet