Alopecia Areata

Andrea mistet plutselig store mengder hår

25-åringen har en sykdom som førte til at hun mistet håret. Før skammet hun seg, men nå har hun lært seg å leve med sykdommen, og hun ønsker å inspirere andre som er i samme situasjon.

HÅRTAP: Andrea har sykdommen Alopecia areata som gjorde at hun mistet håret.  Foto: Privat
HÅRTAP: Andrea har sykdommen Alopecia areata som gjorde at hun mistet håret. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Andrea Wedege Stavnem (25) var 13 år gammel, begynte hun å røyte veldig mye. Hun våknet til store dotter med hår på puten om morgenen, og la merke til små, hårløse flekker i hodebunnen. Det viste seg at hun hadde sykdommen Alopecia areata, som rammer omkring én prosent av befolkningen. (Pssst, visste du at nærmere 30 000 nordmenn lever med en sjelden diagnose?)

– Det var veldig skremmende, jeg hadde ingen erfaring med denne sykdommen, og hadde aldri hørt noen snakke om det før. Jeg trodde først at jeg var alvorlig syk, noe som førte til at jeg ble veldig redd og lei meg. Jeg kunne ikke forstå hva jeg hadde gjort for at dette skulle skje akkurat meg.

Det finnes ingen kjent kur for alopecia. Tidlig i forløpet ble Andrea fortalt at varianten hun hadde kun rammet hårveksten på hodet, men i senere år har hun mistet det meste av hårveksten på hele kroppen. Vipper og øyebryn kommer og går med jevne mellomrom.

– Det var utrolig kjipt å få denne diagnosen, spesielt i en alder hvor utseende og popularitet begynner å bli viktig, og det å skille seg ut er det samme som «sosialt selvmord».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer