Alopecia Areata

Andrea mistet plutselig store mengder hår

25-åringen har en sykdom som førte til at hun mistet håret. Før skammet hun seg, men nå har hun lært seg å leve med sykdommen, og hun ønsker å inspirere andre som er i samme situasjon.

HÅRTAP: Andrea har sykdommen Alopecia areata som gjorde at hun mistet håret.  Foto: Privat
HÅRTAP: Andrea har sykdommen Alopecia areata som gjorde at hun mistet håret. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Andrea Wedege Stavnem (25) var 13 år gammel, begynte hun å røyte veldig mye. Hun våknet til store dotter med hår på puten om morgenen, og la merke til små, hårløse flekker i hodebunnen. Det viste seg at hun hadde sykdommen Alopecia areata, som rammer omkring én prosent av befolkningen. (Pssst, visste du at nærmere 30 000 nordmenn lever med en sjelden diagnose?)

– Det var veldig skremmende, jeg hadde ingen erfaring med denne sykdommen, og hadde aldri hørt noen snakke om det før. Jeg trodde først at jeg var alvorlig syk, noe som førte til at jeg ble veldig redd og lei meg. Jeg kunne ikke forstå hva jeg hadde gjort for at dette skulle skje akkurat meg.

Det finnes ingen kjent kur for alopecia. Tidlig i forløpet ble Andrea fortalt at varianten hun hadde kun rammet hårveksten på hodet, men i senere år har hun mistet det meste av hårveksten på hele kroppen. Vipper og øyebryn kommer og går med jevne mellomrom.

– Det var utrolig kjipt å få denne diagnosen, spesielt i en alder hvor utseende og popularitet begynner å bli viktig, og det å skille seg ut er det samme som «sosialt selvmord».

LES OGSÅ: 1 av 3 kvinner vil oppleve «mannlig hårtap»

Vanligst med debut før 30-årene

Sykdommen Alopecia areata er likt fordelt mellom begge kjønn og kan opptre i alle aldre, men er vanligst før 30-årsalderen.

– Sykdommen er forbundet med arv. Cirka 20 prosent av pasientene med Alopecia areata har en nær slektning med tilstanden, sier Guttorm Guleng, som er hudlege ved Østfold hudlegeklinikk.

Omtrent halvparten av pasientene med denne sykdommen får gjenvekst av hår. Det er vanlig å oppleve nye episoder med hårtap, men hvor lang tid det tar varierer veldig.

– Det er en relativt uforutsigbar tilstand. Visse faktorer, som arv, utbredt hårtap og tidlig sykdomsdebut, er forbundet med mer omfattende hårtap, sier Guleng.

En rekke behandlingsmetoder har vært forsøkt, og det forskes stadig på behandling av tilstanden.

HÅRTAP: Andrea bruker parykk. Hun synes det vanskeligste er at hun ikke får gjøre hva hun vil med håret sitt.  Foto: Sophia Wedege Stavnem
HÅRTAP: Andrea bruker parykk. Hun synes det vanskeligste er at hun ikke får gjøre hva hun vil med håret sitt. Foto: Sophia Wedege Stavnem Vis mer

LES OGSÅ: I en alder av 29 mistet May Brit plutselig alt håret

Fikk stygge kommentarer

Spesielt tidlig i ungdomsårene fikk Andrea slengt stygge kommentarer etter seg. Den gangen tok hun det veldig tungt, og det gikk hardt utover selvbildet hennes.

– Nå tenker jeg at alle har sagt og gjort ting vi angrer på i ungdomstiden, og at det ikke er verdt å tenke på. De aller fleste har vært veldig støttende og gitt meg fine tilbakemeldinger, spesielt etter at jeg var åpen om sykdommen.

Andrea følte seg veldig alene den første tiden etter at hun fikk diagnosen, og hun følte at det var vanskelig for andre å skulle forstå situasjonen hennes. 

– Jeg fikk heldigvis mye støtte fra familie og venner – det tror jeg var avgjørende. 

For mer enn seks år siden møtte Andrea sin nåværende kjæreste. Hun syntes det var veldig vanskelig å skulle fortelle ham om sykdommen – selv om hun visste at han kom til å reagere fint.

– Jeg var nok preget av tidligere kommentarer fra andre, og brukte veldig lang tid på å få frem ordene mens vi satt der. Da jeg endelig fikk sagt det var det veldig fint. Han har vært støttende hele veien, og får meg til å føle meg fin, både med og uten hår. 

LES OGSÅ: - Når du mister håret, lyser det sykdom

Inspirerer andre i samme situasjon

Andreas åpenhet om hårtapet har ført til at andre i samme situasjon har tatt kontakt med henne – hun har fått så mange tilbakemeldinger at hun ikke har klart å svare alle.

– Det er mange som har sagt at de har blitt inspirert til å stå frem selv, eller at de har turt å dele dette med kjæreste og venner. Det varmer veldig, og det er jo nettopp det jeg har ønsket ved å stå frem.

Sykdommen påvirker kun Andreas utseende, det går ikke på bekostning av livskvaliteten hennes. Det var en stor psykisk påkjenning i tenårene, men i dag har hun et annet syn på sykdommen – det hemmer henne ikke på noen måte.

– Det vanskeligste må være at jeg ikke får gjøre hva jeg vil med håret mitt. Jeg er glad i hår og sminke, og savner å kunne eksperimentere med hårfrisyrer og farger som jeg selv vil. Parykker er veldig dyrt, og det er begrenset hva man kan gjøre uten at det synes at det er en parykk.

LES OGSÅ: - Jeg vet at jeg kommer til å ha sykdommen til jeg dør

Viktig å ikke bry seg om hva andre tenker

Forskjellige aktiviteter kan være utfordrende når man har parykk, om man skal unngå at den faller av. 

– Forrige sommer sto jeg plutselig med parykken i hendene midt på dansegulvet ute på byen. Hadde det skjedd for noen år siden ville det vært helt krise, men nå ler jeg bare av det. Det er viktig å klare å gi litt faen. 

25-åringen mener at alle kan ha godt av å bry seg mindre om «alle andre», og mer om hva man selv synes – spesielt dersom man skiller seg ut på noen måte.

For noen år siden var hun på Six Flags i California med noen venninner, og hun var bekymret for hva hun skulle gjøre med håret. 

– Jeg skjønte jo at det ikke gikk an å kjøre berg- og dalbane med parykken – den ville mest sannsynlig fly til nabostaten ved første forsøk. Jeg bestemte meg for at jeg ikke ville gå glipp av en hel dag med moro fordi jeg var redd for hva andre kom til å tenke, så jeg stappet like gjerne parykken i veska og hadde en av de beste dagene i mitt liv. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer