Brystkreft

Anette gjorde alt for ikke å se syk ut, men det var treningen som hjalp henne mest

Da Anette fikk brystkreft, begynte hun å trene hver dag. I dag er hun kreftfri, men trener fortsatt. Det er hennes medisin for å holde seg frisk resten av livet.

Anette gjorde alt for ikke å se syk ut, men det var treningen som hjalp henne mest
Publisert
Sist oppdatert

Anette Schiøll (50) var passivt medlem hos et treningssenter og en sporadisk mosjonist da hun vinteren 2012 oppdaget en kul i det høyre brystet.

– Jeg ville få det undersøkt raskt, og bestilte time hos en privatklinikk, forteller Shiøll, som jobber som lærer på Vinderen skole i Oslo.

Anette ble grundig undersøkt med både mammografi og biopsi.

– Legen sa ikke at det var kreft der og da, men at det så mistenkelig ut, sier hun.

I løpet av uka hun ventet på resultatet av biopsien, ble hun overbevist om at hun hadde kreft.

– Da jeg fikk beskjed om at jeg hadde kreft i det høyre brystet og forstadiet til kreft i det venstre, ble jeg ikke overrasket. Jeg forberedte meg grundig i forkant av operasjonen, jeg leste medisinske artikler og så til og med videoer på YouTube av hvordan en operasjon foregikk, sier hun.

NYTER LIVET: Anette er helt overbevist om at det er treningen som er grunnen til at hun taklet sykdommen og behandlingen så bra. – Fysisk aktivitet skal holde meg frisk, sier hun.
NYTER LIVET: Anette er helt overbevist om at det er treningen som er grunnen til at hun taklet sykdommen og behandlingen så bra. – Fysisk aktivitet skal holde meg frisk, sier hun. Vis mer

Les også: Tina ble rammet av fatigue etter kreftsykdommen

Nyttig med aktivitet
Mens man tidligere rådet kreftpasienter til å holde seg i ro og unngå fysisk anstrengelse, viser nå et økende antall studier det motsatte, nemlig at kreftpasienter har god nytte av å være i fysisk aktivitet. Cellegiftbehandling kan føre til at kreftpasienter blir slappe og beveger seg lite. Trening kan bidra til å motvirke betennelser i kroppen, og samtidig øke muskelmassen.

En samleanalyse gjennomført ved University of Hong Kong i 2012, vurderte 34 studier som så på effekten av fysisk aktivitet etter avsluttet kreftbehandling. Konklusjonen var at fysisk aktivitet fører til helsemessige forbedringer blant annet på kroppsmasse­indeks og styrke, i tillegg til økt livskvalitet. Resultatene ble publisert i British Medical Journal

Mens Anette ventet på operasjonen snakket hun med en god venn som oppfordret henne til å begynne å trene.

– Han sa at jeg burde trene så hardt at jeg ble skikkelig svett og sliten, og jeg bestemte meg for at det ville jeg gjøre. Jeg ville være i best mulig form til operasjonen og behandlingen etterpå. Da ville jeg ta aktivt del i min egen tilfriskningsprosess, sier hun.

Godt forberedt
– Jeg begynte å løpe i Frogner­parken hver eneste dag, i tillegg til intervalltrening ved å løpe i trapper, forteller Anette.

Da tiden var inne for operasjon, var hun så godt forberedt hun kunne være, både mentalt og fysisk. Legene ville fjerne det høyre brystet og litt av det venstre, men Anette insisterte på å fjerne begge brystene.

– Det reduserer risikoen for tilbakefall. Rekonstruksjon av begge brystene ble gjennomført samtidig med operasjonen.

Da Anette kom til sykehuset hadde hun gjort alt hun kunne for å føle seg best mulig og ikke se syk ut.

– Jeg hadde vært hos frisøren, og jeg hadde farget bryn og vipper siden det ikke er lov til å ha på sminke. Jeg gledet meg til å få operasjonen overstått og bli kvitt kreften, sier hun.

Etter operasjonen begynte Anette på et halvt år med cellegiftbehandling. Siden begge brystene var fjernet, slapp hun stråling.

– De første tre månedene var tøffe. Jeg mistet håret og var fryktelig dårlig de dagene jeg fikk behandlingen. Likevel var jeg ute og gikk turer og løp i trapper nesten hver dag.

Fotograf: Marianne Otterdahl-Jensen
Journalist: Sissel Fantoft
Anette Schiøll 
Kreft Anette Schiøll , kreftsak
Fotograf: Marianne Otterdahl-Jensen Journalist: Sissel Fantoft Anette Schiøll Kreft Anette Schiøll , kreftsak Vis mer

Les også: Rita var så besatt av å spise sunt at hun ble syk

Løp maraton
Anette kom over en Facebook-gruppe med brystkreftpasienter som skulle løpe tre kilometer under Oslo maraton, og bestemte seg for å melde seg på.

– 13 av oss møttes på kafé i forkant, og det var en herlig opp­levelse. En av damene jeg traff der er blitt en av mine aller beste venninner, sier hun.

Det var en lykkelig Anette som passerte målstreken etter å ha gjennomført løpet.

– Jeg gikk fort og løp litt. I etterkant var jeg med på å starte Team Råflott, et idrettslag med en lukket Facebook-gruppe for kvinner som har eller har hatt kreft og som er interessert i å trene. Vi har nå over 100 medlemmer!

God mestringsfølelse
Anette er overbevist om at treningen førte til at hun taklet den tøffe behandlingen så bra, i tillegg til at fysisk aktivitet forebygger fatigue.

– Jeg var i bedre form etter kreftbehandlingen enn jeg var før! Det gir en enorm mestringsfølelse å kunne gjøre noe selv istedenfor å bare være en passiv mottaker av behandling. Fysisk aktivitet bør legges inn som en obligatorisk del av kreftbehandlingen, det mener jeg bestemt. Og å delta i løp og skirenn med Aktiv mot kreft kan være en viktig «gulrot» for trening, sier hun.


Dette gjør fysisk aktivitet
Gir økt energi, overskudd og styrker selvbildet. Begrenser tap av muskelstyrke og gir bedre kondisjon. Reduserer bivirkninger som kvalme og fatigue (tretthet). Reduserer angst og depresjon. Gir bedre søvn. Bedrer immunforsvaret og reduserer risikoen for infeksjoner etter ferdig behandling. Reduserer risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Kilde: Kreftforeningen

Foto: Aktivmotkreft.no
Foto: Aktivmotkreft.no Vis mer


Omstridt video
Tidligere i år var Anette en av åtte damer som har eller har hatt kreft, som ble invitert av Aktiv mot kreft til å være med i en remake av Erik Prytz’ musikkvideo «Call on Me». Iført sexy treningsklær danser de spreke damene heftig. Videoen har fått kritikk for å være kjønnsdiskriminerende, men også ros for å gi en positiv opplevelse av noe så skremmende som kreft. – Målet med videoen er å vise fordelene ved å være aktiv, og at det gir både livsglede og livsgnist. Vi bruker humor til å vise at det går an å føle seg fin og sexy selv med arr, uten hår og med rekonstruerte bryster. Det var en fantastisk opp­levelse, og jeg har fått så mange positive tilbakemeldinger i etterkant, sier Anette.

Se videoen her

 

Anette gjorde alt for ikke å se syk ut, men det var treningen som hjalp henne mest

Viktig å prioritere fysisk aktivitet
Helle Aanesen og Grete Waitz grunnla stiftelsen Aktiv mot kreft i 2007, med en visjon om å få inn fysisk aktivitet som en del av kreftbehandlingen.

Da Norges løperdronning Grete Waitz døde av kreft i 2011, var Aktiv mot kreft blitt en solid organisasjon som allerede hadde oppnådd mye.

– Ullevål sykehus startet i 2007 Pusterommet, et lavterskel treningstilbud til sykehusets kreftpasienter. Grete var selv pasient der, og ble spurt om å være med i en ressursgruppe. Da vi startet Aktiv mot Kreft, bestemte vi oss for å videreføre denne ideen, forteller Helle Aanesen.

– Vi jobber forebyggende, fordi vi vet at fysisk aktivitet forebygger flere kreftformer. Og så jobber vi for å skaffe økt kunnskap om forholdet mellom fysisk aktivitet og kreft. Vi finansierer derfor flere forskningsprosjekter i Norge og USA. Vi jobber i tillegg med fokus på livskvalitet.

– Fysisk aktivitet kurerer ikke kreft, men bidrar positivt til at man kan leve best mulig med kreft, sier Aanesen.

Én av tre nordmenn vil få en kreftdiagnose i løpet av livet. Flere overlever, samtidig som befolkningen blir eldre og eldre.

– Det betyr at gruppa med kreftrammede bare vokser. Dermed er det både samfunnsmessig og personlig viktig at man kan leve best mulig med diagnosen, og komme tilbake til et normalt liv så raskt som mulig. Målet er at alle sykehus i landet som behandler kreftpasienter skal ha et tilbud som Pusterommet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer