Barneautisme

Anette må passe på sønnen til enhver tid

- Det er krevende å være alenemor, og enda mer krevende med et barn som har nedsatt funksjonsevne – det vil alltid være mangel på hender.

BARNEAUTISME: Ved treårsalder kom BUP inn i bildet, og et års tid senere fikk Felix diagnosen barneautisme. Foto: Privat
BARNEAUTISME: Ved treårsalder kom BUP inn i bildet, og et års tid senere fikk Felix diagnosen barneautisme. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anette Wessel-Håvåg ble mor til Felix i oktober 2010. Utviklingen var noenlunde normal frem til han begynte i barnehagen ved toårsalder. Språket og de sosiale ferdighetene stagnerte – han utviklet seg ikke på lik linje med jevnaldrende.

– Felix interesserte seg ikke så veldig mye for andre barn, og da han var liten var han heller ikke interessert i å leke. Ved treårsalder kom BUP inn i bildet, og et års tid senere fikk han diagnosen barneautisme.

Da diagnosen ble et faktum var Anette lettet. Hun hadde brukt svært mye tid på å lære ham ting, og tatt imot haugevis av råd fra andre – innimellom trodde hun at det var hun selv som gjorde noe galt.

– Jeg hadde vel en sorgprosess underveis da jeg forsto at vi kom til å lande på en alvorlig autismediagnose. Jeg husker at jeg tenkte på sorgen over aldri å få bli bestemor.

Autismen påvirker hovedsakelig Felix’ språk og lek med jevnaldrende. Han trives best med de som er eldre, og han er veldig glad i besøk – noe de har måttet øve på, da han mislikte selskap i starten.

– Det som er litt utypisk for autisme, er at han tåler endringer ganske godt. Vi har reist til syden flere ganger, og han elsker variasjon i aktiviteter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer