Krig og konflikt:

Angelina Jolie på plass for å hjelpe flyktninger

«Alle fortjener den samme medfølelsen», sier Angelina Jolie om den pågående krigen i Ukraina og i Jemen.

FN-AMBASSADØR: Skuespiller og FN-ambassadør, Angelina Jolie, fløy nylig til Jemen for å bistå med humanitært arbeid under den pågående sultkatastrofen i landet. Her bilde fra 6. mars. Foto: NTB.
FN-AMBASSADØR: Skuespiller og FN-ambassadør, Angelina Jolie, fløy nylig til Jemen for å bistå med humanitært arbeid under den pågående sultkatastrofen i landet. Her bilde fra 6. mars. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Angelina Jolie (46) har i mange år engasjert seg for menneskerettigheter og er kjent for sitt humanitære arbeid for FNs høykommissær for flyktninger. Hun er nå på plass i Jemen for å hjelpe flykninger og sivile, samtidig som det utspiller seg krig i Ukraina. Det skriver People.com.

Den prisvinnende skuespilleren og fembarnsmoren oppdaterte sine 12,4 millioner instagramfølgere i helgen om at hun er ankommet hovedstaden Aden, hvor hun skal jobbe med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) for å yte hjelp.

Superstjernen skrev at hun ville møte familier og flykninger og vise sin støtte til Jemens folk. Hun formidlet også at hun ville gjøre sitt beste for å kommunisere derfra etter hvert som dagene går. Jolie la også til:

«Vi fortsetter å se grusomhetene som utspiller seg i Ukraina og ber om en umiddelbar slutt på konflikten og mer humanitær hjelp. Samtidig er jeg her i Jemen for å støtte mennesker som også desperat trenger fred. Situasjonen her er en av de verste humanitære krisene i verden, hvor et sivilt liv går tapt eller blir skadet hver time i 2022. En økonomi er ødelagt av krigen, og over 20 millioner jemenesere er avhengig av humanitær hjelp for å overleve».

Angelina Jolie har lenge vært en ambassadør for Jemens folk. Hun sammenlignet den humanitære krisen der med det pågående krigen i Ukraina og oppfordrer sterkt til medfølelse for de som er påvirket i begge konflikter.

«Denne uken var millioner av mennesker tvunget til å flykte fra den fryktelige krigen i Ukraina. Om vi lærer noe fra denne sjokkerende situasjonen, så er det at vi ikke kan være selektiv med hvem som fortjener støtte og hvem sine rettigheter vi bør forsvare. Alle fortjener den samme medfølelsen. Livene til sivile krigsofre er like mye verdt over alt. Etter sju år med krig, trenger også Jemens folk beskyttelse, støtte og fremfor alt, fred».

KRISE: FN har kalt konflikten i Jemen verdens største humanitære krise. Deres ambassadør, Angelina Jolie er der nå for å møte flykninger og sivile. Her er hun sammen med internt fordrevne kvinner og barn i Syria. Foto: NTB.
KRISE: FN har kalt konflikten i Jemen verdens største humanitære krise. Deres ambassadør, Angelina Jolie er der nå for å møte flykninger og sivile. Her er hun sammen med internt fordrevne kvinner og barn i Syria. Foto: NTB. Vis mer

Siden 2014 har Jemen vært under borgerkrig. Ifølge FN.no er konflikten først og fremst mellom myndighetene i Jemen og opprørere fra Houthi-bevegelsen. Houthiene representerer den sjiamuslimske befolkningen nord i Jemen, og støttes av Iran. Millioner av jemenesere står i fare for å sulte i hjel som følge av hungersnød og mer enn 100 000 er erklært omkommet under konflikter.

Russlands angrep på Ukraina fortsetter å holde frem etter den storstilte invasjonen 24. februar - den første store konflikten i Europa på flere tiår. Flere hundre sivile, inkludert barn, er allerede bekreftet omkomne eller skadet. Mer enn én million ukrainere er på flukt, ifølge FN.

Jolie var raskt ute med å fordømme angrepet og vise sin støtte til det ukrainske folket:

«Som mange av dere andre, ber jeg for det ukrainske folket ...» skrev Jolie på Instagram 25. februar. Les hele posten under.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer