Taleskrekk

Anita hadde fullstendig taleskrekk

Hun gruet seg til hver norsktime på barneskolen. Nå snakker hun for hundrevis av mennesker - med trygg røst og stødig blikk. Hva skjedde?

TALESKREKK: Fra å være nærmest lammet av nervøsitet når hun skulle snakke i forsamlinger, er Anita Hager nå trygg når hun holder foredrag. Foto: Privat
TALESKREKK: Fra å være nærmest lammet av nervøsitet når hun skulle snakke i forsamlinger, er Anita Hager nå trygg når hun holder foredrag. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fullsatt sal. Alle øyne rettet mot akkurat deg. Svetten renner nedover ryggen. Magen knyter seg. Kjenner du deg igjen?

Anita Hager (37) var en av dem som gikk helt i frys dersom hun måtte snakke høyt i forsamlinger. Hun fikk hjertebank hvis hun måtte snakke i timen.

- Mitt første møte med å snakke i forsamlinger, var da vi skulle ha høytlesning på skolen, forteller Anita.

Hun gruet seg til hver norsktime, fikk hjertebank, ble tørr i munnen og var livredd når hun visste at hennes tur nærmet seg.

- Og fordi jeg var så redd for å si noe feil og dumme meg ut, snakket jeg veldig lavt, fortsetter hun.

- Da de andre ropte «snakk høyere!» toppet min nervøsitet seg, sier Anita som fremdeles får grøsninger når hun minnes disse episodene.

Sibeth Hoff er kursholder, sanger og skuespiller, forteller at spørreundersøkelser viser at det folk flest frykter aller mest er å snakke i forsamlinger.

- Angst for å dø kommer som nummer to, sier hun.

FÅR FOLK I TALE: Anette Sibeth Hoff jobber med å få folk til å å bli trygge framførere. Foto: Foto: Presse
FÅR FOLK I TALE: Anette Sibeth Hoff jobber med å få folk til å å bli trygge framførere. Foto: Foto: Presse Vis mer

LES OGSÅ: Slik skremmer du bort nervene og holder festens beste tale

Fremføringer på skolen er skrekken

- Dessverre gjør skoletiden mange vettskremte for å ta ordet i forsamlinger, sier Eric Edmeades i Business Freedom Speaking Academy.

- Og det er synd. For hvis man er god i kommunikasjon, kan man snakke med absolutt alle.

Etter videregående tok Anita siviløkonom-utdannelse på BI og maskiningeniør-utdannelse på Høgskolen på Gjøvik. Hun unngikk, så langt det lot seg gjøre, situasjoner som medførte at hun måtte snakke høyt.

- Jeg pinte meg gjennom de presentasjonene jeg måtte holde, ved å pugge teksten og holde meg strengt til manuskriptet, og slik overlevde jeg.

- Som ung, danset jeg på scenen, var populær og levde livet – inne på rommet mitt. Dirty Dancing og Pretty Woman gikk om og om og om igjen, forteller Anita.

Hun var så sjenert at hun helst ikke ville at noen skulle se henne. I russetiden hadde hun kjæreste, og hun krympet seg over kommentaren kjæresten fikk:

- Du kommer til å dø av kjedsomhet, du som er sammen med Anita!

Alt Anita hadde av meninger holdt hun inni seg.

- Og jeg gjorde alt for å leve opp til den «usynlige» varianten av meg selv, for å slippe å få oppmerksomhet, forteller Anita.

LES OGSÅ: Slik holder du festens beste tale!

Også profesjonelle blir nervøse

- Jeg kjenner artister og andre profesjonelle, som kaster opp før de går på scenen, forteller Sibeth Hoff, som de siste 16 årene har jobbet bredt med kommunikasjonstrening for næringslivet i inn- og utland. Hun har blant annet trent ledere, selgere, økonomer og ingeniører i prestasjonsteknikk, kundekommunikasjon og løsningsorientert dialog.
 
- Det finnes ingen «one size» som passer alle. Det gjelder å bygge på den enkeltes naturlige styrker.

Hoff poengterer at vi likevel skal være litt spente før en fremføring, det viser at vi bryr oss. Det gjelder bare ikke å la frykten bli sjef!

Eric Edmeades påpeker at frykten for å snakke i forsamlinger ikke mer medfødt, men noe vi lærer oss gjennom kommentarer og opplevelser både i oppveksten og senere.

- Men det er jo trist at en ubetenksom kommentar fra en voksen til en seksåring, kan gi denne personen dårlig selvfølelse resten av livet, sier Edmeades.Anita ble leder av ingeniørbedriften Intek Engineering AS om 28-åring, og hun har dessuten nå blitt medeier i en familiebedrift innen automasjon og robotisering.

Og selv om nervøsiteten var blitt litt mindre dominerende med årene, følte hun seg fremdeles ukomfortabel med å stå foran mange og snakke høyt da hun inntok lederrollen.

Det var søvnløse netter, svetteringer under armene og knusktørr hals, og Anita følte at det var på tide å forsøke å gjøre noe med taleangsten.

IKKE LENGER LIKE NERVØS: Anita Hager har deltatt på talekurs, og opplevde at det var til stor hjelp. Foto: Foto: Privat
IKKE LENGER LIKE NERVØS: Anita Hager har deltatt på talekurs, og opplevde at det var til stor hjelp. Foto: Foto: Privat Vis mer

- Jeg tør å utfordre meg selv ved å gå ut av komfortsonen, og jeg prøver hele tiden å bli en bedre utgave av meg selv, sier Anita Hager ærlig.
 
Da hun for et par år siden var på et seminar i Polen, samlet hun opp så mye mot frem til den siste dagen, at hun frivillig meldte seg til å gå opp på scenen og fortelle om bedriften sin.

Det ble et mareritt.

- Da jeg nærmet meg scenen, hoppet hjertet nesten ut av brystet mitt, og da jeg fikk mikrofonen i hånden, glemte jeg alt jeg skulle si, og fikk bare stotret frem navnet mitt, før alt gikk i svart, forteller Anita Hager.

LES OGSÅ: Selvfølelse: Føler du at alle andre er bedre deg?

På tide å ta grep
Så da hun ifjor sa ja til oppdraget med å snakke på en industrikonferanse med flere hundre tilhørere, visste Anita Hager at det måtte trening til.

Dermed meldte Anita seg på «public speaking» kurs hos Eric Edmeades.
 
- Det er det verste, og det beste, jeg har vært med på, sier Anita etter kurset, som ble holdt i Oslo i november 2015.

På kurset lærte Anita taleteknikker og triks, som skal fange publikums oppmerksomhet. Men det aller viktigste hun lærte, var å være ekte.

Anita har tidligere brukt masse tid og energi på å leve opp til andres forventninger, og ikke minst på å grue seg. Dermed gikk hun glipp av mye.
 
- De fleste av oss brenner for noe, men mange har problemer med å få det ut, fastslår Anita.

- I stedet for å være seg selv, noe som faktisk er ganske skummelt, bruker mange tid på å spille roller og å passe i bestemte rammer.

TØFF PÅ KURS: Anita Hager deltok på talekurs med Eric Edmeades i 2015. Foto: Privat
TØFF PÅ KURS: Anita Hager deltok på talekurs med Eric Edmeades i 2015. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med flyskrekk? Prøv dette!

Framførte sang fra scenen

Anita debuterte i januar 2016 med barneboken om hesten Lukas, som i stor grad handler om hvor viktig selvfølelsen er, helt fra man er liten. I den forbindelse har hun også laget en sang.

- På kurset ble alt bygget opp mot klimaks på femte og siste dag, da vi skulle ha fremføring, og fortelle hver vår historie i plenum, forteller Anita.

- Men til lunsj den dagen, hadde jeg fått nok. Historien jeg trodde jeg hadde, ble borte for meg, jeg ante ikke hva jeg skulle si eller gjøre, så jeg pakket sakene mine og var klar for å reise hjem, sier Anita.

- Den seks år gamle sjenerte jenta hadde plutselig tatt bolig i meg igjen. 

Eric Edmeades registrerte dette, og grep fatt i Anita.

Han klarte å overtale Anita til å bli, og til å delta på fremføringen.

- Men jeg orket ikke øve på en historie jeg ikke hadde, så jeg gikk ut en tur, spiste, hørte musikk og fant tilbake til meg selv, sier hun.

- Og med ett var jeg klar; jeg ville synge sangen min.

Da Anita entret scenen, og åpent fortalte hvor redd hun var, ble publikum rørt til tårer.
Og da hun framførte sang sangen sin mottok hun stående applaus, og nærmest svevde ned fra scenen etterpå.

- Jeg velger å stå frem med min historie, fordi jeg vet at spesielt jenter fort blir satt på plass, når de prøver å hevde seg. Og det må vi få en slutt på, sier Anita, som anbefaler alle å utfordre seg selv, ved å tørre å ta de nødvendige grep.

- Jeg har i hvert fall kommet ut som en tryggere og gladere person på den andre siden, smiler Anita Hager fornøyd.

LES OGSÅ: Å by på seg selv kan gi deg bedre selvfølelse

8 tips for å overvinne angsten for å snakke i forsamlinger.

1. Spill rolig, så blir du det.

2. Bruk pauser: Det er i pausene lytterne tar inn budskapet, resonnerer og finner svar på dine spørsmål.

3. Bruk dialog: Lytterne blir våkne, og det hjelper på nervene at situasjonen blir mer levende.
4. Se på lytterne: Les hva som skjer i rommet, ikke hva som står på powerpointen.
5. Kutt tekst i powerpoint: Det er vanskelig for lytterne å lese og lytte samtidig.
6. Vær bevisst din indre dialog: Sier du positive eller negative ting til deg selv før du går på, mens du holder på eller etterpå?
Du blir bedre av å være snill mot deg selv.
7. Tenk kvalitet fremfor kvantitet: Lytterne klarer ikke å fordøye for mye informasjon.
8. Gi av deg selv om din personlighet, det vil treffe tilhørernes hjerte mye bedre enn den flotteste powerpointpresentasjon.
Kommunikasjon på det menneskelige planet er nøkkelordet her.
Kilde: Sibeth Hoff

LES OGSÅ: Sliter du med angst? Det er vanligere enn du tror!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer