Søvnparalyse:

Anna (21) har vært mye plaget med søvnparalyse – opptil flere ganger i uken

- Ofte drømmer jeg om den samme personen. Jeg får et slags panikkanfall og prøver å rope på hjelp, men det kommer ikke en eneste lyd.

SØVNPARALYSE: Anna (21) har hatt perioder hvor hun har vært mye plaget av søvnparalyse, og vært redd for å legge seg. FOTO: Privat
SØVNPARALYSE: Anna (21) har hatt perioder hvor hun har vært mye plaget av søvnparalyse, og vært redd for å legge seg. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anna Danielsen (21) har vært plaget av søvnparalyse fra hun var ung. De første gangene hun fikk det, skjønte hun ikke hva det var – hun trodde det bare var vanlige mareritt.

– Det er utrolig skremmende – kroppen er lammet mens hjernen fortsatt er våken. Man kan se og høre forskjellige ting i rommet, men det er umulig å bevege en muskel.

De siste årene har Anna hatt søvnparalyse opptil flere ganger i uken, og noen ganger flere ganger på én natt. Hun opplever å få bedre kontroll ved å skifte sovestilling – det er større sannsynlighet for å få søvnparalyse når hun ligger på ryggen.

– Jeg får det ofte periodevis, og er temmelig sikker på at det kommer av stress. Ved siden av å se og høre lyder, kan jeg noen ganger få et trykk i brystet, som føles ut som at jeg ikke får puste, eller at noen sitter på meg.

Les også: Vet du hva social jet lag er?

En endring i gener kan føre til søvnparalyse

Søvnparalyse er en tilstand som kan opptre under søvn – paralyse er et ord som kjennetegner at man ikke lenger har kontroll over musklene, altså en form for lammelse. Alle har muskellammelse under søvn, men ved søvnparalyse opptrer det i forbindelse med drømme-søvn, altså REM-søvn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer