Søvnparalyse:

Anna (21) har vært mye plaget med søvnparalyse – opptil flere ganger i uken

- Ofte drømmer jeg om den samme personen. Jeg får et slags panikkanfall og prøver å rope på hjelp, men det kommer ikke en eneste lyd.

SØVNPARALYSE: Anna (21) har hatt perioder hvor hun har vært mye plaget av søvnparalyse, og vært redd for å legge seg. FOTO: Privat
SØVNPARALYSE: Anna (21) har hatt perioder hvor hun har vært mye plaget av søvnparalyse, og vært redd for å legge seg. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anna Danielsen (21) har vært plaget av søvnparalyse fra hun var ung. De første gangene hun fikk det, skjønte hun ikke hva det var – hun trodde det bare var vanlige mareritt.

– Det er utrolig skremmende – kroppen er lammet mens hjernen fortsatt er våken. Man kan se og høre forskjellige ting i rommet, men det er umulig å bevege en muskel.

De siste årene har Anna hatt søvnparalyse opptil flere ganger i uken, og noen ganger flere ganger på én natt. Hun opplever å få bedre kontroll ved å skifte sovestilling – det er større sannsynlighet for å få søvnparalyse når hun ligger på ryggen.

– Jeg får det ofte periodevis, og er temmelig sikker på at det kommer av stress. Ved siden av å se og høre lyder, kan jeg noen ganger få et trykk i brystet, som føles ut som at jeg ikke får puste, eller at noen sitter på meg.

Les også: Vet du hva social jet lag er?

En endring i gener kan føre til søvnparalyse

Søvnparalyse er en tilstand som kan opptre under søvn – paralyse er et ord som kjennetegner at man ikke lenger har kontroll over musklene, altså en form for lammelse. Alle har muskellammelse under søvn, men ved søvnparalyse opptrer det i forbindelse med drømme-søvn, altså REM-søvn.

– Søvnparalyse forekommer når denne lammelsen løser seg fra REM-søvn der den hører hjemme, og opptrer i våken tilstand. En person med søvnparalyse vet at han/hun er våken, men det er umulig å vokalisere eller bevege muskelapparatet slik som vanlig, forklarer Per Egil Hesla.

Hesla er en erfaren nevrolog ved EEG-laboratoriet i Oslo, med spesiell kompetanse innen faget søvnsykdommer.

– Det er spesielle gener som styrer muskelaktivitet under søvn, og man antar at det er en endring i disse genene som er årsak til at noen opplever dette fenomenet.

Det er ikke uvanlig at søvnparalyse opptrer sammen med hypnagoge hallusinasjoner og kataplexi, samt søvnanfall på dagtid.

– Dette er en del av narkopleksi-syndromet, noe som ble mye omtalt i forbindelse med svineinfluensaen i 2009. Denne vaksinen ødela hypokretin-celler i hjernen, så det ser ut til at hypokretin er koblet opp med søvnparalyse, sier han.

Les også: Matilda (24) har en svært sjelden søvnsykdom

– Jeg våkner ofte av at jeg skriker

Anna forteller at hun er litt «husredd», og ofte når hun våkner av drømmene sine ser hun at det står en person i rommet som ser på henne og kommer nærmere.

– Ofte drømmer jeg om den samme personen. Jeg får et slags panikkanfall og prøver å rope på hjelp, men det kommer ikke en eneste lyd. Jeg vet ikke hvor lenge det varer når det først skjer, men det er utmattende, og når jeg først klarer å røre meg våkner jeg ofte av at jeg skriker.

Selv om søvnparalyse ikke er farlig, kan det være utrolig skremmende og ekkelt for personen som opplever det. På et tidspunkt var Anna så mye plaget at hun var redd for å legge seg.

– Når jeg våkner blir jeg utrolig redd. Da det sto på som verst var det såpass ille at jeg ikke visste om jeg faktisk var våken da jeg våknet, fordi jeg var så sliten i hodet.

UTMATTENDE Å FÅ SØVNPARALYSE: Anna forteller at det er utmattende og skremmende å ha søvnparalyse. FOTO: Privat
UTMATTENDE Å FÅ SØVNPARALYSE: Anna forteller at det er utmattende og skremmende å ha søvnparalyse. FOTO: Privat Vis mer

– Det var godt å få bekreftet at det ikke var noe galt med meg

Da Anna var mye plaget av søvnparalyse, tok hun kontakt med helsepersonell. Hun har ikke fått behandling, da det ikke finnes gode alternativer mot det, og det er ikke så mange som spesialiserer seg på dette fenomenet.

– For meg var det fint å kunne snakke med helsepersonell om det, spesielt i starten da jeg ikke visste så mye om det. Det var godt å få bekreftet at det ikke var noe galt med meg!

Selv om 21-åringen ikke opplever søvnparalyse like ofte nå, får hun det fortsatt med jevne mellomrom.

– På dager hvor jeg er veldig sliten, og ligger på rygg lenge nok mens jeg er våken, kan jeg kjenne lammelsene før jeg i det hele tatt har sovnet. Da må jeg stå opp og gå litt rundt, for så å skifte liggestilling når jeg legger meg igjen.

LES OGSÅ: Derfor har noen oftere mareritt

Alle kan oppleve søvnparalyse

Alle mennesker kan oppleve søvnparalyse, men dersom det opptrer svært hyppig og forstyrrer vanlig nattesøvn, kan det bli et stort problem. Dersom det kommer av narkolepsi, finnes det gode medikamenter.

– Søvnparalyse kan være et tidlig symptom på narkolepsi. Dersom man er mye plaget kan det derfor være hensiktsmessig å oppsøke en nevrolog. Nevrologen vil kunne avgjøre om det er nødvendig med videre undersøkelser, sier Hesla.

Hesla anbefaler personer som er mye plaget om å ta kontakt med en lege, slik at det er mulig å kartlegge graden av søvnparalyse, og få mer informasjon om tilstanden.

– Når det gjelder forebygging, for å forhindre at det oppstår hyppig, er det viktig å følge generelle råd for god søvnhygiene.

LES OGSÅ: - Vi drømmer sjelden om ting som er helt irrelevante

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer