Kroppsdysmorfisk forstyrrelse:

«Anna» (35) ble sykelig opptatt av eget utseende

- Jeg sminket meg utallige ganger i løpet av et vors, og sto foran speilet på utestedet hele kvelden, sier hun.

KROPPSDYSMORFISK FORSTYRRELSE: Dette er en psykisk lidelse som fører til opptatthet og overdrivelse av en ikke-eksisterende, eventuelt minimal fysisk defekt. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
KROPPSDYSMORFISK FORSTYRRELSE: Dette er en psykisk lidelse som fører til opptatthet og overdrivelse av en ikke-eksisterende, eventuelt minimal fysisk defekt. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste har noe med eget utseende som de ikke er fornøyd med, og som de gjerne skulle endret på. For eksempel en stor nese, for små bryster eller uren hud. For «Anna» utviklet disse tankene seg til en psykisk lidelse.

Kroppsdysmorfisk forstyrrelse (BDD) er en psykisk lidelse som fører til opptatthet og overdrivelse av en ikke-eksisterende, eventuelt minimal fysisk defekt. Lidelsen er mer vanlig enn anoreksi og skizofreni.

- Det begynte da jeg gikk på ungdomsskolen, og sammenlignet utseendet mitt med alle andres. På et tidspunkt ble jeg helt besatt, og var overbevist om at ansiktet mitt så rart ut. Jeg ble sykelig opptatt av det, og klarte ikke kontrollere det, forteller «Anna», som ikke ønsker å stå frem med navn, men kk.no kjenner identiteten hennes.

Hver dag sto «Anna» opp 1,5 time før skolen begynte, for å sminke seg og sette opp håret. Det første hun gjorde da hun kom på skolen var å sminke seg på nytt, og brukte alle friminuttene foran speilet. Hvis hun skulle på fest, begynte hun gjerne å sminke seg mange timer i forveien.

- Jeg sminket meg utallige ganger i løpet av et vors, og sto foran speilet på toalettet til utestedet hele kvelden, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer