Økonomi:

Anna-Sophie lever av å fortelle kvinner om å investere i aksjer

Forsiktighet, frykt og fordommer forhindrer kvinner fra å få pengene sine til å vokse, mener Anna-Sophie Hartvigsen.

ANNA-SOPHIE HARTVIGSEN: 24-åringen begynte å kjøpe aksjer da hun var 19 år gammel. Foto: Claus Boesen
ANNA-SOPHIE HARTVIGSEN: 24-åringen begynte å kjøpe aksjer da hun var 19 år gammel. Foto: Claus Boesen Vis mer
Publisert

Hun var bare 19 år da hun første gang skrev «investering» i Googles søkefelt. På dagtid studerte hun på Handelshøjskolen i København, men hun hadde verken foreldre, venner eller bekjente som visste noe om det eller hadde kjøpt aksjer før. Hun var bare nysgjerrig.

Kanskje kunne hun få sparepengene hun hadde spart opp takket være en deltidsjobb på en restaurant, til å vokse? Hun googlet. Og neste dag gjorde hun det samme. Og sånn fortsatte det. For det hun leste, tente henne.

– Jeg brukte lang tid på å lære om dette, og da jeg først kom i gang, ble jeg grepet av det, forteller Anne-Sophie Hartvigsen.

– Aksjekjøp er noe mange kvinner er redd for og ikke tør ta sjansen på. Som regel er det jo hardt tjente penger, og tanken på å tape selv det minste beløp, er nok til at mange holder seg unna. Slik hadde jeg det også, sier hun.

– Mange kvinner har en frykt for at de ikke kan nok om det. At det kun er gamle menn i dress med lang utdannelse som kan finne ut av det. Men det er helt feil, mener Anne Sophie, som etter litt research kastet seg ut i det.

– Kvinner tror oftere enn menn at pengene forsvinner ut i «et sort hull» når de blir investert. Her spiller tradisjon og kjønnsroller inn og skaper en cocktail som for kvinner appellerer til forsiktighet, sier Ann Lehmann Erichsen, som er forbrukerøkonom og avdelingsdirektør i Nordea. Hun mener at forskjellen på menn og kvinners forhold til aksjer har mange årsaker, blant annet et historisk etterslep.

– Vi skal huske at gjennom de siste 150 år har kvinner gradvis fått de økonomiske rettighetene som menn allerede hadde. Kvinner har stadig et etterslep på lønnen sammenlignet med menn, og når kvinner lever i parforhold, ender det ofte med at menn tar på seg det kompliserte, og kvinner påtar seg det hverdagsnære i økonomien. Det er ingen naturlov, det er bare slik oppgavene ofte frivillig fordeles, sier Ann Lehmann Erichsen.

Undersøkelsen fra danske Nordea viser også at kun 15 prosent av kvinner har god kjennskap til finansmarkedene, mens tallet er det dobbelte – 30 prosent – for menn. Manglende kunnskap gir grobunn for mistillit og myter, mener Lehmann Erichsen.

Flere undersøkelser viser for eksempel at mange ikke forstår hva prisutviklingen gjør med sparepengene hvis de ikke investerer dem.

– Mange er flinke til å spare. Men når pengene står på bankkontoen, synker de i verdi mot inflasjonen. Og med den lave lånerenten vi har hatt de siste årene, får man negativ avkastning. Man er nødt til å heve risikoen sin hvis man vil ha en avkastning man kan få øye på. Og det er kun en vei: investeringsveien, mener Ann Lehmann Erichsen.

Foto: Claus Boesen
Foto: Claus Boesen Vis mer

Nettopp det hadde også Anna-Sophie Hartvigsen funnet ut i sin research.

– Jeg hadde oppsparte penger stående, og jeg fant raskt ut at de bare tapte seg i verdi på bankkontoen min, fordi renten i banken var lavere enn inflasjonen. Jeg oppdaget at hvis jeg investerte pengene mine, kunne de faktisk vokse.

Og det gikk raskt bra for 19-åringen. Til å begynne med var hun usikker på om hun gjorde det riktige. Derfor var det kun småbeløp hun investerte, og kun i svært sikre aksjer. Og hun begynte med å sette penger i fond, der man overdrar ansvaret for pengene sine til profesjonelle investorer som følger utviklingen tett, slik at de har mulighet til raskt å reagere på endringer i markedet.

Å investere i aksjefond betraktes som en relativt sikker måte å investere på og en god start for nybegynnere, som kanskje ikke har den nødvendige tiden, kunnskapen og økonomien til å investere på egen hånd.

– Jeg kunne lese meg fram til at det er en sikker måte å handle på og gir en fornuftig avkastning, så det var der jeg startet, forteller Anna-Sophie, som raskt fikk medvind når det gjaldt investeringene sine.

– Første gang jeg innløste en aksjegevinst, tilsvarte det hva det ville ta meg et par uker å tjene på deltidsjobben min. Men jeg tapte også på noen aksjer. Så det gikk begge veier, forteller hun.

Det gikk imidlertid mest bra. Etter det første året som hobbyinvestor kunne Anna-Sophie konstatere at hennes samlede avkastning var bedre enn gjennomsnittet for markedet.

– Det ga en selvtillit som gradvis ble større, sier hun.

I dag er Anna-Sophie 24 år. Det er fem år siden hun første gang googlet «investering». Den gang gikk det ikke lenge før hun også begynte å plassere penger for sine foreldre, som tydelig kunne se at datteren hadde teft for det. I dag studerer hun fortsatt på Handelshøjskolen. Men mye er skjedd i løpet av disse fem årene.

– I dag er det en fulltidsbeskjeftigelse for meg å hjelpe flere kvinner i gang med aksjehandel.

I fjor bestemte nemlig hun og studievenninnen Emma Bitz seg for å starte organisasjonen Female Invest, som lærer opp kvinner til å plassere pengene sine. Sammen med sine kolleger underviser hun i dag 300 kvinner i gjennomsnitt i måneden.

Og når hun holder kurs, forteller hun blant annet at aksjemarkedet i hjemlandet Danmark stiger i snitt med åtte prosent i året, noe som betyr at man fordobler verdien av de pengene man har investert hvert åttende–niende år.

– Det er en gevinst man ikke kan si nei til, mener hun. Når hun i dag bruker det meste av sin tid på å oppfordre andre kvinner til å gå inn i aksjemarkedet, er det ut fra en filosofi om at det er bruk for finansiell feminisme.

– Penger er ofte et fyord, særlig blant kvinner. Man bør ikke si høyt at man gjerne vil tjene mye penger. Men penger er makt. Og menn sitter på mye større verdier i verdipapirer enn kvinner. Og det er på tross av at vi kvinner gjennomsnittlig lever lenger og tjener mindre gjennom et helt liv. Det ligger en stor feministisk oppgave her. Kvinner burde ta saken i egen hånd, mener hun, og legger til:

– Det er ikke en kamp mellom kjønnene, for når flere kvinner kjøper aksjer, kommer det hele samfunnet til gode. Ann Lehmann Erichsen har samme poeng.

– I snitt tjener kvinner mindre enn menn, så de bør absolutt jakte på avkastning. De har litt å ta igjen.

Anna Sophie Hartvigsen opplever for øvrig at responsen stort sett er den samme når kvinner endelig kommer i gang med dette.

– At det er lettere å komme i gang enn det de fleste tror. Når vi gir kvinner de basale redskapene for å komme i gang, så er de tent. Jeg kan se at det sprer seg som en steppebrann. Det er kjempegøy å oppleve det.

4 RÅD FRA EKSPERTEN

1. Invester aldri mer enn du kan tåle å tape: Du kan for eksempel begynne med å investere et mindre beløp, som du alltid kan øke ved å investere mer på et senere tidspunkt. Da får du en mindre risikofylt introduksjon til aksjeverdenen, og kan oppleve hvordan du reagerer på eventuelle kursfall på dine investeringer.

2. Spre risikoen: Kjøp gjerne 15–20 ulike aksjer, så får du en avkastning som følger aksjemarkedet sånn noenlunde. En lett måte å spre investeringene på er gjennom aksjefond, som kan inneholde flere hundre forskjellige aksjer og obligasjoner.

3. Hold deg orientert: Selv om du har en langsiktig strategi, bør du holde deg oppdatert på dine investeringer og de forhold som påvirker markedet. Du kan bruke denne kunnskapen til å revurdere din portefølje et par ganger i året.

4. Begrens omkostningene: Du bør sørge for å holde omkostninger og gebyrer nede. Du betaler for eksempel hver gang du handler, og på samme måte innkrever også banker og fond gebyrer. Den beste måten er å begrense omkostningene ved å handle selv rett fra nettbanken.

Kilde: Anna-Sophie Hartvigsen, Female Invest

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer