Økonomi:

Anne Berit (35) : - Da jeg fikk kredittkortregningen, ble jeg redd og flau

35-åringen trodde hun hadde kontroll over familieøkonomien.

VOND FØLELSE: - Det føltes som om jeg hadde ført familien min ut i utrygghet, sier Anne Berit åpenhjertig til KK. Foto: privat.
VOND FØLELSE: - Det føltes som om jeg hadde ført familien min ut i utrygghet, sier Anne Berit åpenhjertig til KK. Foto: privat. Vis mer
Publisert

Anne Berit Grostad (35) sin historie med penger er nok ganske lik mange andre sin. Hun ble voksen, etablerte seg, fikk stadig høyere inntekt og unnet seg mer og mer. Det å unne seg fine ting føltes som en del av det å bli voksen og leve et godt liv.

Samtidig var hun opptatt av å ikke sløse, hun handlet gjerne på salg og sjekket prisene før hun handlet noe.

Hun trodde hun hadde kontroll på økonomien, helt til hun fikk en skyhøy kredittkortregning i posten.

- I høstferien i 2018 tok jeg med familien min på ferie til Krakow, og jeg valgte det stedet fordi det er så billig der. Vi shoppet i billige butikker og spiste på billige restauranter, og tenkte at vi var fornuftige, forteller Anne Berit til KK.

Sjokket ble derfor stort da de kom hjem fra ferien og åpnet kredittkortregningen.

Hadde ingen penger igjen

- Det viste seg at den billige turen var blitt veldig dyr, fordi summen av alle de små kjøpene ble så høy. Da jeg fikk kredittkortregningen ble jeg redd og flau fordi vi ikke hadde bedre kontroll. Vi måtte tømme alle sparekontoene og bufferkontoen vår for å betale for ferien, og etterpå hadde vi ingenting igjen, forteller Anne Berit åpenhjertig.

Hun møtte rett og slett seg selv i døren. Hun som var så sparsommelig og satte av penger på sparekonto hver måned, hadde nå ingen penger igjen.

- Jeg hadde en vond følelse av å ikke ha kontroll. Det føles som om jeg hadde ført familien min ut i utrygghet. Å ha en økonomisk buffer er jo et ansvar man bør ta når man er voksen og etablert. Det var ikke meningen å bruke opp hele bufferkontoen på en ferie, men alle kontoene var da tomme, sier hun.

TOK TAK I ØKONOMIEN: Anne og familien kan fremdeles reise på ferie og unne seg noe, men de gjør det sjeldnere enn før. Foto: privat.
TOK TAK I ØKONOMIEN: Anne og familien kan fremdeles reise på ferie og unne seg noe, men de gjør det sjeldnere enn før. Foto: privat. Vis mer

Det store vendepunktet

Dette ble vendepunktet som fikk Anne Berit Grostad interessert i sparing. I ettertid har hun skrevet bok om sparing og driver Instagram-kontoen Spareglede, som har flere tusen følgere.

Anne Berit innså rett og slett at hun ikke var så flink med penger som hun trodde. Det hjelper jo ikke å handle på salg hvis man kjøper mange ting som man egentlig ikke trenger, kun fordi de er billige.

- Den høsten begynte vi å fjerne alle utgifter vi ikke trengte. Vi snakket også med barna om hva vi liker å bruke tiden vår på, og innså at gratis aktiviteter kan være like fint. Livet blir ikke fattigere av å spare mer og kutte utgifter. Vi solgte det vi ikke trengte, og jeg begynte å sove bedre om natten fordi vi endelig hadde en bufferkonto. Jeg følte vi hadde fått kontroll over økonomien igjen, sier Anne Berit.

De første månedene var prosjektet hemmelig, fordi det føltes flaut å være opptatt av sparing og å ha et ønske om å leve sparsommelig. Men etter hvert bestemte Anne Berit seg for å dele opplevelsen, og det har resultert i både bok og Instagram-suksess.

- Nå tør jeg snakke høyt om det som er viktig for meg, og jeg tør å vise at jeg vil ta vare på ressursene mine og maten vår. Hvis vi er på restaurant så tør jeg å be om få med pizzarestene hjem, fordi det er bra for både miljøet og økonomien, sier hun.

Familien kan fremdeles reise på ferie og unne seg noe, men de gjør det sjeldnere enn før. De prøver også å utnytte DNT sine turisthytter, og utforsker sin egen region. Når de reiser prøver de også å bo steder med kjøkken slik at de kan lage sin egen mat. På den maten sparer de mye penger.

6 gode tips

Dette er Anne Berit Grostad sine bestetips for å få kontroll over økonomien og spare penger:

1. Ta tak i økonomien. Ingenting går over eller blir bedre hvis du ikke tar tak i det.

2. Gjør det til en vane å sjekke nettbanken for å se hvor mye penger du har.

3. Tenk at du skal kutte forbruket, men fortsatt leve godt. Det er viktig at du ikke kutter ned på livsglede, for da vil du fort gi opp. Sett et tydelig skille mellom forbruk og livskvalitet.

4. Mat blir stadig dyrere, og jeg anbefaler å kjøpe mer hel mat. Halvfabrikat er dyrt og metter mindre, noe som gjør at du spiser mer. Når vi har råvarene setter vi også mer pris på maten som en ressurs.

5. Bestem deg for å ikke kaste mat. Mat er penger og ressurser som ikke skal kastes. Det er ikke bra for økonomi, miljøet eller respekten for ressursene.

6. Finn andre hobbyer og tidsfordriv enn shopping. Vi trenger ikke så mange pynteputer og kjøkkendingser som vi tror.

FÅ OVERSIKT: Det første du bør gjøre er å få en oversikt. Hva kommer inn, hva går ut og hvilke utgifter kan du kutte ut eller redusere?
FÅ OVERSIKT: Det første du bør gjøre er å få en oversikt. Hva kommer inn, hva går ut og hvilke utgifter kan du kutte ut eller redusere? Vis mer

Slik får du kontroll over økonomien

Ifølge en ny undersøkelse som Ipsos har gjort for DNB, tror så mange som 2,1 millioner nordmenn over 18 år at det blir tøft for privatøkonomien fremover med økte husstandsutgifter. Så mange som 800.000 nordmenn tror nå at de vil få problemer med å betale løpende regninger.

– Nå er tiden inne for å planlegge fremover. Jeg tror det er mange som har snudd ganske mye på kronene den siste tiden, og som ikke har så veldig mye å gå på når det kommer til utgiftssiden.

Det sier Silje Sandmæl, som er er forbrukerøkonom i DNB og kjent fra blant annet luksusfellen, til KK.

Hun oppfordrer til å stressteste økonomien din for å se hva du tåler. Det er viktig å tenke på hvor mye dyrere ting blir, både når det kommer til boliglånsutgifter og studielånet ditt. Hvis du ser at det blir trangt eller at du går i minus må du ta tak. Start med å se om du kan reforhandle avtalene dine.

– Sjekk Finansportalen.no for å se om det er mulig å få en bedre lånerente eller pris på forsikringene dine. Vær bevisst på forbrukermakten din. Husk at du også har mulighet til å reforhandle forsikringer, boliglånsrenten, strøm og telefon. Ta også en gjennomgang av abonnementer som telefon, trening og streaming, råder hun.

EKSPERTEN: Silje Sandmæl er er forbrukerøkonom i DNB og kjent fra blant annet luksusfellen.
EKSPERTEN: Silje Sandmæl er er forbrukerøkonom i DNB og kjent fra blant annet luksusfellen. Vis mer

Mange har det tøft nå

Det er mange som ikke tør å snakke om betalingsproblemene eller de økonomiske bekymringene de har. Men vit at du ikke er alene om å synes at det er tøft nå.

- Jeg vet at mange føler på skam når det kommer til økonomiske utfordringer. Grunnen er ofte at man føler at tilsynelatende «alle andre» har stålkontroll og god råd. Men, det bildet er en illusjon, sier Sandmæl.

Mange har økonomiske utfordringer, og flere vil få det fremover.

Slik stresstester du økonomien

Slik stresstester du økonomien din, ifølge Sandmæl:

  • Start med å ta en stresstest. Det gjør du ved å se om du vil klare utgiftene dine selv om inntekten din går ned og boliglånsrenten din opp.
  • Lag en oversikt over alt som må betales, og se om du kan skrelle bort noen utgifter.
  • Sjekk «må-betales-postene» en gang til, for der kan det være penger å spare. Spesielt på avtaler som forsikring, strøm og boliglån hvis du kan få bedre priser andre steder.
  • Vær åpen om økonomiske utfordringer. Det gjør det lettere å få hjelp og forståelse. Finn ikke på unnskyldninger for ikke å være med på ting. Si at du ikke har råd hvis det er tilfellet. Er du åpen om situasjonen, vil noen kanskje foreslå at dere tar middagen hjemme i stedet for på restaurant.
  • Ikke vær redd for å kontakte banken, telecomselskapet eller andre bedrifter hvis du ikke kan betale dem når du skal. De fleste vil være interessert i å finne ordninger som gjør at du får betalt.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer