BLE SKUTT: Da eksmannen skjøt henne, overlevde Anne Grethe Solberg ved å spille død. FOTO: Anders Bergersen
BLE SKUTT: Da eksmannen skjøt henne, overlevde Anne Grethe Solberg ved å spille død. FOTO: Anders Bergersen Vis mer

Ble skutt:

Anne Grethe ble skutt av eksmannen: - Erfaringene har gjort meg tøffere

Da eksmannen skjøt henne, overlevde Anne Grethe Solberg ved å spille død. Men hoften ble skutt i stykker, og armen måtte amputeres. Dette skrev hun bok om.

Publisert

Den 20. august 2006: Det er søndag, og Anne Grethe Solberg sitter på kontoret og jobber med doktorgraden sin. To år har gått siden hun og eksmannen flyttet hver for seg. Plutselig tikker det inn en e-post. Han foreslår at hun kan komme hjem til ham for å underskrive søknad om skilsmisse. En god idé, tenker Anne Grethe. Nå kan hun få satt et endelig punktum. Gå videre.

På veien opp til huset hans, har Anne Grethe en god følelse. Da hun kommer inn til ham, ligger papirene klare på kjøkkenbordet. Det er mange ark som skal leses gjennom og fylles ut. Hun setter seg ned, fast bestemt på å få dette overstått.

Da eksmannen begynner å gå fram og tilbake over kjøkkengulvet, får hun en uggen følelse. Hun vil ut. Papirene kan fylles ut hjemme. Hun tar papirene, reiser seg og går mot utgangsdøren. «Vi sees snart igjen», sier hun til eksmannen og gir ham en klem. «Det gjør vi ikke», svarer han. Nå skjønner Anne Grethe at hun må komme seg ut. Fort! Da han tar fram hagla, får hun panikk og løper.

Det første skuddet treffer henne i hoften. Hun faller om momentant på singelen ute på gårdsplassen. Hun prøver å dra seg fram­­over på grusen med armene, men det går sakte. «Hjelp, hjelp. Jeg er skutt!», roper hun av full hals.

AKTIV: Anne Grethe har det bedre når hun løper enn når hun går. Hun løper flere ganger i uken og har ofte med seg Elsa Sophie 
(14 mnd), som hun deler med sønnen.
AKTIV: Anne Grethe har det bedre når hun løper enn når hun går. Hun løper flere ganger i uken og har ofte med seg Elsa Sophie (14 mnd), som hun deler med sønnen. Vis mer

Les også: Fra ufør til frisk! Renate slanket seg 50 kilo.

Spilte død

Så skyter han igjen. Denne gangen treffer han henne i skulderen. Hun klapper sammen på grusen. «Nå må jeg ligge helt stille og late som jeg er død», tenker hun. Det neste skuddet kan bli det siste.

Etter en stund klarer hun ikke å holde igjen lydene. «Tenk om han hører det», frykter Anne Grethe. Tid og sted har opphørt. Hun vet ikke hvor lenge hun har ligget sånn. Men da hun ser opp, er det politiet, og ikke eksmannen, hun ser. Han har skutt seg selv på kjøkkenet. Naboene har hørt skuddene og ropene og varslet politiet.

Først i sykebilen kjenner Anne Grethe smertene. Intense, skjærende smerter. På sykehuset må armen hennes amputeres. Hoften var, i tillegg til å bli skutt, full av sand og grus. Operasjonene var kompliserte. Hun lever i dag med en deformert hofte og muskelsvinn, og har 300 hagl i kroppen som forflytter seg hele tiden. Flere ganger har hun vært på sykehuset og operert ut hagl som har satt seg fast, blant annet i kragebeinet.

– Jeg er svært takknemlig for at jeg overlevde. Jeg kunne ha blitt drept, sier Anne Grethe Solberg (57).

Oslo-kvinnen har skrevet boken «Et helt menneske i en halv kropp», en bok om mestring og hvordan hun takler livet som handikappet.

– Jeg vil dele mine erfaringer for kanskje å inspirere andre. Ingen kan fortelle meg at dét eller dét kan du ikke lenger. Jeg både kan og vil. Aktivitetsnivået er høyere enn før jeg ble skutt.

FORFENGELIG: Anne Grethe liker å pynte seg med høye hæler. Vel å merke når hun sitter. Bildet på veggen, som nevøen hennes har malt, illustrerer Anne Grethe med sine røde pumps. Hunden Elsa Sophie (14 mnd) deler hun med sønnen.
FORFENGELIG: Anne Grethe liker å pynte seg med høye hæler. Vel å merke når hun sitter. Bildet på veggen, som nevøen hennes har malt, illustrerer Anne Grethe med sine røde pumps. Hunden Elsa Sophie (14 mnd) deler hun med sønnen. Vis mer

Les også: Ane takler kreftsykdommen med humor

«Norges kuleste»

Det ligger mye trening bak at Anne Grethe fungerer så godt som hun gjør.

– Ingenting kommer gratis. Jeg måtte lære å gå på nytt. Det har vært og er fortsatt hard jobbing.

Da hun lå på sykehuset, tok en venninne som er coach, kontakt. «Hva vil du være nå?» sa hun til Anne Grethe, som til å begynne med både ble lei og provosert av spørsmålet.

– Det hun ville, var å motivere meg. Gi meg et mål. Noe å strekke meg etter. Det var da jeg bestemte meg for å bli Norges kuleste dame med én arm, sier hun.

– Jeg trengte å stille krav til meg selv. Å ha et mål, er en fantastisk drivkraft. Det er en motor i rehabiliteringsprosessen.

Fire måneder senere, 6. desember, kom hun hjem for første gang. Huset, som er fra 1870, trengte å bygges om, tilpasses hennes nye behov. Det hjalp familie og venner henne med. Nå har hun bodd her i 22 år.

FIKK PRIS: I 2012 fikk Anne Grethe Fredrikkeprisen fra Norske Kvinners Sanitetsforening. Den står på peishylla sammen med et par røde skoletter.
FIKK PRIS: I 2012 fikk Anne Grethe Fredrikkeprisen fra Norske Kvinners Sanitetsforening. Den står på peishylla sammen med et par røde skoletter. Vis mer

Les også: – Bea reddet livet vårt

- Jeg har jobbet mye mentalt

Å ta imot hjelp ble vanskelig, selv om det var mange som ville hjelpe.

– Jeg var utålmodig. Trengte jeg hjelp til noe, ville jeg ha gjort det da. Ikke i morgen eller om tre dager. Alle de tingene jeg hadde pleid å ta for gitt, trengte jeg hjelp til. Det var frustrerende.

Ufør ville hun ikke bli, selv om tilbudet kom. Hun skulle tilbake til arbeidslivet. Å erkjenne at hun var alene ble et vendepunkt.

– Vi både kommer og går til denne verden alene. Det har vært så viktig for meg ikke å miste selvstendigheten min. Jeg ville klare meg selv, uten å bli en belastning for dem rundt meg.

– Jeg har jobbet mye mentalt. Måten vi snakker til oss selv, påvirker kroppen vår. Når tungsinnet kommer, skaper jeg en indre dialog. Jeg kommenterer stemmene jeg hører. Andre ganger korrigerer og irettesetter jeg meg selv.

Som lederutvikler og coach jobber Anne Grethe mye med mentale prosesser.

– Mange står fast, privat eller profesjonelt. Jeg hjelper dem til å tenke selv, å finne løsninger. I løsningene ligger mulighetene. Løsningene ligger sjelden i det å legge skylden på andre for urettferdighet som rammer en.

Å høre snakk om at det er synd på henne, vil ikke Anne Grethe ha noe av. Skjedd er skjedd.

Erfaringene har gjort Anne Grethe både tøffere og sterkere.

– Jeg kan bruke resten av livet på å synes synd på meg selv, eller jeg kan leve. Jeg har bestemt meg for å ha et godt liv så lenge jeg lever.

MEDALJER: Anne Grethe har løpt maraton seks ganger. Første gang som 53-åring. – Jeg er drevet av en indre motivasjon, men innrømmer at det er stas med medaljer, sier hun.
MEDALJER: Anne Grethe har løpt maraton seks ganger. Første gang som 53-åring. – Jeg er drevet av en indre motivasjon, men innrømmer at det er stas med medaljer, sier hun. Vis mer

Les også: Mormor reddet Hanne da mamma ruset seg

Maratonløper

Da Anne Grethe oppdaget at hun løp bedre enn hun gikk, bestemte hun seg for å løpe halvmaraton. Dette var i 2010. Hun, som knapt hadde løpt i hele sitt liv, ble bitt av basillen. Etter hvert kom hun i kontakt med en trener i Olympiatoppen.

– Han ville gjerne hjelpe meg. Han pushet meg, og jeg elsket det. I utfordringer ligger vekst.

Hun slo fra seg halvmaraton, hun ville løpe helmaraton i stedet.

– Jeg var så gira. Så motivert. Viljen velger virkelighet, minner Anne Grethe om.

Å løpe New York maraton var en ut av kroppen-opplevelse. Hun var 53 år og løp sin første maraton – med en million tilskuere.

– Jeg gikk ut av komfortsonen og pushet grenser. For en opp­levelse! Bare jeg tenker på det, får jeg gåsehud!

Nå blir Anne Grethe ivrig og reiser seg opp for å demonstrere hvor sliten, men lykkelig hun var, da hun kom i mål.

Siden den første, har hun løpt seks maratoner.

Legene fortalte henne at slik hun var etter to år, måtte hun regne med å bli.

– Det er jeg ikke så sikker på. Jeg tror at alt er trenbart og kan forbedres, uansett skade eller alder. Jeg merker, ni år senere, fortsatt framgang.

Selv om Anne Grethe ser lyst på livet og ikke klager, lever hun med plagsomme fantomsmerter. Hun har prøvd alt for å få bukt med dem.

– Jeg har innsett at jeg kommer til å ha smerter, men jeg har lært meg å leve med dem. I stedet for å bekjempe smerten, ønsker jeg den velkommen. Det hjelper.

Hvert år, den 20. august, feirer hun at hun overlevde. Det er blitt en tradisjon.

– Jeg reiste meg opp fra sykesengen, og gikk videre. Et handikap stopper ikke livet. Du må trene det som fungerer, og da kan du få et rikt liv. Jeg fokuserer på mulighetene, ikke begrensningene.

LES OGSÅ: Selena ble skutt og drept av sin største fan

10 mestringsstrategier

I boken «Et helt menneske i en halv kropp» har Anne Grethe Solberg skrevet om ti ulike mestringsstrategier. En av dem handler om å bli avvist.

– At partneren din velger å gå et annet sted, er ikke verdens undergang. Du kan stole på dine egne krefter. Du har dem inni deg. Å beherske avvisning er stor menneskekunst, skriver hun.

En annen handler om å holde fakta fra følelser og problemene fra hverandre.

– Løs ett problem av gangen, oppfordrer Anne Grethe, som til daglig jobber som forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet og som konsulent i sitt eget selskap. Hun er en populær og etterspurt foredragsholder og coach både i næringslivet og blant privatpersoner.

LES OGSÅ: Latter får Emilie til å glemme smertene

TIL INSPIRASJON: – Boken skal være til inspirasjon. Jeg har, i tillegg til historien min, skrevet om ti mestringsstrategier når livet butter, sier Anne Grethe.
TIL INSPIRASJON: – Boken skal være til inspirasjon. Jeg har, i tillegg til historien min, skrevet om ti mestringsstrategier når livet butter, sier Anne Grethe. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer